Als West-Vlamingen trouwen, dan mag dat wat kosten: niemand spendeert zoveel aan huwelijken als wij

Cateraars, bloemisten en fotografen zetten zich maar beter schrap, want dé trouwmaand bij uitstek staat voor de deur. Hoe al die tortelduifjes hun liefde precies vieren en – belangrijker – hoeveel centen daaraan worden gespendeerd, varieert sterk per provincie. Wat blijkt? West-Vlamingen tasten het diepst in het buidel: zowel het trouwkoppel zelf áls de gasten.

Nergens in Vlaanderen geven mensen zoveel uit aan hun trouwfeest als bij ons. Anno 2024 spendeert de gemiddelde West-Vlaming 16.276 euro aan een huwelijksfeest met zo’n 100 genodigden. Dat is een dikke duizend euro meer dan het Vlaamse gemiddelde. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van eventbureau Salino.

De gemiddelde West-Vlaming spendeert 16.276 euro aan een trouwfeest

“Eigenlijk is het simpel: West-Vlamingen hechten veel aandacht aan de belangrijke momenten in het leven, en daar hoort – zoals het echte bourgondiërs betaamt – veel eten en drank bij”, klinkt het bij feestzaaluitbater Gregory Van Wonterghem uit Kuurne. En hij kan het weten, want zijn Huis Van Wonterghem verzorgt de catering van huwelijksfeesten in West-Vlaanderen én andere provincies.

(lees verder onder de foto)

Sophie Bossuyt en Gregory Van Wonterghem van Huis Van Wonterghem. © JOKE COUVREUR

“En we merken écht een verschil. West-Vlamingen hebben graag al hun gasten er een hele dag bij, terwijl mensen uit andere provincies vaker opsplitsen: een deel voor het diner, en een deel pas vanaf het dessert voor het avondfeest. West-Vlamingen willen bijna altijd een repasse (een tweede portie, red.) bij het hoofdgerecht en ze betalen steevast een forfait om de hele avond lang all-in dranken – ook zware bieren – te kunnen serveren. Buiten onze provincie gebeurt dat allemaal minder. Het is gewoon heel typerend, we zien dezelfde filosofie terug bij rouwmaaltijden: bij ons is dat echt een menu, elders spreken ze over een koffietafel met een taartje en misschien een belegde pistolet”, weet Gregory.

Sociale media

Marlies Maddens van huwelijksbureau Dame Blanche uit Beveren (Roeselare) merkt dat ook. “West-Vlamingen willen altijd dat het in orde is, niemand mag met honger naar huis. Aan goeie muziek wordt ook best veel geld uitgegeven, want dat maakt of kraakt je feestje. Toch verbazen deze cijfers mij: 16.000 euro is eigenlijk écht niet veel, als je bedenkt hoeveel bijvoorbeeld een restaurantbezoek tegenwoordig kost.”

(lees verder onder de foto)

Huwelijksfotografe Thalia Deblaere. © Instagram Thalia D Photography

Onze provinciegenoten geven dus maar al te graag een extra spaarcentje uit aan spijs en drank, dat is duidelijk. Waarop er dan wél vaker bespaard wordt? “Op grafisch ontwerp en extra randanimatie, zoals een photobooth”, aldus de weddingplanner. Gregory Van Wonterghem vult aan: “Ook op de zogenaamde voorreceptie. Daarop worden traditiegetrouw voornamelijk verre kennissen en vrienden van de ouders uitgenodigd. Als zij die niet betalen, wordt die gewoon geschrapt.”

West-Vlaamse genodigden steken gemiddeld 69 euro per persoon in een enveloppe

Dat mensen meer geld uitgeven aan trouwfeesten, ligt volgens de Brugse huwelijksfotografe Thalia Deblaere ook aan… sociale media. “Er is veel meer oog voor details dan vroeger. Een indrukwekkende locatie, gepersonaliseerde aankleding, uniek entertainment… en ook een goeie fotograaf. Er wordt verwacht dat je na je feest flink kan uitpakken op sociale media, en de lat ligt tegenwoordig best hoog.”

Dikste enveloppes

Aan een huwelijksfeest hangt dus een stevig prijskaartje vast, maar gelukkig krijg je daar als kersvers echtpaar ook veel voor in ruil. Gemiddeld steken West-Vlaamse genodigden 69 euro per persoon in een enveloppe, opnieuw het hoogste bedrag in Vlaanderen. In Limburg – de andere kant van de ranking – spenderen gasten slechts 44 euro per persoon aan een trouwcadeau.

(lees verder onder de foto)

Weddingplanner Marlies Maddens. © gf

“Het is een ongeschreven etiquetteregel dat je met je cadeau bij benadering compenseert wat het koppel aan jou besteedt voor eten en drank. Logisch dus dat dit bedrag hoger ligt in onze provincie”, verklaart Gregory Van Wonterghem.

Toch is dit eerder een vrije richtlijn, vindt weddingplanner Marlies. “Als er een rekeningnummer op de uitnodiging staat, zijn er effectief gasten die eerst naar het feest komen en dan later een bedrag overschrijven op basis van wat ze voorgeschoteld kregen. Maar dat vind ik niet correct. Je geeft een cadeau aan het koppel om ze te feliciteren met hun huwelijk, je betaalt niet voor wat je krijgt.”

Maar… We trouwen wel steeds minder

West-Vlamingen geven dan wel het meest uit aan een huwelijk, dat betekent niet dat we het meest trouwlustige volk zijn. Volgens de meest recente cijfers op Statbel, het Belgische statistiekbureau, stapten in 2022 nog 4.506 West-Vlaamse koppels in het huwelijksbootje.

Dat zijn er liefst 7 procent minder dan tien jaar geleden en amper 2 procent meer dan in 2002. En dat terwijl het aantal huwelijken in ons land wel respectievelijk 4 en 8 procent is gestegen in tien en twintig jaar tijd.

Van die 4.506 huwelijken in onze provincie waren er 97 procent tussen een man en een vrouw, daarnaast werden er 155 huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht voltrokken.

The post Als West-Vlamingen trouwen, dan mag dat wat kosten: niemand spendeert zoveel aan huwelijken als wij is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd”

Tijdens het weekend van 12 tot 14 juli is Snellegem weer in de ban van de middeleeuwen. En dat weekend is er maar één Johan echt belangrijk, namelijk De Rode Ridder. Die legendarische stripfiguur viert immers zijn 65-jarig bestaan tijdens het middeleeuws festival.
The post De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd” appeared first on

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

VBS De Waaier in Watou wint speelplaatsmeubel van gerecycleerd plastic

In basisschool De Waaier in Watou is vorige week woensdag de nieuwste aanwinst op de speelplaats ingehuldigd. De school is een van de winnaars van de scholenwedstrijd van Bebat en kreeg een picknicktafel die volledig uit oude plastic inzameltonnen is gemaakt. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van

Lees meer »

Slapende ambtenaar vecht met succes ontslag aan

Een statutair ambtenaar in dienst van de Vlaamse overheid werd in mei 2022 ontslagen, nadat hij meermaals betrapt was op slapen tijdens de werkuren. De man trok naar de Raad van State en kreeg gelijk, omdat de ontslagprocedure niet correct verliep. Het ontslag werd vernietigd.

Lees meer »

Spaans hooggerechtshof weigert amnestie voor Puigdemont

Het Spaanse hooggerechtshof heeft vandaag beslist om de omstreden amnestiemaatregel niet toe te passen voor de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Hij werd beschuldigd van verduistering van overheidsgeld. Het aanhoudingsbevel tegen hem blijft dus van kracht.

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »

Bezoekers zien tot eigen verbazing hoe grote krokodil over omheining begint te klimmen in dierentuin

Dat was even schrikken voor enkele bezoekers in het Malcolm Douglas Crocodile Park in Australië. Ze zagen tot hun eigen verbazing hoe een grote krokodil erin slaagde om een omheining te beklimmen. “Het is duidelijk dat het dier nu wil gevoederd worden”, aldus een van de dierenverzorgers. “Mocht de krokodil tot in de voedingsruimte geraken terwijl de deuren nog open

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

Al vanaf hun 16de worden ze voorbereid op de online bagger: waarom vooral tennissers uitgescholden en bedreigd worden

Weinig sporten zijn gevoeliger aan digitale terreur dan de wereld van game, set en match. Op de topsportschool worden talentvolle tieners, vanaf 16 jaar, voorbereid op de haatberichten en dreigementen die ze zullen ontvangen eens ze het internationale circuit betreden. Het gif tegenhouden is moeilijk. Tennis Vlaanderen probeert de jongeren vooral weerbaar te maken.

Lees meer »

Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek

Twee zones van de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek moeten gesaneerd worden. Er is sprake van mazoutvervuiling. Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) hoopt dat de Stad Brugge de kosten voor de sanering op De Lijn kan verhalen: “Want anders heeft het Brugs stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop”.
The post Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »