Assisen Spuikommoord: Khaldoon Al-Baghdadi bekent roofmoord op buurvrouw Emmy Geboers, omstandigheden nog onduidelijk

Op het assisenproces tegen Khaldoon Al-Baghdadi (42) heeft openbaar aanklager Peter Vercauteren de akte van beschuldiging voorgelezen. De Iraakse Oostendenaar staat terecht voor de roofmoord op zijn buurvrouw Emmy Geboers (67). De beschuldigde sneed het slachtoffer op 9 maart 2020 in stukken. De verdediging kwam ook al aan het woord en erkent de feiten.

De dochter van Emmy Geboers verwittigde de ochtend van 10 maart 2020 de politie. Ze vertelde dat haar moeder een dag eerder om 14 uur een afspraak in het ziekenhuis had, maar daar niet kwam opdagen. Toen de politie een kijkje ging nemen op haar appartement in de Voorhavenlaan, kwam de partner van Geboers net langs. Ook hij maakte zich ongerust omdat hij het slachtoffer al sinds de namiddag van 9 maart niet meer kon bereiken. Bovendien vond hij het vreemd dat haar appartement er zo wanordelijk bijlag.

Bloedsporen

Beide getuigen verklaarden dat Emmy Geboers de middag van haar verdwijning nog een afspraak had met een bewoner van de derde verdieping. Het bleek te gaan om Khaldoon Al-Baghdadi, die over een vochtprobleem geklaagd zou hebben. Op het appartement van de Irakees stelden de inspecteurs onmiddellijk een opvallende javelgeur vast. In de badkamer ontdekten ze vervolgens heel wat bloedsporen. In de douchebak lag een cuttermes, terwijl er tegen de muur een houten snijplank stond. Naar eigen zeggen had de beschuldigde konijnen geslacht en klaargemaakt op een openbare barbecue aan de Spuikom.

Naast de laptop van Al-Baghdadi vonden de speurders een papiertje met een pincode, bedragen en rekeningnummers. De avond van 9 maart had hij in een banking app bovendien al een account aangemaakt op naam van Emmy Gebors. Toen werd in totaal 20.100 euro van haar spaarrekening naar haar zichtrekening versluisd. Nog eens 11.300 euro werd overgeschreven naar een andere rekening van het slachtoffer. Toch bleef de beschuldigde elke betrokkenheid bij de verdwijning van zijn buurvrouw ontkennen.

Verdachte opzoekingen

Bij een grondige huiszoeking werden nog meer elementen tegen Al-Baghdadi verzameld. Zo vonden de speurders in zijn berging de identiteitskaart, de gsm, de iPad, de handtas en de portefeuille van Emmy Geboers. Ook onder andere een tand, een beha, een kapotgesneden trui en talloze bloedsporen lieten weinig aan de verbeelding over. De Oostendenaar bleek op zijn smartphone ook verdachte opzoekingen gedaan te hebben. Zo zocht hij informatie over manieren om geld te stelen via internet, maar ook over een gehaktmachine. De beschuldigde wilde blijkbaar ook weten waarom een lijk na een tijdje weer bovendrijft.

Tijdens een nieuw verhoor legde Khaldoon Al-Baghdadi op 11 maart dan toch bekentenissen af. De beschuldigde beweerde dat ze ruzie hadden gekregen omdat Geboers aan de syndicus zou gezegd hebben dat de Irakees geen respect had voor België. Daarom gooide hij naar eigen zeggen een bierglas tegen haar achterhoofd.

Bij de onderzoeksrechter vertelde de Irakees in geuren en kleuren hoe hij het lichaam vervolgens met een hakmes en een cuttermes versneed. De lichaamsdelen werden op alle mogelijke manieren zo klein mogelijk gemaakt en in drie plastic zakken verstopt. Die nacht dumpte hij alles in de nabijgelegen Spuikom en in het kanaal. “Amai, de rechter is gelijk een beetje boos, hé. Dat is zeker hier nog niet veel gebeurd wat ik heb gedaan”, verklaarde hij bij zijn overbrenging naar de gevangenis.

Ongeloofwaardig

De Cel Vermiste Personen ontdekte op 12 maart inderdaad negen stukken weefsel in de Spuikom. Tot 15 april werden nog meermaals menselijke resten aangetroffen. Toch werd slechts een fractie van het lichaam van Emmy Geboers teruggevonden. Voor de wetsdokters was het daardoor onmogelijk om de precieze doodsoorzaak vast te stellen. Het verhaal van de beschuldigde werd echter wel als ongeloofwaardig bestempeld.

In de akte van beschuldiging kwam zoals steeds ook de levensloop van de betrokkenen aan bod. Khaldoon Al-Baghdadi vluchtte in de loop van 2015 met zijn tweede echtgenote vanuit Irak naar België. Uiteindelijk werd hij in augustus 2016 erkend als vluchteling. Volgens zijn echtgenote zou de beschuldigde meermaals partnergeweld gepleegd hebben. In die periode had de Irakees ook een seksuele relatie met de syndicus, die liefst 18.000 euro van de verenigingen van mede-eigenaars naar de rekening van Al-Baghdadi versluisde.

Notoir druggebruiker

De beschuldigde stond ook bekend als een notoir druggebruiker. Naar eigen zeggen ging het sinds 2017 dagelijks om drie gram heroïne en een tot twee gram cocaïne. Toch beschikt hij in België nog over een blanco strafblad. In Irak kreeg hij bij verstek wel een jaar cel omdat hij geen alimentatiegeld betaalde.

Ten slotte oordeelden de gerechtspsychiaters dat Khaldoon Al-Baghdadi wel degelijk toerekeningsvatbaar is. Tijdens het onderzoek beweerde de beschuldigde nochtans met psychische problemen te kampen. Zo zou hij stemmen horen, maar volgens de deskundigen veinst hij die hallucinaties.

Verdediging

De verdediging heeft inmiddels ook de jury toegesproken. Meester Frederieke Cloet legde uit dat de Iraakse Oostendenaar heeft toegegeven dat hij zijn buurvrouw Emmy Geboers (67) van het leven beroofde. Over de precieze omstandigheden bestaat volgens de verdediging en de burgerlijke partijen wel nog veel onduidelijkheid.

“De feiten en omstandigheden waarin Emmy Geboers overleden is, zullen niemand onberoerd laten. In die optiek willen we als verdediging ook ons medeleven betuigen aan de familie”, opende meester Frederieke Cloet. Al-Baghdadi bekende kort na de feiten al dat hij zijn buurvrouw op 9 maart 2020 om het leven bracht en in stukken sneed. De precieze omstandigheden zullen volgens meester Cloet en meester Nino Darsalia pas tijdens het assisenproces duidelijk worden.

Open vizier

De verdediging wierp op dat het voor de jury misschien moeilijk zal zijn om onpartijdig te blijven. “Het enige wat wij u willen vragen is om een open vizier te houden.” Daarbij werd opgemerkt dat de beschuldigde pas een viertal maanden geleden voor zijn huidige advocates koos. “Wij zullen ook verplicht zijn om oren en ogen open te houden.”

Meester Kris Luyckx en meester Sander Van den Bossche stelden zich burgerlijke partij voor de twee dochters, twee kleinkinderen en een schoonzoon van het slachtoffer. “U mag van ons een zeer actieve rol verwachten, want wij hebben heel veel vragen. Bij elk antwoord dat meneer Al-Baghdadi gegeven heeft, zijn er voor ons nog meer vragen.”

Meester Luyckx verwees ook naar de gruwel van de feiten. “We willen de volgende dagen tot op de bodem gaan. Niet alleen om te weten wat die man gedaan heeft, maar ook om te weten te komen wat hem bezield heeft.”

Veel vragen

De belangen van de partner van Emmy Geboers worden tijdens het proces verdedigd door meester Jan De Winter en meester Justine Kochuyt. “Er zijn heel veel vragen. Waarom is het gebeurd? Hoe is het zover kunnen komen? Hoe is het gebeurd? Maar vooral: wat heeft Emmy moeten doorstaan in het appartement van Al-Baghdadi?”

Meester De Winter legde nog uit dat zijn cliënt elf jaar lang een latrelatie had met het slachtoffer. “Zijn leven is op ingrijpende wijze veranderd sinds de feiten. Hij wil aan zijn kleinkinderen kunnen uitleggen waarom hun opa weent, waarom hun opa een andere man is geworden.”

The post Assisen Spuikommoord: Khaldoon Al-Baghdadi bekent roofmoord op buurvrouw Emmy Geboers, omstandigheden nog onduidelijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »

IN BEELD – Opnames MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide: “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”

Net op het moment dat de Rode Duivels speelden tegen Frankrijk begonnen de opnames van MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide. “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”, zei een artiest backstage tegen ons. En inderdaad, sommigen volgden op hun gsm de voetbalwedstrijd, maar toch was er veel volk tijdens deze opnames. Het begon langzaam,

Lees meer »

? “Evenepoel mag nu dromen van het podium. Het beste moet nog komen”

De eerste bergetappe van deze Tour stelde allerminst teleur. “Een adembenemend schouwspel”, noemt Michel Wuyts het zelfs. Stof genoeg dus om over na te kaarten in onze wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. Vooral de knappe etappe én tweede plek van Remco Evenepoel komen uitgebreid aan bod. “Naar mijn gevoel heeft Evenepoel nooit beter geklommen dan vandaag”, aldus Wuyts.

Lees meer »

“Het was een slag in ons gezicht”: topscoorder en laagvlieger blikken terug op deelname aan ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels die maandag zonder pardon uit het EK werden gekegeld. Domenico mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onze man volgde Frankrijk – België in ‘belegerde gemeente’ Komen-Waasten: “Ons opsluiten door die amokmakers? Dat dacht ik niet!”

Maandagavond speelden de Rode Duivels tegen Frankrijk in het EK voetbal. Het werd voor de Duivels dé match van het kampioenschap, een match die we helaas verloren. Toch mocht dat de sfeer in het land niet drukken. Overal stonden supporters klaar in fandorpen, EK-straten en voetbalzones om zich de longen uit het lijf te schreeuwen. Ook wij volgden de belangrijkste

Lees meer »

“Zorg er gewoon voor dat ik kan slapen. Maakt niet uit wat er gebeurt”: de laatste dagen van Michael Jackson

Het is intussen vijftien jaar geleden dat popster Michael Jackson op 50-jarige leeftijd overleed. Hoe tragisch ook, z’n dood kwam niet geheel onverwacht voor wie hem die laatste maanden van dichtbij meemaakte. Wie uitte z’n bezorgdheden over z’n geestestoestand? Wat gebeurde er tijdens z’n laatste momenten? Een overzicht van z’n finale weken. “Hij is als een verloren jongetje.”

Lees meer »