Tachtig jaar geleden werd Sint-Michiels gebombardeerd: dubbel zoveel burgerdoden als gesneuvelde soldaten

Tachtig jaar geleden, op 28 mei 1944, bombardeerden de geallieerden het kasteel Ter Linden in Sint-Michiels, waar de Duitse Kriegsmarine een afluisterstation had. “Zo kon een te vroege ontdekking van D-Day, de landing in Normandië, vermeden worden. Maar er vielen twee keer zoveel burgerslachtoffers als Duitse soldaten”, zegt Jo Bergez, medeorganisator van de herdenking. De vredesboodschap klinkt anno 2024 actueler dan ooit.

Kapitein-ter-zee Jo Bergez (57) is gepassioneerd door het bombardement van Sint-Michiels: “Uiteraard heb ik met veel belangstelling de boeken van historicus Carlos Vlaemynck en zijn vele artikels in het Brugsch Handelsblad gelezen. Maar ik heb ook met ooggetuigen, waaronder wijlen Gaby Alloo, gewezen directeur van de gemeenteschool, gesproken. Jarenlang onderzoek heeft toch nog nieuwe gegevens aan het licht gebracht.”

Leegstaand kasteel

“De Duitsers hadden in het leegstaande kasteel Ter Linden vanaf midden 1941 de Marinepeilhauptstelle Brügge ingericht: een afluister-, peiling- en decodeerstation. Van daaruit hield de bezetter het scheepvaartverkeer in de Noordzee en de Atlantische Oceaan in de gaten. Het kasteel bevond zich op de plek waar nu de voetgangerstunnel onder de Expresweg N31, ter hoogte van de Wittemolenstraat, is.”

De Geallieerden bombardeerden de afluisterpost, om te vermijden dat de Duitsers D-Day te vroeg zouden detecteren

“Het kasteel was overschilderd in camouflagekleuren, er waren houten barakken en betonnen bunkers gebouwd voor 400 Duitse soldaten en Marinehelferinnen. De site was omgeven door 2,6 km prikkeldraad. Vanuit Sint-Michiels kon de Duitse Marine niet alleen radio- en morsesignalen van de geallieerden afluisteren, maar tevens de positie van Engelse en Amerikaanse schepen bepalen.”

“Negen dagen voor D-Day hadden de geallieerden er alle belang bij die afluisterpost te bombarderen. Het gevaar bestond dat de Duitsers de landing in Normandië te vroeg zouden detecteren.”

Pinksterweekend

Roland Marcus (70), in een vorig leven rijkswachter in Brugge en wijkinspecteur in Oostkamp, die naar aanleiding van de herdenking rondleidingen op het kerkhof van Sint-Michiels organiseert, stelt: “Er zijn op 28 mei 1944 twee bombardementen geweest, er vielen meer burgerslachtoffers dan soldaten. Van een precisiebombardement was geen sprake.”

Nieuwsgierige inwoners van Sint-Michiels kregen de volle lading tijdens het tweede bombardement

“Na het eerste bombardement in de voormiddag trokken veel inwoners van Sint-Michiels naar kasteel Ter Linden. Ze wilden zien wat er gebeurd was en kregen de volle lading tijdens het tweede bombardement in de vooravond. ’t Was Pinksterweekend en mooi weer. Er stierven zelfs personen die een dagje naar de Lac van Loppem geweest waren en op de terugweg uit nieuwsgierigheid passeerden via de gebombardeerde zone.”

Operatie Ramrod

Jo Bergez preciseert: “’s Middags om 12.18 uur begon het eerste bombardement: Amerikaans bommenwerpers met bommen van 250 kilo en Engelse jachtvliegtuigen (met operatie Ramrod 934 als code-naam) met 30 kilo raketten. Ze hadden precies het middaguur afgewacht, omdat het dan de wissel van de wacht was. Zo konden ze zoveel mogelijk slachtoffers maken op het kasteeldomein.”

“Bij het vooraf geplande tweede bombardement dropten Amerikaanse zware bommenwerpers ’s avonds vanaf 19.07 uur vanop 3,4 km hoogte, bommen van 1.000 kilo. 155 vliegtuigen zorgden voor een heus tapijt van 190.000 kilo bommen op Sint-Michiels.”

“Er was zelfs nog een derde aanval gepland, de volgende dag. Maar die derde missie is afgeblazen omdat de basis voldoende vernield bleek te zijn. Tijdens de twee bombardementen lieten 42 inwoners van Sint-Michiels het leven en raakten evenveel burgers zwaargewond. Onder de Duitsers in het kasteel waren er 21 doden en 23 gewonden.”

Dienstmeid

Roland Marcus wijst op het kerkhof van Sint-Michiels op het graf van Euphrasie Delporte, een van de diensters die verplicht tewerkgesteld was op kasteel Ter Linden: “Zij bleef binnen in de keuken van het kasteel, waar ze die dag voor de Duitsers gehaktballen, rode kool met kazakken moest bereiden.”

Wandeling op het kerkhof van Sint-Michiels langs de graven van ‘witte’ en ‘zwarte’ inwoners

“Haar vriendin Gilberta Puype hoorde motorengeronk, liep naar buiten en riep: ze gaan bommen gooien! Maar niemand geloofde haar. Euphrasie overleefde het bombardement niet, de zwaargewonde Gilberta moest zes maanden revalideren in het Sint-Janshospitaal, maar haalde het wel.”

De wandeling op het kerkhof leidt naar een dertigtal graven, zowel van oorlogsslachtoffers als van verzetslieden en collaborateurs. Witte en zwarte inwoners van Sint-Michiels op enkele tientallen meters van elkaar. Zo is er het graf van weerstander Pierre Debbaut, naar wie een straat in Sint-Michiels werd genoemd. Hij werd door de Duitsers in de vuile vaarten in Oostkerke neergeschoten, toen hij een verkenningsopdracht met de Canadezen uitvoerde.

Oorlogsburgemeester

Het graf van beroepsmilitair André Herentals, die in het Brugs krijgsgasthuis stierf, vertoont mooie art deco-versieringen. Wie ontbreekt, is oorlogsburgemeester Wilfried Van Damme, die de Duitsers in Zevenkerken meehielp om via de Operation Todt de Atlantic Wall te versterken.

Hij liet het leven in Noord-Italië, toen een trein werd opgeblazen. Maar het graf van zijn Nederlandse echtgenote en dochter bevindt zich wel op het kerkhof van Sint-Michiels.”

Dertig spandoeken

In het kader van 80 jaar herdenking van het bombardement van Sint-Michiels heeft een werkgroep samen met de basisscholen Immaculata en De Geluksvogel, de gidsen van Hello Bruges, de vzw Brugs Ommeland Heemkundige Kring Maurits van Coppenolle en twee buurtcomités tal van activiteiten uitgedokterd.

Het bombardement van Sint-Michiels bracht veel schade aan. © Beeldbank Brugge

Dertig spandoeken op tien locaties tonen hoe deze historische plekjes er ten tijde van WO II uitzagen. Er zijn fietstochten, een lezing door Michel Goeman, evocaties, twee sessies samen lezen, rondleidingen, een tentoonstelling en een officiële herdenkingsplechtigheid van de Stad Brugge op zaterdag 1 juni om 11 uur aan het gemeentehuis van Sint-Michiels.

Expo

Twee buurtcomités, Louis de Meystraat-Dorpsstraat en Achter de Groene Poorte, respectievelijk vertegenwoordigd door Lut Taillaert (50) en Jan Houttekier (65), voormalig internaatbeheerder van het Sint-Leocollege, zetten onder meer een expo op in De Pastorie.

“We hebben verklaringen van ooggetuigen en van familieleden van slachtoffers opgenomen. Zo getuigt boer Dierickx over hoe hij het bombardement vanuit de kelder van zijn ouderlijk huis beleefde”, aldus Jan Houttekier.

Lut Taillaert getuigt zelf: “Dit verschrikkelijke bombardement veranderde het leven van vele families voorgoed. Mijn moeder vertelde mij dat er die dag drie familieleden gestorven zijn: mijn grootoom Maurice Crampe, die ondanks dagenlang zoeken officieel vermist bleef en niet begraven is, en Leonie en Marie Schotte, twee nichten van mijn overgrootmoeder.”

Wereldvrede

“Het huis van mijn overgrootouders was vernield, waardoor ze bij mijn grootmoeder en haar jonge gezin introkken. Pas zes jaar geleden, toen we in de buurt een weekend Belgiek organiseerden dat in het teken stond van het verleden van Sint-Michiels, kwam ik meer te weten over operatie Ramrod.”

“Ik werk in de afdeling NT2 (Nederlands als Tweede Taal) in cvo MIRAS, waar ik veel cursisten ken die de oorlog in hun land ontvluchtten. Zij zijn de gezichten van de actualiteit. Wereldvrede is helaas nog altijd een droom, maar er is ook hoop als je de veerkracht en solidariteit ziet in gemeenschappen in de nasleep van dergelijke tragedies”, aldus Lut Taillaert.

Info: https://www.brugge.be/vrije-tijd/markten-kermissen-herdenkingen-braderieen/herdenking-operatie-ramrod#5265-herdenkingsfietstochten

The post Tachtig jaar geleden werd Sint-Michiels gebombardeerd: dubbel zoveel burgerdoden als gesneuvelde soldaten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoeveel betaal je deze zomer voor een huurappartement aan zee? “Een volledige week hier is goedkoper dan 5 nachten Knokke”

Een appartement huren aan de Belgische kust is deze zomer gemiddeld zes procent duurder dan vorig jaar. Hoeveel moet je inmiddels rekenen voor een week aan zee? En waarom werden enkele populaire kustgemeenten fors duurder? Het meest betaal je weinig verrassend in Knokke. Maar in deze pittoreske badplaats ligt de weekprijs volgens de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en HUSWELL liefst

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen”

Vishandel Simonne in Blankenberge pakt uit met een ‘specialleke’: een knaloranje albino kreeft. Volgens zaakvoerder Norman Schiltz een uiterst zeldzaam fenomeen. “De kans is één op een miljoen.” Het dier kreeg intussen ook een naam.
The post Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Criminele organisatie met vertakkingen in Marseille opgerold in Brussel: “Met geweld wilden ze de drugsmarkt in handen krijgen”

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft een criminele organisatie opgerold die vanuit het beruchte Peterbospark in Anderlecht de hele drugsmarkt in en rond Brussel in handen probeerde te krijgen. “De leden van het netwerk aarzelden niet om gewapend geweld te gebruiken, zelfs poging tot moord en kidnapping, om hun rivalen te intimideren en hen te dwingen terrein op te

Lees meer »

Eddie Murphy werkt nu al aan ‘Beverly Hills Cop 5′

Hoofdrolspeler Eddie Murphy en producent Jerry Bruckheimer werken al aan een vijfde deel in de succesvolle Beverly Hills Cop-serie. Dat melden zij beiden in gesprek met ‘Variety’. Het vierde deel in de reeks, ‘Axe F’, is vanaf 3 juli op Netflix te zien.

Lees meer »

Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA

De Washington Mystics hebben zaterdag (lokale tijd) in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie voor vrouwen WNBA een 88-77 nederlaag geleden tegen de Las Vegas Aces. Julie Vanloo was in het verliezende kamp in dertig speelminuten wel goed voor acht punten en evenveel assists.
The post Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Spuit die fillers er maar in, ik ben de botoxkoningin”: Gert Verhulst dolt met liedjestekst van ex Karen Damen in ‘Sneeuwwitje’

Zondag gaat sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ in première in Plopsaland De Panne. Ianthe Tavernier speelt de prinses, Michiel De Meyer de prins en Karen Damen en Ruth Beeckmans wisselen de rol van koningin af. “De musical is wel naar deze tijd omgevormd, de eerste versie dateert uit 1998. Dat moest dus wel”, zei Gert Verhulst bij de aankondiging. Karen verklapt nu onder

Lees meer »

Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »