Jan Smit komt naar Gent, maar ook naar Lommel én Roeselare: “Mijn oma is er nu niet meer, maar tijdens het zingen van haar lied zal de dankbaarheid overheersen in plaats van de emotie”

Het voorbije voorjaar gaf Jan Smit al drie uitverkochte ‘Het Beste van Jan Smit’-theaterconcerten in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen, het Trixxo Theater in Hasselt en Kursaal Oostende. Op zondagavond 2 juni staat Jan met deze unieke concerttournee – die hij alleen maar doet in Vlaanderen – in Capitole Gent. Samen met zijn muzikanten geeft hij dit najaar ook extra concerten. Op 22 november staat hij in De Souverein in Lommel en op 7 december in Schiervelde Roeselare.

Jan vergeet zijn West-Vlaamse fans niet. Voor ons een unieke gelegenheid om even met deze Nederlandse artiest te praten, die graag naar Vlaanderen én zeker naar West-Vlaanderen afzakt om er op te treden. Recent was Jan te gast bij MENT in Mariakerke (Gent). Wij reden naar deze locatie, waar we na zijn tv-opname een babbel sloegen met die sympathieke Nederlander.

Ik zag het verschijnen op je social media. Hoe apart was jouw ontmoeting met de énige échte Björn van ABBA?

Jan: “Dat was een beetje onwerkelijk, omdat ik wekelijks ABBA draai. Draai ik het niet, dan wordt het door onze kinderen gedraaid. En opeens sta je in oog in oog met je idool, want hij is voor mij niet zozeer een muziekicoon, maar als liedjesschrijver staat hij mijlenver bovenaan. Toen ik die vraag kreeg, was ik bereid om alles af te zeggen, maar ’t was op één van mijn vrije dagen. Ik was meteen laaiend enthousiast om Björn Ulvaeus van ABBA in Stockholm te ontmoeten voor de overhandiging van een Award voor de verkoop van méér dan 50.000 kaarten voor ‘MAMMA MIA! The Party’ in Nederland.”

Björn kan iedere dag belangrijke mensen begroeten. Werden jij en Kees Tol wel degelijk hartelijk ontvangen?

Jan: “Hij speelt geen rol. Hij moet dit niet doen. Hij is rijk genoeg, zit niet om Jan Smit verlegen, maar hij is zo bevlogen met zijn muziek bezig dat hij er alles voor doet om ook ‘MAMMA MIA! The Party’ te doen slagen. Hij was heel oprecht én blij dat dit concept aansloeg in Nederland. Hij nam ruim één uur de tijd voor ons.”

Waar Jan ook optreedt, overal is er veel volk, zoals hier in het voorjaar in Kursaal Oostende. © PADI/Daniël

Is deze ontmoeting met Björn één van uw hoogtepunten in uw muzikale carrière?

Jan: “Deze ontmoeting staat absoluut in mijn top vijf.”

Dit jaar was je geen commentator meer voor Nederland op het Eurovisiesongfestival. Heb je het gemist? Heb je het gevolgd?

Jan: “Ik deed dat twaalf jaar. Je mist je collega’s, de sfeer, het team. De eerste halve finale keek ik een deeltje. De tweede niet, behalve naar het optreden van Joost Klein. Toen Nederland begon, riep mijn zoon: papa kom! Nu ben ik er heel anders mee bezig geweest.”

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei zijn er weer De Toppers in Nederland, nadat jullie één jaartje hebben overgeslagen. Wat mogen we van die ‘Club Tropican’-editie verwachten?

Jan: “Het woord zegt het al: het wordt tropisch. In november – anderhalf jaar geleden – was het de vorige editie en toen was het heel koud. Normaal is het altijd in mei en nu is dat weer het geval. Wees maar gerust, het zal een tropische editie worden.”

Op 2 juni eerstkomend kom je met jouw ‘Het Beste van Jan Smit’-concerten naar Capitole Gent. Blijft de setlijst hetzelfde of komen er nieuwe liedjes in voor?

Jan: “Er komen andere liedjes in voor. Ik probeer te kijken of ik iets heb gemist. Ook aan de hand van het publiek, die bepaalde liedjes voorstellen. We kunnen niet alles aanpassen, maar ik probeer wel liedjes te brengen die mensen graag horen. Songs zoals ‘Als De Nacht Verdwijnt’, ‘Laura’, ‘Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen’, ‘Vrienden Voor Het Leven’… komen zeker aan bod of dus de échte meezingers.”

Hoe bijzonder is het om met ‘Het Beste van Jan Smit’, jouw theatertournee, te gast te zijn in Vlaanderen én ook in West-Vlaanderen?

Jan: “Ik ben hier heel vaak. Jij weet hoe vaak ik er ben, want als ik er ben, dan ben jij er ook (lacht) en dat is altijd een prettig weerzien. Als Nederlandse artiest kom ik hier geregeld, omdat ik mij hier echt thuis voel. De West-Vlaming ligt mij heel nauw aan het hart.

Jan Smit in actie op het podium van Kursaal Oostende. © PADI/Daniël

Zing jij tijdens die concert ook nog steeds ‘Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen’, jouw doorbraaksingle die je destijds zong voor jouw oma?

Jan: “Ja én nu is het heel bijzonder, omdat ik het in Gent voor het eerst zal zingen terwijl mijn oma er echt niet meer is. Sinds 1997 zong ik het altijd met in het achterhoofd dat ze er nog is, maar nu is ze er niet meer. Het overlijden bracht emoties met zich mee. Mijn oma was 91 jaar. Ze had een prachtig leven, overleed heel vrede en wilde naar mijn opa toe die ze al zeven jaar miste. We mogen heel dankbaar zijn dat ze zolang leefde en dat we zolang van haar mochten genieten. Ik denk tijdens het zingen van dit lied in Gent dat de dankbaarheid zal overheersen in plaats van de emotie.”

Er komen extra concerten aan van ‘Het Beste van Jan Smit’, want je speelt dit najaar ook in Roeselare en Lommel. Een mooie opsteker, toch? Een duidelijk bewijs dat Vlaanderen je zo graag ziet, juist toch?

Jan: “Zeker en vast. We hadden er vier staan, maar ik was nog niet klaar. Ik wilde het jaar afsluiten met nog optredens. Ze wilden aan de grens iets doen. Ik kreeg de vraag om eens naar Lommel te komen en dus doen we dat al. En natuurlijk mag de mooie zaal Schiervelde in Roeselare ook niet ontbreken.”

Ben je nog bezig met nieuwe muziek en zo ja, wanneer mogen we die eventueel verwachten?

Jan: “Binnen vier weken! Het wordt een duet met de 3JS. Het liedje is nog niet volledig af. We zitten vaak bij elkaar, waaronder op de dijk van Volendam. We hadden het idee om iets samen te doen. We deden wel al veel samen, maar nog nooit een duet op een plaat. We vonden dat de tijd daarvoor rijp was.”

In 2025 word je 40 en sta je 30 jaar op de planken. Ga je dat op een speciale manier vieren?

Jan: “Ik denk het wel, maar we zijn er nog niet over uit. In 2025 word ik 40, één jaar later vier ik mijn 30-jarig jubileum. We zijn nu mei 2024. Ik heb dus nog wat tijd om dit voor te bereiden. Ik wil niet meer zover vooruit mijn agenda plannen. Ik kan dan al dood zijn, maar ik hoop van niet (lacht). Geintje!.”

Zoals je weet schrijf ik voor een West-Vlaams weekblad. Heb je een West-Vlaamse herinnering die je echt koestert? Iets dat je meemaakte, iets dat je voor altijd zal bijblijven?

Jan: “Och, ik beleefde al zoveel mooie momenten, inclusief met fans en mooie concerten, waarin mensen dan hun verhaal vertelden. Ik mag het mooiste vak van de wereld beoefenen. Als ik bemerk hoeveel steun ik aan mensen geef met mijn muziek. Hoeveel mensen ik door mijn muziek samenbreng. Sommige mensen leerden zelfs elkaar kennen door mijn optredens, door mijn muziek…”

Jan Smit. © PADI/Daniël

Medewerker Sandro zegt: daar wil ik toch nog even op inpikken. Vorig jaar in februari waren we te gast op een theatershow van je in Nederland. Ik was er als verrassing met mijn vriendin. Wij zaten in ’t begin van een relatie en dan is alles ok. Op een bepaald moment zei je: Het is ok dat het niet ok is. In een beginnende relatie is echter alles mooi, maar na een tijdje beginnen die kleine dingen te komen. Die kleine prestaties, die persoonlijkheden. Nu zeggen we praktisch iedere dag tegen elkaar: Jan Smit, het is ok dat het niet ok is.”

Jan: “Het is leuk om dat te horen, want zelf sta ik daar niet bij stil. Ik heb daar nooit zo over nagedacht tot ik mezelf overgaf hoe het leven in elkaar steekt. Ik wilde altijd het hoogst haalbare nastreven, de perfectie nastreven, maar dat bestaat niet. In een relatie niet, in het leven niet. Je moet zorgen dat je tevreden bent en dat je voor jezelf de dingen op een rijtje kan zetten. Dan zouden jullie de enige relatie in de wereld zijn waar perfectie wordt nagestreefd. Koop je een auto, dan weet je hoeveel budget je hebt en kan je opties erbij nemen om een ideale auto aan te kopen. Maar die auto kan niet vliegen, hij rijdt niet zelf. Zo werkt het niet. Een mens is gelukkig perfect. Als je dat omarmt, dan word je zoveel gelukkiger. Het is leuk dat je zoiets zegt.” (PADI)

Tickets voor de unieke ‘Het Beste van Jan Smit’-concerten kan je bestellen op www.ticketkopen.eu.

The post Jan Smit komt naar Gent, maar ook naar Lommel én Roeselare: “Mijn oma is er nu niet meer, maar tijdens het zingen van haar lied zal de dankbaarheid overheersen in plaats van de emotie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek

Twee zones van de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek moeten gesaneerd worden. Er is sprake van mazoutvervuiling. Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) hoopt dat de Stad Brugge de kosten voor de sanering op De Lijn kan verhalen: “Want anders heeft het Brugs stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop”.
The post Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De

Lees meer »

Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning”

De gemeenteraad van Deerlijk zette unaniem het licht op groen voor het masterplan dat tot een herwaardering van het Gaverdomein moet leiden. “We willen het domein nog meer uitspelen als bruisende recreatieve belevingsplek”, verduidelijkt bevoegd schepen Bert Schelfhout.
The post Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Zo wordt het haast onmogelijk gekwalificeerde mensen te houden”: Wesley Sonck reageert op afscheid bij Belgische voetbalbond

Wesley Sonck (45) heeft in een niet mis te verstane boodschap op zijn Instagrampagina gereageerd op zijn afscheid bij de Belgische voetbalbond. De ex-speler en gewezen Rode Duivel was er bondscoach van België U19. Sonck bedankt voor het volgens hem erg vage voorstel op korte termijn waarin hij bovendien zijn tv-werk als analist moest laten vallen. Sonck: “Op deze manier

Lees meer »

Koning Albert en koningin Paola vieren 65ste huwelijksverjaardag: “Ze zijn meer grootouders dan dat ze ooit ouders waren”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ze hebben hun echtelijke problemen gekend, met overmatige aandacht voor andere partners en te weinig voor hun kinderen Filip, Astrid en Laurent. Dat kunnen ze niet meer goedmaken, beseffen ze. Maar bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen hebben ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans gegrepen. Wat

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky in Brussel – Rusland meldt aanvallen op Oekraïense vliegvelden waar westerse vliegtuigen zullen opereren

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky is donderdag in Brussel aangekomen om er drie veiligheidsakkoorden te ondertekenen, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »