Drukste Sinksenfeesten ooit met 205.471 bezoekers: “Zelfs uit Leuven, Mechelen en Antwerpen zakten mensen naar Kortrijk af”

SINKSEN 24 overtrof alle verwachtingen en vestigde opnieuw een record. Ondanks de regen op vrijdagavond trokken zaterdag, zondag en maandag tienduizenden bezoekers naar het stadsfestival. Dit resulteerde in een indrukwekkend totaal van 205.471 bezoekers, bijna 30.000 meer dan vorig jaar.

Zondag was de absolute uitschieter, waarbij het al van ‘s morgens vroeg op de koppen lopen was tijdens de traditionele rommelmarkt. De vele feestvierders die de verschillende pleinen deden vollopen, dikten dit cijfer aan tot een dagtotaal van maar liefst 66.521 bezoekers.

Dit ongeziene aantal betekent een stijging van 16% tegenover de topdag in 2023, toen 57.179 bezoekers werden geteld. Hiermee is Sinksenzondag 2024 officieel de drukste dag ooit sinds de start van de metingen in 2019.

Spectaculaire groei

Opvallend is de spectaculaire groei van Sinksen. In 2019 telde het festival 144.658 bezoekers, dit jaar overschreden we de kaap van 200.000 bezoekers. Dat betekent een groei van maar liefst 42% in aantal bezoekers. Meer dan ooit is Sinksen een festival waar de hele regio bij wil zijn.

We nemen de spectaculaire Sinksenzondag even onder de loep: Op zondag 19 mei kwamen maar liefst 5.207 bezoekers uit Wevelgem, wat neerkomt op 16% van alle inwoners van Wevelgem. Kuurne deed het nog beter met 2.926 bezoekers, goed voor meer dan 20% van hun inwonersaantal.

Ook Harelbeke was sterk vertegenwoordigd met 5.006 enthousiaste bezoekers. Daarnaast trokken ook Roeselare (2.297), Gent (2.602), Waregem (2.915) en Izegem (2.003) veel bezoekers op zondag. Zelfs uit Leuven, Mechelen en Antwerpen zakten mensen naar Kortrijk af. Met deze recordopkomst bevestigt SINKSEN 24 zijn positie als het toonaangevende evenement in de regio.

Voor iedereen

“De kracht van Sinksen is dat het een stadsfestival is voor iedereen: kinderen en jongeren, feestvierders, cultuurliefhebbers, sportievelingen, senioren, nieuwe Kortrijkzanen en streekgenoten, …”, aldus Vincent Van Quickenborne, burgemeester.

Ook na het vallen van de avond bleef het op de koppen lopen. © Stad Kortrijk

“Vier dagen lang genoten ze allemaal samen met volle teugen van de stad, van de kameraadschap, van het leven. Een succesvol recept dat enorm wordt gesmaakt en elk jaar meer en meer bezoekers naar Kortrijk lokt. Een grote dankuwel aan de hulpdiensten en aan alle organisatoren, die met hun creativiteit en originaliteit de Sinksenfeesten telkens naar een hoger niveau tillen. Nog 1 tip voor de volgende edities: terug wat meer straattheater, want daar begon het allemaal mee.”

Schot in de roos

“Ik had het al voorspeld: Sinksen zou opnieuw een schot in de roos worden. Maar dat het zo succesvol ging zijn kon in geen enkele glazen bol gevonden worden”, vult Kelly Detavernier, schepen van Evenementen aan.

“Op een enkele regenbui na waren de weergoden ons gunstig gezind en vonden zowel Kortrijkzanen als andere bezoekers vlot hun weg naar het boeiende programma dat Sinksen te bieden had. Nu de legislatuur op zijn einde loopt blik ik tevreden terug: in de tien jaar dat ik schepen van evenementen was, is Sinksen opnieuw uitgegroeid tot een vaste waarde waar jong en oud een jaar lang naar uitkijkt. Is ‘t al Sinksen? Nog 379 dagen te gaan!”

Springlevend

“Na een halve eeuw is Sinksen nog altijd springlevend! Zelfs de regen op vrijdag kon niet beletten dat er een ongezien aantal bezoekers naar Kortrijk kwam, voor het eerst meer dan 200.000”, besluit Ruth Vandenberghe, schepen van Stadsmarketing.

“Het is het toonaangevende evenement in de regio, met naast de trouwe Kortrijkzanen tienduizenden bezoekers uit onze buurtgemeenten.”

The post Drukste Sinksenfeesten ooit met 205.471 bezoekers: “Zelfs uit Leuven, Mechelen en Antwerpen zakten mensen naar Kortrijk af” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gemeenteplein in Knokke-Heist wordt belevingsplein met veel groen en speelse waterpartijen

In Knokke-Heist is het nieuwe Gemeenteplein voorgesteld aan de omwonenden. Zo’n 200 geïnteresseerden daagden op om de plannen voor de renovatie van ‘de groentemarkt’, zoals het plein in de volksmond wordt genoemd, te bekijken. Verschillende experten van zowel het gemeentebestuur, studiebureau Sweco als het AGSO Knokke-Heist waren aanwezig om vragen te beantwoorden en extra toelichting te geven over het project.<br

Lees meer »

KIJK. Jessica Biel steunt echtgenoot Justin Timberlake tijdens optreden in New York, een week na zijn arrestatie

Actrice Jessica Biel (42) en Justin Timberlake (43) hebben ludieke filmpjes gedeeld op hun sociale media. Vorige week kwam de zanger nog in het oog van een mediastorm terecht nadat hij werd gearresteerd voor rijden onder invloed. Maar het koppel doet hun uiterste best om het positief te houden tijdens zijn ‘Forget Tomorrow World Tour’. Zo zien we Jessica dansen

Lees meer »

Kapelle in ‘t Park aan vierde editie toe in Schuiferskapelle

Sinds corona is het bevrijdingsfeest in Schuiferskapelle een fijne traditie geworden. De vierde editie staat gepland op zaterdag 29 juni. Net als vorig jaar wordt onder de noemer Kapelle in ‘t Park verzameld achter de kerk van Schuiferskapelle.
The post Kapelle in ‘t Park aan vierde editie toe in Schuiferskapelle appeared first on KW.be.

Lees meer »

Klacht G.C. tegen Krant van West-Vlaanderen bij de Raad voor de Journalistiek ongegrond

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van G.C. tegen Krant van West-Vlaanderen ongegrond verklaard. Het artikel gaat over een vrouw die jarenlang vrijwilliger was in een dierenasiel en dan veroordeeld werd omdat ze haar hond zo hard had geschopt dat de dierenarts het dier moest laten inslapen. Volgens de voorzitter van dierenasiel is de vrouw te licht gestraft.

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Let een beetje op elkaar, ik reken op u”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op "meer dan 5.000 dagen" als premier en overloopt daarbij de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren. Tegelijk heeft hij een boodschap voor zijn opvolger: "Samen sta je sterker dan alleen".

Lees meer »

Openbaar vervoer privatiseren, kabinetten ministers afschaffen en vlaktaks van 25 procent: opvallendste voorstellen van kandidaat-voorzitter Open Vld Maurits Vande Reyde

Maurits Vande Reyde, kandidaat-voorzitter voor Open Vld, heeft vandaag zijn plannen met de Vlaamse liberale partij onthuld. “We zetten een duidelijke liberale grondstroom”, schrijft hij op zijn website. De Vlaams-Brabander schetst ook enkele concrete politieke standpunten en legt uit hoe hij Open Vld wil vernieuwen.

Lees meer »

Jan (77) uit Heverlee betaalt plots 4 keer meer voor water door probleem met digitale meter: “Als het opgelost is, trakteer ik, en niet met water!”

Jan Geuns uit Heverlee en zijn vrouw hebben een afrekening gekregen van De Watergroep die maar liefst 4 keer hoger is dan normaal. Het koppel moet bijna 1.400 euro betalen, omdat hun digitale meter over een periode van 8 maanden een verbruik registreerde van 888 liter per dag. De Watergroep zal nog deze week onderzoeken wat er aan de hand

Lees meer »

Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Zorgbedrijf Harelbeke zette een maand geleden de samenwerking stop met algemeen directeur Gerdy Haes. Dat raakte nu pas bekend. Dat het volgens sociale media wegens ‘toxisch leiderschap’ zou zijn, ontkent voorzitter Lynn Callewaert met klem. “Dat klopt absoluut niet. Er waren meningsverschillen rond de aansturing van het zorgbedrijf.”
The post Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Lees meer »