Jaarrekening brengt goed nieuws voor Langemark-Poelkapelle

Met ruim 21 miljoen euro ontvangsten en 17 miljoen euro uitgaven bleef het exploitatiesaldo ondanks alle onheilsspellingen en indexsprongen gezond in 2023 in Langemark-Poelkapelle. Ook de financiële schulden namen de afgelopen jaren een duik. Dat blijkt uit de jaarrekening van 2023.

Er was dinsdag zo’n veertigtal aanwezigen voor de gemeenteraad on the move in De Hazebrug in Sint-Juliaan. Het eerste half uur werden ze getrakteerd op een uiteenzetting van financieel directeur Mireille Cappelle over de jaarrekening van 2023, zeg maar het financieel eindrapport van het afgelopen jaar. Bij de exploitatie zien we dat de ontvangsten 21.144.976 euro bedroegen, terwijl de uitgaven afklokten op 17.094.648 euro, waardoor de gemeente een positief exploitatiesaldo heeft van ruim 4,05 miljoen euro. Terwijl dat in het meerjarenplan gebudgetteerd werd op 3,38 miljoen euro.

Ondanks een negatief investeringssaldo (-2,73 miljoen euro) en financieringssaldo (-845.279 euro) blijft het budgettair resultaat van het boekjaar dus positief (469.019 euro), terwijl in het meerjarenplan een negatief resultaat verwacht werd van meer dan 1,27 miljoen euro. Daardoor komt het geconsolideerd beschikbaar budgettair resultaat van de gemeente op 9.228.512 euro in 2023.

Nog meer positief nieuws

Ook de autofinancieringsmarge is veel beter dan verwacht. Terwijl het meerjarenplan uitging van een autofinancieringsmarge van 2,68 miljoen euro, is dat in 2023 opgelopen tot 3,35 miljoen euro. Dat is dus wat overblijft nadat het bestuur uit het exploitatiesaldo ook de periodieke leninglasten heeft betaald. Qua belastingen brachten de opcentiemen op de onroerende voorheffing het meest op (3,45 miljoen euro), gevolgd door de aanvullende belasting op de personenbelasting (3,30 miljoen euro) en de algemene gemeentebelasting (349.143 euro). De opbrengsten van andere belastingen zoals de afgifte van administratieve stukken (10.177 euro) en leegstand (26.615 euro) zijn veel lager.

Ook de financiële schulden zijn gedaald. Terwijl die in 2020 9,6 miljoen euro bedroegen, zijn ze in 2023 gezakt tot 7,25 miljoen euro, al is de verwachting wel dat de totale financiële schulden weer zullen stijgen tot 8,73 miljoen euro in 2026. Vanuit de oppositie kwamen geen opmerkingen over de jaarrekening. (TOGH)

The post Jaarrekening brengt goed nieuws voor Langemark-Poelkapelle is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Maar één Democraat zou Trump volledig in de pan hakken bij verkiezingen, volgens nieuwe poll

Volgens een nieuwe poll van persbureau Reuters en marktonderzoeksbureau Ipsos is er maar één Democraat die erin zou slagen om Donald Trump te verslaan mocht die het tegen de oud-president opnemen tijdens de verkiezingen op 5 november. Het zou bovendien afgetekend gebeuren: met maar liefst 11 procentpunt (!) voorsprong. Er is wel één probleem: de kandidaat in kwestie liet in

Lees meer »

Basisschool ’t Klavertje zwaait juf Carine uit

Na 29 mooie jaren bij basisschool ’t Klavertje, gaat juf Carine Cabooter (64) straks met pensioen. Maar eerst kreeg ze deze week nog een passend afscheid.
The post Basisschool ’t Klavertje zwaait juf Carine uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Overweeg openbaar vervoer of de fiets en volg strikt de route-info op parkeertickets: zo raak je in het festivalpark in Werchter 

Festivalorganisator Live Nation en de lokale politie roepen iedereen die naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat op om zo veel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Door de aanhoudende regen is maar 70% van de parkings in de omgeving van Werchter beschikbaar. Wie al een parkeerticket heeft gekocht, kan dat zeker gebruiken. "Maar we vragen mensen

Lees meer »

Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie”

Bruno Vandorpe, Kevin Waelkens en Stephen Glabeke uit Zwevegem starten op zaterdag 13 juli aan de zevendaagse Budapestrally. Met hun opgesmukte Audi moeten deze drie vrienden op deze roadtrip ook zoveel mogelijk opvallen, wat hen wel aardig zal lukken.
The post Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Realityster Paris Hilton getuigt in Amerikaanse Congres over ervaringen in jeugdzorg: “Ik leerde niets, behalve trauma”

Voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft realityster Paris Hilton gepleit voor een beter beleid voor kinderen in de pleeg- en jeugdzorg. Ze getuigde er over haar eigen traumatische ervaringen in zogenoemde ’therapeutische kostscholen’. "Dit is een miljardenindustrie die enkel uit is op winst", zei ze. "Ik leerde er niets, behalve trauma."

Lees meer »

Freinetschool De Bonte Specht in Roeselare heet voortaan Fiora: “Nieuwe naam en nieuw logo moeten voor wat meer naambekendheid zorgen”

Freinetschool De Bonte Specht langs de Honzebroekstraat in Roeselare heet voortaan freinet Fiora. “Met de nieuwe naam en een nog mooiere en groenere site willen we de school extra in de kijker zetten”, aldus directrice Bieke Casteleyn.
The post Freinetschool De Bonte Specht in Roeselare heet voortaan Fiora: “Nieuwe naam en nieuw logo moeten voor wat meer naambekendheid zorgen”

Lees meer »

“Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie

De jaarlijkse Godelieveprocessie wordt extra speciaal voor Jan Bonne. Voor de 70-jarige regisseur, die al sinds 2016 aan het roer staat van dit stuk immaterieel erfgoed, is het zijn laatste editie. “Dit is een goed moment om te stoppen”, glundert een fiere Jan.
The post “Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie appeared first

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Coupplegers Bolivia voor zes maanden vastgezet

Het Boliviaanse ministerie van Justitie heeft vrijdag drie hoge militairen die achter de mislukte coup van woensdag zaten voor zes maanden vastgezet. Onder hen is generaal Juan José Zúñiga, die de leiding zou hebben gehad over de beoogde staatsgreep.

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem

Zondagavond kwam het tot een zware botsing tussen twee personenwagens ter hoogte van de Lampernissesteenweg en de Steendamstraat op het grondgebied van Alveringem.
The post Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgisch onderzoek naar gebruik van paddo’s om alcoholverslaving te bekampen

In het Brusselse Brugmann-ziekenhuis loopt momenteel de eerste klinische studie in België naar het gebruik van psilocybine, het werkzame bestanddeel in hallucinogene paddenstoelen, bij de behandeling van alcoholverslaafden. In totaal zullen zo’n 62 personen de komende twee jaar, in lage of hoge doses, met deze stof behandeld worden. Dat is dinsdag gebleken bij de voorstelling van de studie door de

Lees meer »