Een jaar geleden won Lorenzo (30) als mecanicien de Giro met Roglic: “Ik focus nu op mijn eigen zaak”

Lorenzo Blomme (30) vertoeft al bijna twee decennia in de koers. Eerst was hij een meer dan verdienstelijke jeugdrenner. Daarna ging hij aan de slag als mecanicien bij Visma-Lease a Bike, waarmee hij vorig jaar de Giro won. En nu opent Blomme ook zijn eigen fietsenzaak. “Door de gezondheidsproblemen bij mijn vrouw en kind is het niet meer mogelijk om lange periodes van huis weg te zijn.”

Lorenzo Blomme begon op 11-jarige leeftijd te fietsen. “Maar als ik mijn ouders mag geloven, ben ik al van kinds af helemaal weggeweest van die sport”, glimlacht de geboren Roksemnaar, die intussen in Aartrijke woont. “In 2017 werkte ik mijn laatste seizoen in competitie af. Het was het jaar te veel. Ik ben net geen profrenner kunnen worden. Nochtans houd ik mooie herinneringen over aan mijn periode op de weg én de piste. De combinatie tussen beide disciplines vond ik tof. Vooral de zesdaagsen bij de jeugd steken erbovenuit. Ik had een sterk eindschot en had gehoopt op die manier de stap naar het profpeloton te kunnen zetten, maar mijn motor bleek niet groot genoeg. Rekening houdend met de problematiek bij mijn vrouw en dochtertje is het achteraf gezien goed geweest dat ik geen profrenner ben geworden.”

Auto-immuunziekte

Tijdens de zwangerschap van Blommes vriendin zagen de dokters dat ze leed aan een auto-immuunziekte die de nieren aantastte. “Mijn dochter is na 25 weken geboren, waarna een heel moeilijke periode volgde. Ze lag 140 dagen in een couveuse en had uiteindelijk bijna twee jaar extra zuurstof nodig. Maar intussen doet ze het goed. Mijn vrouw wacht dan weer op een nieuwe nier. Tijdens mijn jaren als wielrenner heb ik daar nooit bij stilgestaan, maar het is echt zot als je bedenkt wat er in een mensenleven zoal kan gebeuren.”

Zelf geeft Blomme aan dat hij na zijn afscheid van de wielersport eerst wat op de dool is geweest. “Ik heb in fabrieken gewerkt en ben uiteindelijk via een vriend in Decathlon beland, waar ik twee tot drie jaar aan de slag ben gebleven. Daarna kon ik bij Hakim Verbeure van de Brugse fietsenzaak Shifting Gears terecht. Een vriend van mij werkte bij het toenmalige Jumbo-Visma. Hij zei dat de ploeg een mecanicien zocht. Ik ben in de zomer op gesprek gegaan en kon het seizoen erna, vanaf december 2021, al meteen beginnen. Het eerste jaar was fantastisch. Ik mocht mee naar de Rondes van het Baskenland, Romandië en Zwitserland en leerde alle knepen van het vak. Ik werkte met toppers als Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Wout van Aert. Als koersliefhebber kijk je er enorm naar uit om met die gasten samen te werken en aan hun fietsen te sleutelen.”

Een jaar geleden, op 28 mei 2023, won Primoz Roglic de Ronde van Italië na een beklijvende klimtijdrit op de Monte Lussari. Blomme was erbij. “Het was een extreem lastige Giro in enorm slechte weersomstandigheden. Corona loerde om de hoek, waardoor we net zoals in de lockdown moesten opletten en mondmaskers droegen. Tussen de ritten waren er ook heel lange verplaatsingen. Er waren valpartijen. Het was een enorm zware ronde, maar ook een enorm mooie. De klimtijdrit op de Monte Lussari, waar Primoz in extremis rozetruidrager Geraint Thomas kon onttronen, was de absolute climax. Ik zat in de auto achter Primoz tot de voet van de slotklim. Daarna zat een goede vriend van mij op de motor die hem op het smalle bergwegeltje mocht volgen. Plots kende Primoz materiaalproblemen. Tijdens de documentaire die eerder dit jaar over de ploeg is verschenen, kwam ik ook in beeld. Ik was enorm ontgoocheld toen Primoz die pech kende. Na een maand van keihard werken hadden we dat niet verdiend. Dat was een stressmoment. Maar gelukkig is het allemaal goed gekomen en wonnen we die Giro toch nog.”

Geen Giro in 2024

Dit jaar is Blomme er niet bij in de Giro. Ook de Tour en Vuelta staan niet op zijn programma. “Ik werk in 2024 niet meer voltijds voor Visma-Lease a Bike”, legt hij uit. “Door de problematiek met mijn vriendin is het niet evident om zo vaak van huis te zijn en hebben we ervoor geopteerd om mijn eigen fietsenwinkel met Cervélo-fietsen op de Torhoutsesteenweg in Zedelgem te openen. De kennis en kunde die ik vanuit de ploeg meekrijg, breng ik vanaf nu over naar mijn klanten. Ook daar haal ik enorm veel voldoening uit.”

The post Een jaar geleden won Lorenzo (30) als mecanicien de Giro met Roglic: “Ik focus nu op mijn eigen zaak” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. VTM NIEUWS mee aan boord van mijnenjager Lobelia tijdens grootschalige oefening voor Belgische kust

De Belgische marine houdt een grootschalige oefening voor onze kust, samen met de Nederlandse, de Franse en de Estse marine. Ze moeten vliegtuigbommen op de zeebodem, die gedropt zijn tijdens de wereldoorlogen maar nooit zijn ontploft, onschadelijk maken. En dat hebben ze, vanop de mijnenjager Lobelia, ook echt gedaan, niet alleen voor de oefening. Eerder deze week hebben de mijnenjagers

Lees meer »

Brigitte Himpens geeft K&V-leiding door aan vertrouwd bestuursgezicht: “Nu is het tijd voor familie en reizen”

Na ruim 12 jaar zet Kunst & Vermaak-voorzitter Brigitte Himpens een punt achter de leiding van de Zedelgemse harmonie. Ze hield dynamiek in de (bestuurs)werking en verbond enthousiast en bemiddelend anciens en jeugd. Vanaf 1 september volgt K&V-bestuurslid Johan Bonte haar op, met eenzelfde zin voor muzikale kwaliteit en samenwerking.
The post Brigitte Himpens geeft K&V-leiding door aan vertrouwd

Lees meer »

Moeder van 14-jarige verdachte waarschuwde school in Georgia voor schietpartij: “Mijn zoon is een extreem noodgeval”

De moeder van de 14-jarige jongen die ervan wordt beschuldigd vier mensen te hebben doodgeschoten en negen anderen te hebben verwond op zijn middelbare school in de Amerikaanse staat Georgia, heeft de school op de ochtend van de schietpartij gebeld en gewezen op het “extreme noodgeval” dat haar zoon is. Dat schrijft The Washington Post op basis van tekstberichten en

Lees meer »

Luchthaven Tel Aviv schrapt vluchten tijdens algemene staking

De Amerikaanse regering werkt aan een alles-of-nietsakkoord voor Israël en Hamas om tot een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gijzelaars in Gaza te komen. Als dit niet lukt, kan dat betekenen dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit de onderhandelingen. Dat hebben anonieme regeringsfunctionarissen tegen ‘The Washington Post’ gezegd. Volg alle ontwikkelingen in het Midden-Oosten in onze liveblog.

Lees meer »

HLN TRANSFERLIVE. Anderlecht wil jonge winger van Southampton huren

In de vijf grootste Europese competities (Engeland, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk) is de transfermarkt gesloten. Maar dat betekent niet dat het transfergeweld over is. Onze Belgische ploegen bijvoorbeeld kunnen nog tot en met 6 september inkomende transfers afronden, maar vandaag wordt een cruciale dag voor onze Belgische ploegen die Europees spelen. Want: vannacht om 00u moeten de definitieve spelerslijsten

Lees meer »

Roken sinds start schooljaar verboden in Oostendse schoolomgevingen

Twee jaar geleden ondertekende de stad Oostende het charter Generatie Rookvrij. Sinds de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar 2024-2025 wil de stad ook de schoolomgevingen rookvrij houden. 21 scholen stapten ondertussen al mee in het project van de stad. Dit najaar wil de stad de andere scholen mee krijgen op de kar.
The post Roken sinds start schooljaar

Lees meer »

Schutter München zou linken hebben gehad met terreurgroep HTS

De 18-jarige Oostenrijker van Bosnische afkomst die werd gedood toen hij donderdag een terroristische aanslag wilde plegen op het Israëlische consulaat-generaal in München, zou linken hebben gehad met Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), een voormalige lokale tak van al-Qaida. Dat melden bronnen dicht bij het onderzoek aan dpa.

Lees meer »

Loslopend schaapje is politie al een maand te snel af: “Hij beweegt als een echte snelheidsduivel”

De lokale politiezone van Balen-Dessel-Mol is al een maand op zoek naar een zwart schaap. Het dier werd al verschillende keren gezien aan het bruggetje over de Molse Nete, in de omgeving van de natuur, maar kon nog niet gevat worden. Al blijkt de oplossing volgens Kemp vzw, een organisatie die met schaapskuddes begrazingsopdrachten uitvoert, niet onmogelijk.

Lees meer »