Clep Fedasil in Hoogstade nodigt de buren uit

Op vrijdag 31 mei is het nationale burendag en de bewoners van Clep Fedasil in Hoogstade doen mee. “Omdat we nog geen opendeurdag hebben kunnen houden, heeft de buurt nog niet de kans gehad om ons te leren kennen”, zegt medewerker Amina Gigovic die met haar gezin in Hoogstade woont. Tussen 17 en 19 uur zijn alle inwoners van de gemeente welkom.

Het imposante gebouw langs de N8 in Hoogstade is een voormalig bejaardentehuis dat eigendom is van de gemeente Alveringem. Fedasil heeft in september vorig jaar het pand overgenomen en er een opvangcentrum voor hervestigde vluchtelingen van gemaakt. Het zijn kwetsbare gezinnen die reeds een erkenning hebben en in Clep verschillende modules volgen om de integratie in België te bevorderen. Vaak wonen er tot wel honderd mensen en krioelt het er bij manier van spreken van de kindergezichtjes.

Verbonden buurt

“31 mei is nationale burendag en daar willen wij graag aan meedoen”, zegt medewerker onthaal Amina Gigovic (28) uit Hoogstade. “Burendag is een jaarlijks terugkerend evenement dat bijdraagt aan een gezelliger en meer verbonden buurt. Met nieuwjaar hebben we een receptie gegeven voor onze vele partners: de omliggende ziekenhuizen, de Alveringemse scholen, het gemeentebestuur en de plaatselijke handelaars. Elke zondag brengen twee Alveringemse bakkers wat ze niet hebben kunnen verkopen naar Clep en de apotheker brengt onze bestellingen aan huis. Wij waarderen dat enorm!”

“Al die mensen zijn opnieuw uitgenodigd, maar dus ook de ruime buurt. Ik denk aan de kindjes die met onze kindjes op school zitten en hun ouders, aan mensen die vroeger in het rusthuis op bezoek kwamen bij hun ouders of grootouders, aan mensen die hier vroeger misschien vele jaren gewerkt hebben, … “

Proevertjes

“Er zullen geen rondleidingen zijn. Wel willen we de buurt samenbrengen met onze mensen die voor drankjes en proevertjes zullen zorgen. Belgische proevertjes van lokale sponsors naast zelfgemaakte proevertjes van onze mensen uit hun cultuur. In hun landen van herkomst wordt bezoek – nog meer dan hier – omarmd en gevierd. Onze mensen zullen hun hart en ziel in de voorbereiding steken. Op vrijdag 31 mei zullen de voor- én achterdeur letterlijk open staan”, glimlacht Amina.

“Mijn collega Kelly en ik plannen grime voor de kinderen en hennaversiering van de handen, een traditionele versiering uit de Arabische cultuur die drie tot zeven dagen mooi blijft en afwasbaar is. Iedereen is van harte welkom.”

The post Clep Fedasil in Hoogstade nodigt de buren uit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Deze eis stelde Annelien Coorevits voor deelname aan ‘De verraders’: “Eerst weigerden ze, maar anders deed ik niet mee”

Wie houdt het hoofd koel in een web van leugens? Wie breekt onder de druk? En vooral… wie zijn de verraders? Je ontdekt het vanaf zondagavond, want dan trappen ze bij VTM het derde seizoen van ‘De verraders’ af. Ex-Miss België Annelien Coorevits (37) is één van de waaghalzen die het psychologische avontuur aandurft. “Ik heb wel één voorwaarde gesteld.

Lees meer »

Extinction Rebellion-demonstranten bij Rijksmuseum aangehouden

De Nederlandse politie is zaterdagmiddag de actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die zich aan het hek bij de ingang van het Rijksmuseum hebben vastgeketend, aan het arresteren. Dat laat een woordvoerder van de veiligheidsdiensten weten. Eerder werden de demonstranten gevorderd om naar een alternatieve demonstratieplek op het Museumplein te gaan.

Lees meer »

Chaos bij VRT wordt alleen maar groter: hoe moet het nu verder? “Het krediet van de CEO is stilaan opgebruikt”

De kloof tussen het personeel en de top bij de VRT lijkt alleen maar groter te worden. Na het onverwachte ontslag van netmanager Lotte Vermeir – die bij velen op de werkvloer geliefd was – volgde het ganse weekend een welles-nietesspelletje tussen werknemers en directie. Tot zelfs open brieven uit drie hoeken, want ook tegenstanders van Vermeir roerden zich. Hoe

Lees meer »

Schutter München zou linken hebben gehad met terreurgroep HTS

De 18-jarige Oostenrijker van Bosnische afkomst die werd gedood toen hij donderdag een terroristische aanslag wilde plegen op het Israëlische consulaat-generaal in München, zou linken hebben gehad met Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), een voormalige lokale tak van al-Qaida. Dat melden bronnen dicht bij het onderzoek aan dpa.

Lees meer »

Treinverkeer tussen Brugge en Aalter blijft verstoord nadat bovenleiding in Beernem beschadigd raakt

Het treinverkeer tussen Brugge en Aalter is maandagochtend nog verstoord. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel. Tussen Brugge en Gent-Sint-Pieters kunnen de treinen terug normaal rijden, maar in de omgekeerde richting wordt het treinverkeer afgeleid via andere spoorlijnen. Tussen Aalter en Brugge kunnen reizigers gebruikmaken van de reguliere busdienst van De Lijn.
The post Treinverkeer tussen Brugge en Aalter blijft verstoord

Lees meer »

VRT-CEO Delaplace weert zich na pittige vragen in Vlaams Parlement over interne conflicten: “Dit is geen ziek bedrijf”

"U zit met een joekel van een probleem": VRT-CEO Frederik Delaplace werd flink aan de tand gevoeld in het Vlaams Parlement over de interne conflicten en recente ontslagen van topmanagers binnen de openbare omroep. Groen en Open VLD vroegen zelfs een audit. Maar Delaplace verdedigde zich. "Ik geloof niet dat er een algemene vertrouwenscrisis is binnen de VRT."

Lees meer »

KIJK. Staf Coppens en zijn gezin geven een rondleiding door hun nieuwe huis in ‘Camping Coppens’: “De missie is geslaagd”

“Op naar een nieuw avontuur.” In de eerste aflevering van ‘Camping Coppens’ nemen Staf en zijn gezin een drastische beslissing. Ze zetten hun huis te koop en bezoeken hun nieuwe woning in Karlstad, ver weg van de rustgevenden natuur waarvoor het gezin van vier naar Zweden trok. “Het is hier heel mooi”, klinkt het bij Nora en Beau. “Dichter bij

Lees meer »

Verdediging van ‘Eveline’ gaat in beroep tegen beslissing tot publiek proces: “In belang van elke partij om schade niet nog groter maken”

De man die zich uitgaf als ‘Eveline’ en andere vrouwen om naaktfoto’s en filmpjes van onder meer BV’s te bemachtigen, gaat in beroep tegen de beslissing van de Gentse correctionele rechtbank om de zaak niet achter gesloten deuren te behandelen. Dat bevestigen zijn advocaat Wahib El Hayouni en het parket Oost-Vlaanderen.

Lees meer »

Moedige Gisèle (72) getuigt urenlang over de 92 verkrachtingen georganiseerd door haar man: “Ik zie er solide uit, maar vanbinnen ben ik een ruïne”

Gisèle Pélicot (72) heeft in de rechtbank van Avignon gisteren voor het eerst zelf getuigd over de verschrikkelijke verkrachtingen die ze tien jaar lang heeft ondergaan, zonder het zelf te beseffen. Haar man drogeerde haar en leverde haar over aan 83 verschillende mannen. Vijftig van die mannen, en de echtgenoot, staan nu terecht. “Ik heb niks om me over te

Lees meer »