Eeuwelinge Martha geniet volop in wzc ’t Ponton

Martha Markey werd op 15 mei 100 jaar. Het was een dag waar ze al lang naar uit keek. Ze vierde haar 100ste verjaardag samen met haar familie en medebewoners van het woonzorgcentrum ’t Ponton en kreeg bezoek van de burgemeester van Oostende Bart Tommelein en schepen Hina Bhatti.

Martha werd geboren in Oudekapelle (Diksmuide) en is de oudste van drie kinderen. Haar ouders verhuisden naar Frankrijk, waar ze een groot stuk van haar jeugd doorbracht. Toen ze 13 jaar was ging het gezin met drie dochters aan de kust wonen in Koksijde. Haar ouders hielden er een kruidenierszaak open in de Zeelaan. Martha moest al op jonge leeftijd meehelpen in de winkel van haar ouders. Op 29-jarige leeftijd huwde ze met André Blontrock. Het koppel kreeg met Christine en Beatrijs, twee kinderen. “Mama nam de zaak van haar ouders over, maar toen de grootwarenhuizen opkwamen in Koksijde specialiseerde ze zich in de verkoop van stoffen en naaigereedschap. Papa werkte ondertussen als schrijnwerker. Mama heeft altijd hard gewerkt. De winkel was open van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ze sloot de winkel uiteindelijk in 1976 en verhuisde met papa naar een appartement verderop in de Zeelaan in Koksijde”, vertellen haar dochters.

breien en borduren

In 1994 overleed haar man André aan kanker. Martha bleef jarenlang fervent breien, borduren en naaien. Dat bleef ze ook de voorbije jaren ondanks haar leeftijd nog altijd zo veel mogelijk doen. In 2016 verhuisde ze naar Bredene. “Ze heeft twee jaar bij ons gewoond”, zegt dochter Christine. “We wonen in een kangoeroewoning met mijn dochter en haar gezin. Zes jaar geleden werd dit echter te moeilijk en besloot ze te verhuizen naar woonzorgcentrum ’t Ponton in Oostende. Ze woont er ondertussen nog altijd met plezier en wordt hier heel goed verzorgd.”

Martha heeft ondertussen naast twee dochters en vijf kleinkinderen, ook drie achterkleinkinderen. Er zijn nog twee achterkleinkinderen op komst. (LB)

The post Eeuwelinge Martha geniet volop in wzc ’t Ponton is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hollebekenaar Marvin Odent strandt op zeven seconden van brons in de tijdrit op de Paralympische Spelen in Parijs

Woensdag stonden op de Paralympische Spelen in Parijs verschillende tijdritten op het programma. In de categorie MH3 was het de beurt aan Marvin Odent. De Hollebekenaar debuteerde op de Spelen en werd knap vierde. Donderdag volgt al de wegrit.
The post Hollebekenaar Marvin Odent strandt op zeven seconden van brons in de tijdrit op de Paralympische Spelen in Parijs

Lees meer »

Brecht Callewaert uit Desselgem speelt de rol van ‘Gravin de Tilly’ in ‘Lelies’: “Een rol met heerlijk en eerlijk veel fantasie”

In ‘Lelies’ van InTeam Producties speelt Brecht Callewaert – afkomstig uit Desselgem – de rol van ‘Gravin de Tilly’. Brecht kan zich uitleven in deze rol.
The post Brecht Callewaert uit Desselgem speelt de rol van ‘Gravin de Tilly’ in ‘Lelies’: “Een rol met heerlijk en eerlijk veel fantasie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Welke deadline is nog haalbaar voor Vlaamse en federale formatie? “Partijen vrezen toegevingen te moeten doen, zo dicht bij verkiezingen”

Nu CD&V en Vooruit bezwaren blijven maken bij de startnota’s van Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) lijkt ook die regeringsvorming in het vaarwater te komen van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zegt politicoloog Carl Devos (UGent). Welke deadline is nu nog realistisch voor de Vlaamse formatie? En wanneer steken ze federaal ook eens een tandje bij?

Lees meer »

Onze man keek naar ‘Kalm Waes’: “Het moet van zijn vergeten quiz geleden zijn dat Waes nog zo geruisloos passeerde”

Tom Waes (55) is een onverbeterlijke zenuwpees, en om dat euvel te tackelen stelt de presentator zich ten dienste van de wetenschap. In ‘Kalm Waes’ gaat hij tien dagen in een boshut wonen en zoekt hij bewust stresssituaties op. Een boeiend traject, maar niet over de gehele lijn. “Wat ‘Tomtesterom’-kameraden Pascal Braeckman en Nico Surings doen, is me voorlopig vreemd.”

Lees meer »

Goedkoop, tot 10.000 keer straffer dan morfine en dus levensgevaarlijk: wat moet je weten over de designerdrugs in opmars?

Het Nederlandse kenniscentrum voor drugs luidt de alarmbel over ‘nitazenen’. Dat zijn in het lab gemaakte pijnstillers uit de opiumfamilie die als levensgevaarlijke designerdrugs in opmars worden beschouwd. Wat is dat riskante spul precies? Wie neemt dat? En waarom is het niet enkel gevaarlijk voor druggebruikers? “Je ademhaling kan gewoon stoppen.”

Lees meer »

Gratis trainingen om kennis te maken met waterpolo

Op vrijdag 13 en 20 september houdt de Roeselaarse Zwemvereniging twee gratis kennismakingstrainingen om de jeugdwerking een nieuwe boost te geven. De laatste jaren zag de club namelijk een dalend aantal inschrijvingen.
The post Gratis trainingen om kennis te maken met waterpolo appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brugs Beertje uitgedost als Canadese militair

Het Brugs Beertje aan de Poortersloge kreeg vrijdag het kostuum van een Canadese militair aangemeten. Dat gebeurde ter gelegenheid van de bevrijding van Brugge door Canadese troepen in de Tweede Wereldoorlog, ondertussen 80 jaar geleden.
The post Brugs Beertje uitgedost als Canadese militair appeared first on KW.be.

Lees meer »

Derde graad Lyceum-Heilige Familie in Ieper verhuist naar andere locatie en trapt nieuw schooljaar feestelijk op gang

Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar verhuisden de klassen van het vijfde en zesde leerjaar van het Lyceum-Heilige Familie in Ieper. Alle klassen kwamen op die manier op één vestiging terecht. De verhuis gebeurde al tijdens de vakantie en werd op de eerste schooldag gevierd met een feestelijke opening. Een koppel duiven mocht de lucht in, leerkrachten en

Lees meer »

“In zeven jaar heeft ze nooit gehuild, zelfs niet toen ze stierf”: Franse Kamilya (7) komt om nadat jonge motard (19) haar aanrijdt

Frankrijk is onder de indruk na het overlijden van een 7-jarig meisje in de badplaats Vallauris, in de buurt van Cannes. De kleine Kamilya werd afgelopen donderdag aangereden door een 19-jarige motorrijder toen ze met haar oudere broer aan het wandelen was. Het slachtoffertje werd nog in een kunstmatige coma gebracht, maar overleed zondag in het ziekenhuis. “In zeven jaar

Lees meer »

“Zelfs toen ik riep dat ze aan het sterven was, kwam niemand kijken”: familie gebroken na dood Luana (11), kinderarts riskeert celstraf voor foute diagnose

Een Genkse pediater van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) moet vrezen voor een gevangenisstraf van een jaar met uitstel voor onopzettelijke doding van de 11-jarige Luana Kleynen. Het meisje werd in 2019 met spoed opgenomen, maar door een verkeerde diagnose overleed ze. “We riepen om hulp, maar we werden genegeerd”, spreken de gebroken ouders.

Lees meer »

Filip Terryn (55) is lijsttrekker voor N-VA in Deerlijk

N-VA Deerlijk heeft de 23 kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. Filip Terryn, gemeenteraadslid sinds 2012, is lijsttrekker. Frieda Dejager, gemeenteraadslid van 2012 tot 2018, duwt de N-VA-lijst.
The post Filip Terryn (55) is lijsttrekker voor N-VA in Deerlijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

OCHO Dance Studio breidt dansaanbod uit

OCHO Dance Studio zet het seizoen in met veel muzikale schwung én pakt uit met een nog uitgebreider lessenaanbod. Want OCHO-ds wil iedereen in Veurne, van de allerjongste tot de iets oudere Veurnaars, inspireren om op een leuke manier te bewegen.
The post OCHO Dance Studio breidt dansaanbod uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Venezolaanse oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez in ballingschap naar Spanje

De kandidaat van de verenigde oppositie bij de presidentsverkiezingen in Venezuela, Edmundo Gonzalez Urrutia, heeft politiek asiel gekregen in Spanje. Dat heeft de Venezolaanse vicepresidente zaterdag (lokale tijd) gemeld op sociale media. Zijn advocaat heeft aan persbureau AFP bevestigd dat de politicus op weg is naar Spanje, en ook Madrid bevestigde het al.

Lees meer »