De Hoge Kouter viert zijn medaillewinnaars op 40ste Special Olympics: “In 2025 gaan de Special Olympics door in Kortrijk”

Het voorbije Hemelvaartweekend werden 946 gouden, 910 zilveren, 842 bronzen en 2.582 deelnamemedailles uitgereikt op de Special Olympics in La Louvière, waaronder aan 45 atleten van BuSO De Hoge Kouter. “Met onder meer netbal behaalden we goud en ons voetbalteam werd bekroond met de fair play beker”, zegt directeur Sem Vanhessche. Op 28 mei 2025 vindt de 41ste editie van de Special Olympics plaats in Kortrijk.

Voor de 40 stejubileumeditie van de Special Olympics konden atleten met een verstandelijke beperking zich bewijzen in 20 disciplines. Ook BuSO De Hoge Kouter tekende present in zeven sporten: atletiek, paardrijden, zwemmen, netbal, tafeltennis, voetbal en bocce.

“Een sport specifiek voor mensen met een beperking, een soort van petanque. Voor het eerst namen twee jongeren deel en eindigden we op de vierde plaats”, vertelt Sem. “Traditioneel gaat De Hoge Kouter met een zeer grote delegatie naar de Special Olympics. Dit keer met een 100-tal mensen bestaande uit vrijwilligers, coaches, een kookploeg, supporterende collega’s en uiteraard onze 45 atleten. We zijn één van de grotere clubs die deelnemen en zijn er al van bij de start bij.”

Een glunderende directeur Sem Vanhessche is trots op leerling Dieuwke, die een gouden medaille behaalde met het netbal op de Special Olympics. © MD

Special Olympics 2025

Waarom deelnemen aan de Special Olympics belangrijk is, kan je volgens Sem enkel beschrijven als je er bent geweest.

“Het is een sportevenement met zeer hoge fair play. Iedereen kan er schitteren op hun eigen manier. Sport faciliteert om jezelf te kunnen zijn. Het is voor onze jongeren niet mogelijk om deel te nemen aan normale sportdisciplines, op deze manier kunnen ze het wel beleven zoals wij dat doen.”

“Het is echt een apart gevoel om hen te zien. Er komt uiteraard veel bij kijken. Alle 3.400 atleten en 1.200 coaches gaven drie dagen lang het beste van zichzelf. Volgend jaar gaan de Special Olympics door in Kortrijk. Dat worden vier hoogdagen en zal heel wat volk op de been brengen in de stad.”

“Alle 3.400 atleten en 1.200 coaches gaven drie dagen lang het beste van zichzelf”

De Hoge Kouter zal waar ze kunnen meehelpen bij de organisatie van de Special Olympics 2025. “Aangezien wij al jaren lang deelnemen en een Kortrijkse club zijn, zullen we zeker ons steentje bijdragen. Maar voorlopig is het nog afwachten hoe. Bij Stad Kortrijk is er nog maar net een coördinator aangesteld. We zullen alvast meehelpen zoeken naar accommodaties en sponsors – er komen veel centen kijken bij zo’n evenement – en vrijwilligers aantrekken.

Dieuwke is dolgelukkig met haar gouden medaille. © MD

Goud voor netbal

Dinsdagvoormiddag 21 mei werden de atleten gehuldigd in de sportzaal van De Hoge Kouter. “Zo’n defilé proberen we ieder jaar te doen, zodat jongeren die niet mee waren op de hoogte zijn van de wedstrijden en we met trots onze prestaties kunnen tonen. Per discipline kwamen de atleten naar voor om hun medailles te tonen”, vertelt Sem.

Het netbalteam van De Hoge Kouter behaalde na drie dagen kampen de gouden medaille in La Louvière. Ze wonnen alle negen de wedstrijden. Dieuwke Spillebeen (15) is één van de atleten. Zij traint drie keer per maand op woensdagnamiddag op De Hoge Kouter. Zij faciliteren sporten op school en helpen trainen waar mogelijk.

De begeleiders voor de acht teamgenoten zijn Ayen Monserez, Franky Samyn, Trui Lemaitre en Dominique Vandenbroucke. “Ze doen het goed. Het leukste aan de sport vind ik opzetten en aanvallen. We staan in een soort van cirkel met een doorschuifsysteem zodat iedereen eens op een andere positie staat. Ik hou het meest van de bal over het net smijten. Het is mijn eerste jaar netbal, maar ik ben wel van plan het nog lang te doen. Ik wil geen andere sport spelen.”

21ste editie Special Olympics

Guldensporenstad wordt gaststad van 41 steeditie. De atleten zullen onder meer in actie komen in Sportcampus Lange Munte, SC Wembley, SC Drie Hofsteden, SC Olympiadeplein en Zwembad LAGO Kortrijk Weide. Op de aankomst van de Vlam is het nog wachten tot 28 mei 2025. Dan komen de Nationale Spelen op gang met een Torch Run, gevolgd door een openingsceremonie. De drie daaropvolgende dagen zullen meer dan 3.400 atleten met een verstandelijke beperking het beste van zichzelf geven in een 20-tal sporten. Ze krijgen ondersteuning van een 1.000-tal coaches en zo’n 2.000 vrijwilligers per dag. Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor de gezondheid van de atleten tijdens het Healthy Athletes Program. Hierbij biedt Special Olympics Belgium acht verschillende gezondheidsdisciplines aan waarbij atleten zich gratis kunnen laten onderzoeken.

Dieuwke nam voor de eerste keer deel aan de Special Olympics in La Louvière en kijkt uit naar de Kortrijkse editie op 28 mei 2025. “ We hebben een sterk team, dus we hadden de gouden medaille verwacht, maar we waren natuurlijk heel blij. Die werd zaterdagnamiddag uitgereikt. Mijn mama Cindy had kinderchampagne mee om een glaasje te klinken op de winst. In het Olympisch Dorp hebben we ook nog iets samen gegeten en gedronken. Na drie dagen was ik wel wat moe, dus zaterdagavond was er geen feestje meer, maar dat hebben we dinsdag ingehaald op school met de parade en het applaus.” En er ontstaan ook vriendschappen op de Special Olympics. “De ploegen komen van heel het land, dus ze spreken ook soms Frans en zelfs Duits. Niet zo gemakkelijk om dan vrienden te maken”, lacht Dieuwke. “Maar ik heb bijvoorbeeld wel nieuwe vrienden en vriendinnen gemaakt met de Balti Kortrijk Spurs.”

Op de avond van de openingsceremonie werd de Vlam van de Hoop aangestoken na de fakkelloop en bleef die heel het weekend branden in het Olympisch Dorp. Op het einde van de Spelen, tijdens de slotceremonie, gaf La Louvière de Vlam van de Hoop symbolisch door aan de volgende organiserende stad. Atletieker Alice Devooght had de eer om samen met schepen Wouter Allijns de vlam in ontvangst te nemen voor Kortrijk.

The post De Hoge Kouter viert zijn medaillewinnaars op 40ste Special Olympics: “In 2025 gaan de Special Olympics door in Kortrijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Joe Biden na kritiek op debat: “Ik weet hoe ik deze job moet doen”

“Ik geef je mijn woord: ik zou niet opnieuw meedoen aan de verkiezingen als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan aankan”, dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een verkiezingsrally in de staat North Carolina. Hiermee reageert hij op kritiek na het debat donderdag en verzekert dat hij de race naar

Lees meer »

Wimbledon hoopt op verschijning prinses Catherine, wel erg dure outfit voor student Christian

De organisatoren van Wimbledon hopen dat prinses Catherine over twee weken de trofeeën van het tennistornooi kan uitreiken aan de winnaars. Ze deden haar het aanzoek met een geruststellende boodschap. Catherine’s schoonbroer prins Harry is dan weer in de prijzen gevallen. Wat heeft hij gewonnen? En wat was er opmerkelijk aan de outfit van de Deense kroonprins Christian tijdens zijn

Lees meer »

Einde van damesvoetbal in Merkem, A-ploeg verhuist naar Oostende

Nadat eerder al bekendraakte dat de eerste ploeg van KSV Diksmuide vanaf volgend seizoen in Oostende gaat voetballen onder de naam KV Diksmuide-Oostende maken ook de dames nu dezelfde verhuis. De eerste ploeg speelt volgend seizoen zijn thuismatchen in het Albertpark, de B- en C-ploeg in Diksmuide. Zo komt er een einde aan damesvoetbal in Merkem.
The post Einde

Lees meer »

Ruim 240.000 mensen geëvacueerd wegens stortregens in China

In het oosten van China zijn meer dan 240.000 mensen geëvacueerd omwille van hevige stortregens die momenteel grote delen van het land teisteren. Dat meldt het persagentschap Nieuw China. Het waterpeil van de Yangtze, met 6.380 kilometer de langste rivier van China, overschreed op verschillende plekken in onder meer de provincie Anhui de alarmdrempels en ook het peil van twintig

Lees meer »

Heemkring Aan De Schreve lanceert kunstenaarsproject en boek over de familie Boudry

Dit jaar loopt in Poperinge de tentoonstelling ‘Boudry, een familie kunstenaars’, een organisatie van de Koninklijke Heemkring Aan de Schreve. Naast de tentoonstelling geeft Aan de Schreve ook een geïllustreerd kunstboek uit. De vernissage van de tentoonstelling gaat door op donderdag 4 juli in de Kapel van de Zusters Benedictinessen met aansluitend de boekvoorstelling in de Kapel Lebbe, Peperstraat in

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-27-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Premie van 8.220 euro voor Tombeelmolen Avelgem

Tijdens de gemeenteraad van maandag 1 juli werd de premie voor de restauratiewerken van de Tombeelmolen goedgekeurd door de gemeenteraadsleden. VZW Vrienden van de Molen zijn volop bezig met de werken, waaronder het herstellen van de wieken van de molen.
The post Premie van 8.220 euro voor Tombeelmolen Avelgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Natacha zwerft al jaren alleen rond in oorlogsgebied

Ik liep Natacha voor het eerst tegen het lijf op 2 oktober 2022, twee dagen na de bevrijding van ­Lyman. Ze woonde vroeger op de Krim, maar was haar papieren kwijtgeraakt in Kiev, waarna ze de grens met het door Rusland bezette gebied niet meer over mocht. Na veel omzwervingen kwam ze in Lyman ­terecht. Toen de oorlog uitbrak, kon

Lees meer »

Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde

De Koksijdse wandelzoektocht is elk jaar een succes. Ook dit jaar kunnen speurneuzen Koksijde tot 31 augustus op een unieke manier ontdekken. Voor 4 euro krijg je een route vol verrassingen.
The post Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »