“Ons geheim? De frietjes elke dag zelf proeven”: Yi-Ping en Ping-Hsiu baten al vier jaar Frituur Vierwege in Zuienkerke uit

Yi-Ping Zhao en Ping-Hsiu Yeh namen vier jaar geleden frituur Vierwege over langs de Blankenbergse Steenweg in Zuienkerke. Ze ruilden de sushi voor frietjes en besloten hun eigen Vlaamse verhaal te schrijven. “Al vinden we het ook helemaal niet erg als de mensen ons ‘frietchinezen’ noemen”, glimlacht het sympathieke koppel.

Yi-Ping en Ping-Hsiu hebben respectievelijk 42 en 47 jaartjes op de teller staan. Of toch volgens de Oost-Aziatische kalender: een Chinees is bij de geboorte al 1 jaar oud. “Ping is van Taiwan, ikzelf ben opgegroeid in Shanghai. We hebben elkaar in 2007 leren kennen op een online forum”, vertelt Yi-Ping. “Van een metropool als Shanghai – met meer dan twintig miljoen inwoners de grootste stad van China – naar een van de dunst bevolkte gemeenten van Vlaanderen: het was in het begin toch even wennen. Maar liever zo dan omgekeerd. Van de rust terug naar de drukte, dat zouden we nooit meer willen.”

Heel de wereld in ‘t frietkot

Ondertussen komen er Argentijnen binnengewandeld in de frituur. “We zien hier heel de wereld. Ook Chinezen, die dan eens raar opkijken”, glimlacht Yi-Ping. “Maar zelf wonen we nu eigenlijk al langer in België dan we ooit in China hebben gewoond. Ping-Hsiu en ik vóelen ons ook Belg. Al heeft het wel lang geduurd voor we de taal een beetje onder de knie hadden.”

Eigen verhaal

Yi-Ping volgde hier een marketingopleiding, maar met die studies werd het niets. “Toen we de kans kregen om de sushikiosk in Carrefour uit te baten, hebben we die met beide handen gegrepen. Een uitstekende leerschool, maar het was natuurlijk wel een franchiseverhaal. Ping-Hsiu en ik wilden ons eigen verhaal schrijven”, aldus Yi-Ping.

“We vinden het niet erg dat mensen ons de frietchinezen noemen”

“We hadden gehoord dat deze frituur over te nemen stond, en dat het hier altijd goed gedraaid had. Broer en zus (Vincent en Sophie Demets, red.) bakten al twintig jaar frietjes op de goeie manier”, zegt Yi-Ping. Belgischer dan Belgisch, en daar krijgen Yi-Ping en Ping-Hsiu wel eens opmerkingen over. “Ze mogen ons gerust frietchinezen noemen hoor”, lacht Yi-Ping. “We hebben ons in het begin wel moeten bewijzen, maar is dat niet overal zo? Als jij morgen een sushibar zou openen in Tokio, zouden de mensen daar ook eerst kritisch voor je zijn. En die frietchinezen, de mensen bedoelen dat niet slecht. Ze noemen ons ook weleens ‘de Pings’.”

Corona was meteen een goede test voor het koppel. “We hebben uitstekend gewerkt tijdens de lockdown – onze takeaway was een succes. Maar we geloofden ook enorm in het product. Als we dezelfde kwaliteit aanhouden, zullen de mensen wel blijven komen, dachten we. En we zijn daar denk ik ook wel in geslaagd”, aldus Yi-Ping.

Korte keten

Hoe ze die kwaliteit bewaken? “De truc is elke dag zelf proeven. We werken met een natuurproduct en dat kan al eens variëren. Afhankelijk van de textuur van de aardappel, moeten de frietjes iets korter of iets langer gebakken worden. Je moet je product dus goed kennen”, klinkt het.

De frietjes komen van Legrand, een kilometer verderop. Van korte keten gesproken. “We zijn daar zelf heel blij mee: vriendelijke mensen, altijd bereid om uitleg te geven. Van boer tot bord: elke schakel in de keten is belangrijk.”

“Vooral de stoverij is hier een bestseller, maar ook de vol-au-vent wordt veel gevraagd”

Het bintjesseizoen loopt ondertussen stilaan weer op z’n einde. “We zijn toe aan de nieuwe patatjes”, knipoogt Yi-Ping. Met zo’n oer-Belgisch product als frietjes zijn Yi-Ping en Ping-Hsiu het perfecte toonbeeld van integratie en inburgering. “We eten inderdaad nog maar weinig rijst”, grijnst Yi-Ping. Naast de vertrouwde frituursnacks, heeft hij ook een aantal Vlaamse klassiekers op de kaart staan. Stoverij en vol-au-vent, balletjes in tomatensaus. Maar ook varkenswangetjes.

“We hebben van Vincent en Sophie al de recepturen gekregen”, zegt Yi-Ping. “Vooral de stoverij is hier een bestseller, maar ook de vol-au-vent wordt veel gevraagd. Zelf zijn we allebei dol op speciaalsaus: superlekker met die verse ajuin erbij. En je moet straks onze tartaar maison zeker eens proeven.”

Frietjes in de wok

Yi-Ping herinnert zich nog zijn eerste kennismaking met frietjes. “Dat was begin jaren negentig, toen mijn vader voor zijn werk in Antwerpen was geweest. Kijk wat ik daar gegeten heb, zei hij, en begon prompt frietjes te bakken in de wok.” (lacht)

Yi-Ping en Ping-Hsiu hebben zich de overstap naar de frituur nog geen moment beklaagd. “Het leven is een enkele rit”, zegt Yi-Ping. “Je geluk maak je zelf, maar je mag niet bang zijn om te springen. Het leven is aan de durvers.”

The post “Ons geheim? De frietjes elke dag zelf proeven”: Yi-Ping en Ping-Hsiu baten al vier jaar Frituur Vierwege in Zuienkerke uit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Niets vrolijkt me sneller op dan een warm bad”: Celien Hermans, Lynn Van den Broeck en co verklappen hun kleine gelukjes

“Ik heb het gevoel dat mijn leven pas écht begonnen is sinds ik moeder werd”, vertelt VTM NIEUWS-sportanker Lies Vandenberghe (33) over haar geluksrapport. Finland heeft volgens het World Happiness Report voor de zevende keer op rij de gelukkigste bevolking ter wereld. Ons land staat op de zestiende plaats. Geluk is uiteraard relatief, moeilijk te definiëren en wordt door iedereen

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

“Face yoga is niet zweverig, zoals veel mensen denken”: Soy Bean Sisters Inge (47) en Charlotte (42) stimuleren je natuurlijke schoonheid

Deze zomer bundelen Inge Deceuninck (47), oprichter van de Natural Face Lifting Academy, en haar zus Charlotte (42), zaakvoerster van restaurant Zaag en Zeef, de krachten in Roeselare. Onder de naam ‘The Soy Bean Sisters’ organiseren ze workshops face yoga waarvan enkele gecombineerd worden met een kookdemo gezonde voeding.
The post “Face yoga is niet zweverig, zoals veel mensen

Lees meer »

Wie volgt Pommelien Thijs op in Zomerhit 2024?

De twintig genomineerden van Zomerhit 2024 zijn bekend! Zonet vertelden Zita Wauters, Kim Debrie en Niels Destadsbader live op Radio2 op wie een hele zomer lang gestemd kan worden. Vanaf nu strijden de twintig artiesten om de felbegeerde trofee en jij bepaalt wie die mee naar huis mag nemen. Stemmen kan vanaf nu via VRT MAX. Op zaterdag 31 augustus

Lees meer »

Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom

Diksmuide is sinds kort een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom. Op het grasveld bij de bibliotheek en kunstenacademie Kadens kunnen kinderen symbolisch afscheid nemen van hun tutje en die in de boom hangen.
The post Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beatrijs (91) verontwaardigd na onthulling over mogelijke lijkschennis van medezuster: “Waarom hebben ze ons niets verteld?”

Bij het parket loopt een opsporingsonderzoek naar een mogelijk geval van lijkschennis in Lokeren. Een overleden zuster van de Clarissen Arme Klaren zou er opgegraven zijn en gedumpt in een knekelbak om zogezegd plaats te maken in het graf. Zuster Beatrijs (91) is verontwaardigd. “Heel jammer als dit allemaal zou kloppen. We wisten van niets. Ze was amper vier jaar

Lees meer »

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »