Hoe relevant is de Brugse priester-dichter Guido Gezelle nog 125 jaar na zijn dood?

125 jaar geleden stierf de Brugse priester-dichter Guido Gezelle. Is de beste West-Vlaamse dichter anno 2024 nog relevant? We vroegen het aan acteurs Chris Lomme en Zouzou Ben Chikha, die komend weekend tijdens het Brugs stadsfestival Mirage voordragen uit zijn oeuvre.

Op zondag 26 mei om 14 uur lezen de West-Vlaamse acteurs Chris Lomme en Zouzou Ben Chikha in een spiegeltent langs de Kazernevest in Brugge voor uit het oeuvre van Guido Gezelle. Dat doen ze samen met Evgenia Brendes, een Antwerpse actrice met roots in Kazachstan. Met inleiding door professor Geert Buelens, een kenner. De literair project is een initiatief van Musea Brugge, Bibliotheek Brugge, het Letterenhuis, het Huis van Herman Teirlinck en het Streuvelshuis.

Meesterwerk

“Ik ben een poëziefanaat en heb al met meerdere poëzieprogramma’s door Vlaanderen getoerd, het is niet de eerste keer dat ik iets doe rond Guido Gezelle. Maar ik heb ook al werk van Hugo Claus en Herman De Coninck voorgedragen”, zegt de Kortrijkse grande dame Chris Lomme (86), de weduwe van Nand Buyl die vooral faam geniet als voormalige KVS actrice en recenter voor haar rol in de film Achter De Wolken.

“Ik kende Ego Flos, Moederken en Dien Avond en die Rooze al vele decennia van buiten. De laatste jaren heb ik ook zijn andere gedichten ontdekt en leren appreciëren. Laatstgenoemd gedicht is zijn meesterwerk. Al zou hij nu voor zijn liefdesverklaring aan een leerling wellicht in de gevangenis vliegen. Gelukkig kun je dat gedicht aanpassen aan elke liefde.”

Weerstand

“Je mag dat gedicht niet door een hedendaagse bril bekijken”, stelt de Blankenbergse theatermaker met Tunesische roots Zouzou Ben Chikha (53), medestichter van het gezelschap Union Suspecte en bekend van de VRT-series De Dag en De Twaalf.

“Vroeger, in het Atheneum van Blankenberge, was ik absoluut geen fan van Guido Gezelle. Toen de organisatoren mij vroegen om mee te werken aan dit project, had ik eerst het gevoel van ‘niet doen’. Maar als iets bij mij weerstand opwekt, vind ik het juist interessant. Dus heb ik toegehapt.”

Amuseren

“Ik had meer affiniteit met de Antwerpse dichter Paul van Ostaijen. Aanvankelijk had ik problemen met de poëzie van Guido Gezelle. Ik vroeg mij af waar ik aan begonnen was. Het was niet evident voor mij om zijn religieuze connotaties over mijn lippen te krijgen, omdat ik totaal geen affiniteit met religie heb.”

“Maar op een gegeven moment heb ik de déclic gemaakt. In plaats van ‘mooi’ te willen voordragen, heb ik mij voorgenomen om mij te amuseren. Pas van dan af ben ik de creativiteit van Guido Gezelle gaan appreciëren. Het is voor mij een ontdekkingsreis geweest.”

Taalstrijd

“Wat ik prachtig vind, is Guido Gezelles strijd voor de Vlaamse volkstaal”, zegt Chris Lomme. “Naast zijn vindingrijkheid en aparte woordkeuze. Met zijn geloofsbelijdenis voel ik als ongelovige uiteraard geen binding. Maar zijn taalgevecht tegen les francophones is zo typisch voor ons klotelandje. Ik ben zelf deels Franstalig opgevoed, mijn ouders hebben mij naar de Ursulinen in Doornik gestuurd.”

“Ik woon nu in Dilbeek, een Vlaamse gemeente met faciliteiten voor Franstaligen. Il ne faut pas apprendre le néerlandais pour être gentil, denk ik vaak. ‘t Is allemaal relatief, op de bus in het multiculturele Brussel hoor je tegenwoordig twintig verschillende talen.”

Visionair?

Zouzou Ben Chikha ziet nog een andere, actuele relevantie bij Guido Gezelle: “Zijn radicaal betoog om beter om te gaan met de natuur vertoont veel gelijkenissen met onze ecologische inzichten. En de manier waarop! Een vlinder noemt hij een fliefflodderke! Hem een visionair noemen is misschien een tikkeltje overdreven. Maar ik ben hem toch gaan appreciëren.”

The post Hoe relevant is de Brugse priester-dichter Guido Gezelle nog 125 jaar na zijn dood? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart

Vrijdagmorgen werd in Blankenberge de eerste spadesteek gegeven voor het nieuwe buurpaviljoen de Roeschaert, het kaartershuisje in de volksmond. Op de huidige locatie in het Koning Albert I-park komt een volledig nieuw gebouw.
The post Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beruchte tafelschuimer met voorliefde voor zware streekbieren daagt opnieuw niet op voor nieuw proces

Beruchte tafelschuimer Bart V. (46) uit Kortrijk daagde niet op voor een nieuw proces wegens flessentrekkerij in Kortrijk. Voor vier onbetaalde rekeningen in Kortrijk en Gent riskeert hij zes maanden celstraf en een boete van 4.000 euro.
The post Beruchte tafelschuimer met voorliefde voor zware streekbieren daagt opnieuw niet op voor nieuw proces appeared first on KW.be.

Lees meer »

Elk jaar 200 boetes voor mensen die kijkfiles vormen: “Na mijn ongeval zag ik mensen filmen, dat is echt ranzig”

Elk jaar krijgen gemiddeld 200 mensen een boete voor ‘abnormaal traag rijden’ in het verkeer, 600 boetes worden uitgeschreven voor ‘gevaarlijk rijgedrag’. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie over de kijkfiles in ons land. Radio2-presentator Xavier Taveirne was enkele jaren geleden betrokken bij een verkeersongeval: "Toen ik uit de auto stapte, zag ik overal mensen stilstaan om te

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Gilles Dewaele (Standard) keert terug naar KV Kortrijk

Gilles Dewaele gaat opnieuw de kleuren van KV Kortrijk verdedigen. Hij maakt de overstap van Standard en ondertekent bij de Kerels een contract tot juni 2027, zo is vrijdag bekendgemaakt.
The post Gilles Dewaele (Standard) keert terug naar KV Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd

De magistraat die begin maart in opspraak kwam omdat hij de vragen van het magistratenexamen gelekt had aan minstens twee kandidaten, is woensdag gearresteerd in zijn woning in Gits bij Hooglede. Advocaat-generaal C.B. (58) werd na verhoor vrijgelaten onder voorwaarden.
The post Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onze F1-watcher is in Oostenrijk getuige van spanningen bij Red Bull: “Vader Verstappen weigerde om Horner een hand te geven”

Wat gebeurt er achter de schermen van de paddock in Spielberg? Lees het in het dagboek van onze F1-watcher. Over Corinna Schumacher die haar zoon bij de juiste mensen komt promoten, een voorvleugel als wild gerucht, remmen die mogelijks niet remmen en ruzie die weer oplaait bij Red Bull. “Ik heb het helemaal gehad met Christian Horner.”

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-57-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »