Theatermaakster werkt samen met Menenaars in armoede

Op 17 oktober, Werelddag van het verzet tegen extreme armoede, zal de voorstelling De Wakkeren ‘s nachts om 23.30 uur in première gaan. Het is een uniek sociaal-artistiek project, dat gesteund wordt door heel wat Menense organisaties. Schrijfster en theatermaakster Mona creëert een poëtische tekstvoorstelling over de mogelijkheden en de obstakels van de nacht. Voor de tekst baseert ze zich op verhalen die Menenaars in armoede schrijven en vertellen.

Je ogen sluiten en in slaap vallen, is een privilege. Dat is het uitgangspunt van De Wakkeren. “Met het project roepen we op om voor één nacht onze slaap te laten om te luisteren naar verhalen waar mensen, die niet kúnnen slapen, van wakker liggen. Maar ook waar ze van dromen: de nacht als een plek waarin het onmogelijke mogelijk wordt”, zegt Mona Thijs.

Nog tot juni sprokkelt ze verhalen op verschillende locaties in Menen zoals CAW Zuid-West-Vlaanderen, ‘t AC-oord en het Rode Kruisopvangcentrum… Ze ontmoet er mensen in armoede en nodigt hen uit om hun eigen ervaringen neer te schrijven tijdens een reeks workshops. “Daarbij mogen ze hun verbeelding laten werken, zodat er een wisselwerking ontstaat tussen echte verhalen en fictie. Samen werken we de personages en verhalen uit voor de voorstelling in oktober.

“Uit die schrijfsessies is al heel wat moois voortgevloeid. Zo is er iemand die eigen gedichten en zelfs een liedtekst over de nacht naar de workshop meebracht. Voor de tekstvoorstelling zelf doen we een beroep op acteurs van De Figuranten, de Academie voor Beeld, Muziek & Woord, en Cie Tabloo. We gaan ook op toer met De Wakkeren. We spelen op 17, 18, 24 en 25 oktober in Menen en trekken op 22 oktober naar Kortrijk” aldus Mona.

“Met dit sociaal-artistiek project willen we de kwetsbaren en het reguliere theaterpubliek samenbrengen én de beeldvorming over armoede veranderen”, zeggen schepen van Armoedebestrijding Angelique Declercq en schepen van Cultuur Griet Vanryckegem. (CB)

The post Theatermaakster werkt samen met Menenaars in armoede is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wagen belandt tegen glazen inkom van rijwoning in Wervik

In de Geluwesesteenweg in Wervik gebeurde maandagavond even 19.30 uur een spectaculair verkeersongeval. De bestuurder van een blauwe Citroën Berlingo belandde in een lange bocht even voorbij het kruispunt van de Hovenierstraat tegen de rijwoning van schrijnwerker Gregory Depoutre.
The post Wagen belandt tegen glazen inkom van rijwoning in Wervik appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zeldzame albinokreeft Lucky zwemt nu in De Oesterput in Blankenberge: “Kans van 1 op 30 miljoen dat je zo’n kreeft ziet”

Lucky the lobster, de uiterst zeldzame albinokreeft die ontdekt werd in het restaurant van Casino Oostende, kreeg een nieuwe thuis. Ze zwemt nu in restaurant De Oesterput in Blankenberge. “Kreeften kunnen tot 40 jaar worden. Lucky zal met de juiste voeding een lang en gelukkig leven hebben.” Ook het speciale aquarium waarin de kreeft nu rondzwemt, zal daar een handje

Lees meer »

Buurtcomité Bosmolens pakt op zondag 15 september opnieuw uit met bewonersreceptie en prijsuitreiking fotozoektocht

De buurtreceptie van de Bosmolens, waarop alle wijkbewoners welkom zijn, is ondertussen al een traditie geworden. De feestlocatie is opnieuw buurtgebouw Molenwiek (bereikbaar via de Karel de Goedelaan). Het eerste glas wordt geschonken op zondag 15 september om 11 uur. Van de gelegenheid wordt ook gebruik gemaakt om de winnaars van de fotozoektocht bekend te maken.
The post Buurtcomité

Lees meer »

6-jarige jongetje met zeldzame hartconditie heeft goed nieuws voor vrienden in het ziekenhuis: “Phyllis, ik krijg een nieuw hart!”

Amper vijf dagen oud was John-Henry Lee toen hij zijn eerste openhartoperatie onderging. Vandaag is hij zes jaar en krijgt hij eindelijk een nieuw hart. De vrolijke jongen deelde het nieuws meteen met zijn vrienden/verzorgers in het ziekenhuis. John-Henry lijdt aan hypoplastisch linkerhartsyndroom, een aandoening waarbij een kant van het hart niet goed ontwikkelt.

Lees meer »

Flor Velle vestigt zich als fietshersteller: “Ik ben een echte fietsfanaat”

Sedert kort woont Flor Velle samen met zijn vriendin Amber Kemel in de Reigerstraat 8, de voormalige woning van Flors grootouders. En daar heeft hij nu de garage ingericht als atelier, want Flor is in bijberoep gestart als fietshersteller. “Niet alleen de fiets zelf, maar ook de techniek is mijn passie”, vertelt Flor.
The post Flor Velle vestigt zich

Lees meer »

Berging olietanker Sounion begint, geen tekenen van olieramp – Hamas dreigt ermee gijzelaars “in grafkisten” terug te sturen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag verklaard dat hij de controle over de corridor tussen de Gazastrook en Egypte, niet wil opgeven. Hierdoor lijkt een wapenbestand en de vrijlating van de gijzelaars echter ver weg: Hamas en Egypte eisen dat Israël zijn troepen uit het gebied terugtrekt. Netanyahu beloofde ook dat Hamas “een zeer zware prijs zal betalen” voor

Lees meer »