Kristof Verkouille als de smid aan de slag op Oostende voor Anker

Naast de chirurgijn, bottelier, kuiper en zeilmaker hoorde ook de smid aan boord van de fregatten van de Oostendse Compagnie die in de 18de eeuw naar Indië en China zeilden tot de rang van de onderofficieren. Dus is het niet eens zo raar dat er op Oostende voor Anker ook een smid bedrijvig is op het St.-Petrus en -Paulusplein.

Maar onze smid loopt niet bepaald op zeebenen. “Nee, een zeeman ben ik niet, maar ik heb vorig jaar wel voor het eerst mijn vriendin Elise gekust aan boord van de ‘Hydrograaf’!” Oostendenaar Kristof Verkouille (36) runt een kunstsmederij in Gistel. “Mijn overgrootvader was smid”, zegt Kristof en hij zwaait met een meer dan 100 jaar oude hamer die, het kloppen nog niet moe, tot zijn ‘alaambak’ hoort. “Die heb ik van hem geërfd en wil hem voor geen geld ter wereld kwijt”, zegt de smid. “Mijn grootvader bekwaamde zich later in het lassen en walsen en mijn vader bouwde zijn metaalbedrijf verder uit.

Zelf volgde Kristof onder andere een opleiding Architectuur en Interieur en ruimtelijke vorming bij de Maricolen in Brugge. “Daar heb ik ook leren lassen, maar toen ik daar bij de eerste les een gloeiende genster plat wilde slaan, sprong die vonk mijn mond in en verbrandde ik mijn tong. Ik had dus meteen al de smaak te pakken”, grapt onze smid. “Maar via het lassen ervoer ik al rap dat ik, om de stiel volledig te beheersen, ook zou moeten leren smeden om het metaal en al wat er mee mogelijk was echt te snappen.”

Dus volgde Kristof later nog een opleiding kunstsmederij bij Syntra in Brugge. Zijn gamma aan kunstig uitgevoerde smeedwerk is eindeloos. Zo nam hij bij de ingrijpende restauratie van Hotel – Brasserie Du Parc nog alle metaalwerk voor zijn rekening van dit beschermde gebouw: luchters, trapleuningen, kapstokken… “Ik ben er een half jaar mee bezig geweest, maar ben wel fier met het resultaat. Ja, het is een eenzame stiel want ik werk alleen in mijn atelier met de klassieke muziek van radio Klara die mijn hamerslagen ritmeert”, besluit Kristof en hij wakkert zijn vuur nog eens aan.

The post Kristof Verkouille als de smid aan de slag op Oostende voor Anker is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Federaal parket onderzoekt mogelijke corruptie bij CFE: niemand in verdenking gesteld

In het kader van het onderzoek van het federaal parket naar vermoedens van corruptie bij het bouwbedrijf CFE heeft de onderzoeksrechter, in de huidige stand van het dossier, beslist om alle vier personen die woensdag werden meegenomen voor verhoor na huiszoekingen, vrij te laten zonder inverdenkingstelling. Dat maakte het federaal parket donderdag bekend in een persbericht. In het belang van

Lees meer »

KIJK. Amerikaanse boer tovert maïsveld om in Taylor Swift-doolhof

Een Amerikaanse boer in de staat Ohio heeft zijn maïsveld omgetoverd tot een groot doolhof in het thema van Taylor Swift. Luchtbeelden tonen het prachtige doolhof met verschillende verwijzingen naar de superster. De boer maakt jaarlijks een nieuw doolhof, telkens in een ander thema. Dit jaar is die eer dus weggelegd voor de immens populaire Taylor Swift, die de wereld

Lees meer »

Kan België maandag winnen in Lyon? “Frans verlies geeft misschien hoop, maar nu is Italië in voordeel”

Was de interland van de Rode Duivels tegen Israël zonder toeschouwers in Hongarije geen match om naar uit te kijken, dan wacht België maandagavond om 20u45 wel een echte clash. In het Groupama Stadium van Lyon tegen de Fransen. Een nieuwe kans op revanche tegen ‘Les Bleus’. Een Frankrijk dat gisteravond zowaar onderuit ging met 1-3 tegen Italië. Maar of

Lees meer »

Het weerzinwekkende dubbelleven van Dominique Pélicot: “Hij ordende de filmpjes waarin zijn vrouw verkracht werd netjes op datum”

Zorgzaam en attent. Zo omschreef de Franse Gisèle haar man met wie ze al vijftig jaar gelukkig samen was. Tot ze op een politiebureau te horen kreeg dat ze in de voorbije negen jaar door 82 verschillende mannen 92 keer werd verkracht. Onder hen haar eigen man, die haar voortdurend drogeerde. Dit is het waanzinnige verhaal van die man, het

Lees meer »

Van “Professorenpartei” tot de geheime dienst die hen in de gaten houdt voor extremisme: waar staat de AfD voor?

Na een duidelijke overwinning tijdens de deelstaatverkiezingen afgelopen weekend heeft Alternative für Deutschland, afgekort AfD, zich sterker verankerd in het Duitse politieke veld. Binnen en buiten Duitsland kent de partij sterke aanhangers, maar ook tegenstanders. Controverse is de partij niet onbekend, maar wie zit achter de partij? En waar staat de partij voor?

Lees meer »

24.000 euro gestolen uit politiekluis in Zeebrugge

Uit een kluis in een kantoor van de scheepvaartpolitie in Zeebrugge is 24.000 euro verdwenen. De Algemene Inspectie van de politie en het parket van Brugge onderzoeken de zaak, waarbij vooral in de richting van de ongeveer 130 politiemensen die er werken wordt gekeken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.

Lees meer »

Franse wijnoogst ligt nog lager dan verwacht

De wijnoogst in Frankrijk ligt waarschijnlijk nog lager dan een maand geleden werd verwacht. Nu gaat men uit van een productie van 39,3 miljoen hectoliter, of 18 procent minder dan vorig jaar, zo maakte het Franse ministerie van Landbouw vrijdag bekend. Een maand geleden werd de oogst nog op 40 à 43 miljoen hectoliter geschat.

Lees meer »