Gerenoveerde OLV-kapel Stalhille opnieuw ingewijd

De OLV-kapel in Stalhille werd onder impuls van enkele bewoners gerenoveerd en ook landschapsarchitect Paul Deroose werkte er graag aan mee. Vorige week werd deze kapel feestelijk ingewijd.

De OLV-kapel werd gebouwd in het begin van de jaren 1950. Over de oorsprong gaan er diverse verhalen rond. De reden waarom de kapel is opgericht, is dan ook onduidelijk. “Wel werd ze in 1952 onder een grote volkstoeloop ingewijd”, legt Erik Blauwet, voorzitter van de kerkfabriek Stalhille uit.

“De kapel zelf is met een creatieve smaak gemetseld. De sokkel is gebouwd uit rode siersteentjes. Op de sokkel ligt een arduinen plaat waarop de feitelijke kapel werd opgetrokken in zwarte siersteentjes. Maar de bouwwijze met de recht opeenstaande voegen, die wel eens als sierelement in gevels gebruikt wordt, is het zwakke punt van dit kapelletje. De verankering van de stenen op elkaar is dermate zwak dat scheuren met de tijd onvermijdelijk zijn. Eigenlijk dreigde er instortingsgevaar. Vandaar dat deze restauratie zich aandrong.”

“De houten planken aan de binnenzijde zijn afgewerkt met beschilderde kartonplaten. De binnenzijde van de kapel is fraai afgewerkt met majolicategels vol christelijke symboliek. Het geheel is geplaatst tussen buxushagen, er werd ruim aandacht besteed aan de groene omkadering.”

Restauratie

Omwonenden vonden de site een storend element en drongen bij de eigenaar, de kerkfabriek van de Sint-Jan Baptistkerk Stalhille, aan voor een opsmuk. Leden van de kerkfabriek en vrijwilligers sloegen de handen in elkaar. Het Regionaal Landschap Houtland & Polders en Natuurpunt Jabbeke leverden ook een belangrijke bijdrage in respectievelijk het omgevingsgroen en de twee robuuste zitbanken. Landschapsarchitect Paul Deroose, de man achter zoveel mooie Jabbeekse open ruimtes, zorgde belangeloos voor het ontwerp van de nieuwe invulling.

“Bedoeling is, dat naast de kapel twee lindes een merkteken vormen in het landschap. De twee zitbanken zullen bijdragen tot het recreatief medegebruik van het platteland.” Vorige week woensdag werd de kapel na 72 jaar opnieuw ingewijd door pastoor Bart Demuynck, dit aan de vooravond van Hemelvaartdag. Nadien volgde een receptie voor de talrijke aanwezigen.

“Minder talrijk dan 72 jaar geleden, maar met deze mooie opkomst mogen we anno 2024 toch tevreden zijn. En zeker met de opsmuk van onze kapel!” klinkt het nog. (PA)

The post Gerenoveerde OLV-kapel Stalhille opnieuw ingewijd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De ontvoering van nazikopstuk Adolf Eichmann, een gestolen MIG en België misleid: ook dit waren opmerkelijke operaties van de Mossad

De aanslagen met biepers en walkietalkies in Libanon zijn nog niet opgeëist, maar volgens analisten lijkt het erop dat ze het werk zijn van de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Ook de Amerikaanse en Libanese inlichtingendiensten vermoeden dat de Mossad er in elk geval bij betrokken was. Die heeft in het verleden al vaker opmerkelijke operaties uitgevoerd. We pikken er enkele uit.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Barbara Sarafian (56) waakt over haar geluk. “Nog eens schijteverliefd worden? Dat ga ik niet meer doen”

Voor ‘Kotmadam Sarafian’ woonde Barbara Sarafian (56) onder één dak met zeven studenten. Confronterend? Niet zozeer. “Dankzij hen keek ik terug naar mezelf als twintigjarige.” Hoe ouder de actrice wordt, in haar hart en hoofd blijft ze eeuwig jong. Zelfs wanneer de menopauze, het moederschap en de liefde haar op de proef stellen. “The boutique of love is not closed,

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond en morgen Memorial Van Damme in Brussel. Een van de topatleten die je er aan het werk kan zien is polsstokspringer Mondo Duplantis.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Onze reporter bij horrorhuis waar Dominique Pelicot zijn vrouw door 80 mannen liet verkrachten: “Hoe kun je zo nog in de mensheid geloven?”

De hele wereld kijkt naar Mazan, een Frans dorpje met amper 6.000 inwoners waar een gepensioneerde zeventiger jarenlang zijn vrouw drogeerde en meer dan 80 mannen uitnodigde om haar te misbruiken. Onze reporter trok naar het huis waar de gruwel plaatsvond, sprak met buren en ontdekte een dorp aan de Mont Ventoux dat in een nachtmerrie is terechtgekomen. “Zo’n 30

Lees meer »

Sean ‘Diddy’ Combs aangeklaagd voor sekshandel en afpersing: “Vrouwelijke slachtoffers kregen infusen om te bekomen”

Muziekmagnaat Sean ‘Diddy’ Combs (54) is aangeklaagd voor mensenhandel en het dwingen tot seksuele handelingen. Dat staat in een dinsdag openbaar gemaakte aanklacht tegen de rapper en producent. De Amerikaan wordt daarnaast beschuldigd van het opzetten van een organisatie voor illegale praktijken. Combs verschijnt naar verwachting dinsdag voor de rechter in Manhattan.

Lees meer »

CD&V stuurt aan op nieuwe hoorzittingen rond abortus

Met CD&V komt er “nooit” een uitbreiding van de termijn voor abortus naar 18 weken. Dat heeft CD&V-Kamerlid Nawal Farih donderdag gezegd bij Villa Politica. Maar voor Farih gaat er te veel aandacht naar de discussie over de termijn. “We moeten het niet hebben over de termijn. Het debat moet gaan over zorgen voor zo min mogelijk ongewenste zwangerschappen in

Lees meer »

Zo liet Israël duizenden biepers van Hezbollah ontploffen

9 doden en 2.800 gewonden, van wie er zeker 170 in kritieke toestand verkeren. Dat is de voorlopige balans van een nooit geziene aanval op de Libanese militie Hezbollah. Die zag vele duizenden biepers, een apparaat waarmee je iemand een bericht of signaal kan sturen, van leden ontploffen. Zo goed als gelijktijdig en tot in Syrië toe. Iedereen wijst Israël

Lees meer »