Assisen Spuikommoord: Al-Baghdadi bekent plan om “iemand” te vermoorden

Khaldoon Al-Baghdadi (42) heeft op zijn assisenproces toegegeven dat hij een plan had om iemand te vermoorden en te beroven. Tijdens het uitgebreide verhoor door voorzitter Antoon Boyen hield de Iraakse Oostendenaar wel vol dat zijn buurvrouw Emmy Geboers (67) op 9 maart 2020 eigenlijk een toevallig slachtoffer was.

Zoals gebruikelijk werd tijdens het verhoor eerst stilgestaan bij de jeugd van de beschuldigde. Al-Baghdadi legde onder andere uit dat zijn vader agressief uit de hoek kon komen en dat hij deserteerde uit het leger. “Omdat onze economie niet goed is. Ik moest werken om iets te geven aan mijn familie om te leven.” Naar eigen zeggen vocht hij later wel nog mee in de oorlog. “De Amerikanen schoten naar ons en wij schoten terug, maar ik kon niet zien of ik iemand raakte.”

Familie

Na periodes in Syrië en Libanon besliste de Irakees om met zijn tweede echtgenote naar België te vluchten. “Omdat we als atheïsten niet veilig waren in Irak.” Via Turkije en Griekenland kwam de beschuldigde in 2015 in Europa terecht.

“Mijn bedoeling was Duitsland, maar mijn vrouw zei Hoe verder, hoe beter.” Tijdens zijn verblijf in verschillende opvangcentra leerde Al-Baghdadi opvallend snel Nederlands. “Via internet en een stuk via Familie op tv. Ze spreken heel goed Nederlands. Ik versta wel een beetje dialect, maar sommige West-Vlamingen spreken heel rap.”

Vuurtorenwijk

Uiteindelijk vestigde de beschuldigde zich in de Vuurtorenwijk in Oostende. Daar raakte hij snel bevriend met een notoire drugsverslaafde. “Voor ik naar hier kwam, wist ik niet echt wat drugs betekende. Ik heb een of twee keer heroïne geprobeerd en dan begint de miserie.”

Zijn drugsprobleem zorgde ervoor dat Al-Baghdadi vaak zijn werk verloor en met paniekaanvallen kampte. In de periode voor de feiten had hij ook financiële problemen.

Psychische problemen geveinsd

“Ik wil iets vertellen, maar u geeft me geen ruimte om te praten”, zei de beschuldigde plots aan de voorzitter. Al-Baghdadi bekende dat hij helemaal geen stemmen hoorde, maar zijn psychische problemen tijdens het onderzoek op aanraden van medegevangenen veinsde.

“De maatschappij in de gevangenis is heel raar. Ik ben dom geweest dat ik geluisterd heb naar deze mensen. Door hen heb ik een jaar lang veel in het cachot gezeten.”

Heroïneverslaving

Met Emmy Geboers had de Irakees naar eigen zeggen geen problemen. Het slachtoffer werd als een vriendelijke en correcte vrouw omschreven. Al-Baghdadi bestempelde zichzelf ook nog als beleefd, rustig en intelligent.

“De Khaldoon van vandaag, niet de junkie van toen. Dat is gedaan.” Die heroïneverslaving werd ook gebruikt om zijn vorige verklaringen te duiden. “De politie van Oostende heeft mij vier dagen onder druk gezet. Ik vroeg methadon, maar kreeg er geen.”

Voor geld

Vervolgens herhaalde de beschuldigde dat hij nu wel de volledige waarheid zou vertellen. “Ik had een planning om iemand te vermoorden, gewoon voor geld. Maar Emmy niet. Ik heb aan haar gezegd dat ik een probleem had met mijn plafond, maar dat was niet waar. Er was geen lek.”

Op zijn appartement deed Geboers geen racistische uitspraken, wat Al-Baghdadi eerder wel had beweerd. “Ik heb dat glas tegen haar achterhoofd gegooid. Zij is gevallen op de grond en ik heb haar naar de berging gebracht.”

“Ik ben beschaamd voor wat ik gedaan heb” – Khaldoon Al-Baghdadi

De Irakees gaf toe dat hij zijn slachtoffer vastbond en de pincode van haar bankkaart eiste. Naar eigen zeggen had hij daarna de intentie om Emmy nog te helpen. “Maar de dokter was gesloten die dag. Ik heb haar met een sleutel geslagen op haar hoofd. Dan twee of drie keer met een mes. Ik zweer het, het is de waarheid.”

Op vraag van de voorzitter erkende Al-Baghdadi ook dat hij sinds januari al over zijn moordplan nadacht. Dat bleek ook uit zijn vele opzoekingen over het laten verdwijnen van menselijke botten. De beschuldigde was bovendien al een tijdje op zoek naar een vleesmolen, maar ontkende dat die vleesmolen iets met de feiten te maken had.

Enkele uren na de feiten deed Al-Baghdadi met een hakmes en een cuttermes toch een poging om het lichaam te doen verdwijnen. “Ik heb geen idee waarmee ik begonnen ben. Maar ik weet wel dat ik alles in stukjes gesneden heb.”

Diepvrieszakjes

Aan de politie en aan de onderzoeksrechter vertelde hij tot in het kleinste detail over het versnijden, maar ook op die versie kwam hij vrijdagavond terug. “Ik weet eerlijk gezegd niet hoe ik dat gedaan heb.”

Al-Baghdadi herinnerde zich wel nog hoe hij de stoffelijke resten in diepvrieszakjes verpakte en in drie grotere plastic zakken stopte. “Daarna heb ik alles gepoetst en ben ik vertrokken om de zakken een per een weg te gaan gooien in de Spuikom.”

Nieuwe verhoren

Ten slotte vroeg de voorzitter wat de beschuldigde nu zelf denkt over de feiten. “Ik heb veel spijt”, reageerde Al-Baghdadi. “Eerst voor haar familie, voor iedereen die me heeft geholpen in dit land, voor mijn kinderen. Ik ben beschaamd voor wat ik gedaan heb.”

Na een suggestie van de burgerlijke partijen werd nog beslist om de beschuldigde dit weekend door de politie opnieuw te laten verhoren over zijn nieuwe verklaringen.

The post Assisen Spuikommoord: Al-Baghdadi bekent plan om “iemand” te vermoorden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Coupplegers Bolivia voor zes maanden vastgezet

Het Boliviaanse ministerie van Justitie heeft vrijdag drie hoge militairen die achter de mislukte coup van woensdag zaten voor zes maanden vastgezet. Onder hen is generaal Juan José Zúñiga, die de leiding zou hebben gehad over de beoogde staatsgreep.

Lees meer »

Klachten over woekerprijzen van fruitkraam uit Deurne stromen binnen: “Achteraf voelde ik mij stom dat ik zoveel betaald had”

Maar liefst 670 euro betaalde de schoonmoeder van Bo Van Hoecke afgelopen weekend op een braderij in het Oost-Vlaamse De Klinge voor vier zakjes fruit. Ook Tommy Bernard (34) getuigde over het hallucinante bedrag dat hij betaalde aan het fruitkraam uit Deurne. Hun verhalen leven duidelijk onder marktgangers, want van over heel Vlaanderen kreeg onze redactie reacties toegestuurd.

Lees meer »