Twintiger voor rechter na trap aan vader tijdens familieruzie, broer die messteken toediende geïnterneerd: “Het was niet meer leefbaar”

Een hallucinant verhaal als gevolg van een toxische familiesituatie. Zo kan je wat er in de Ooststraat in Houthulst op 10 augustus 2022 gebeurde het best omschrijven. Die avond raakte de vader van een gezin levensgevaarlijk gewond nadat een van zijn zonen hem messteken toebracht. De jongere broer deelde een trap uit en staat daarvoor nu voor de rechter in Ieper. Maar wat bezielde de twee jonge mannen om zo zwaar uit te halen naar hun vader?

Twee boers, beiden twintigers, trokken in de avond van 10 augustus 2022 naar de woning van hun ouders in de Ooststraat in Houthulst. De oudste van de twee had al twee jaar geen contact meer gehad met zijn vader, de andere was een paar weken daarvoor het huis uitgezet.

Uit de hand gelopen ruzie

Die avond liep het volledig uit de hand. Het kwam tot een zware ruzie, waarbij de oudste zoon een mes uit de wagen haalde en daarmee zijn vader steken toebracht. De vader zeeg neer en verloor heel wat bloed. Hij moest in allerijl naar het ziekenhuis worden overgebracht. De twee broers werden aangehouden voor poging oudermoord. Ondertussen werd de oudste zoon, die de messteken toebracht, geïnterneerd. De jongste broer verscheen voor de rechter in Ieper, niet voor poging oudermoord, maar wel voor slagen en verwondingen. De man diende ‘enkel’ een trap uit.

“Die vader is door het oog van de naald gekropen”, aldus meester Klaas Van Dorpe op de rechtbank. “Hij werd aangetroffen in een plas van bloed. De artsen dachten eerst dat hij er een blijvende verlamming aan over zou houden, maar dat was gelukkig niet het geval. Die man en zijn vrouw waren van Antwerpen naar Houthulst verhuisd om een rustig leven te leiden en dan gebeurt dit.”

“Onmens”

“Pure larie”, reageerde meester Filip De Reuse, die de verdediging van de jongste zoon op zich nam. “Die vader is een onmens. Hij terroriseerde het gezin en wat die kinderen hebben meegemaakt tart alle verbeelding. Mijn cliënt had de ouderlijke woning al langer verlaten omdat het niet meer leefbaar was. Toen hij een noodoproep kreeg van zijn broers en zus ging hij terug. Niet om amok te maken, maar om een sleutel af te geven en om die vader nog eens duidelijk te maken dat hij zijn kinderen en kleinkinderen nooit meer zou terugzien. Dat die vader van Antwerpen naar Houthulst verhuisde voor de rust, klopt niet. Hij lag gewoonweg met heel de gemeente in ruzie. Iemand zei: ‘Ik zou zo een vader moeten hebben, ik zou misschien hetzelfde hebben gedaan’.”

“Ik betreur ferm wat er is gebeurd en ik wil dit hoofdstuk afsluiten”, zei de zoon, die het moeilijk kreeg toen hij zijn advocaat hoorde spreken over zijn vader. De twintiger kon zijn tranen niet bedwingen. “Het was zeker niet mijn bedoeling om mijn vader messteken toe te dienen of hem te doden. Ik wou hem enkel duidelijk maken dat het genoeg was geweest. Dat mijn broer een mes bij zich had in de wagen, dat wist ik niet. In de hitte van het moment deelde ik wel een trap uit. Ik had dat niet mogen doen, maar het kwam allemaal terug naar boven.”

De twintiger vraagt een werkstraf, terwijl het openbaar ministerie een celstraf vordert van tien maanden met voorwaarden en een geldboete. Vonnis op 20 juni.

The post Twintiger voor rechter na trap aan vader tijdens familieruzie, broer die messteken toediende geïnterneerd: “Het was niet meer leefbaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Diksmuide investeert verder in veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap langs de IJzer

Diksmuide en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dat extra in de verf te zetten, komen er zeven rust- en belevingspunten langs de IJzer. Ook het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk wordt uitgebreid tot aan de Paxpoort bij de IJzertoren. Het lokaal bestuur kon rekenen op de steun van De Vlaamse Waterweg nv, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme

Lees meer »

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Sam Kerkhofs geeft fakkel door aan Play-presentator en Studio Brussel-stem Joris Brys als host van ‘MIDMID’

Sam Kerkhofs onthult dat Joris Brys hem zal vervangen als host van de voetbalpodcast ‘MIDMID’. Dat nieuws volgde in de recente aflevering van ‘MIDMID MEISTER’ over het EK. “We hebben een meeting gehad en we gaan het helemaal anders doen”, grapt Joris Brys, bekend als sportjournalist bij VIER en Play Sports, en ook te horen op radiozender Studio Brussel. Begin

Lees meer »

Vermoedelijke daders van dodelijke home-invasion in Halle opgepakt

De vermoedelijke daders van de home-invasion in Halle op 19 april 2024 zijn opgepakt. Het gaat om 3 mannen uit de omgeving van Brussel. Er volgden verschillende huiszoekingen, onder andere op de woonplaatsen van de gearresteerde mannen. Bij de home-invasion werd een van de bewoners neergeschoten, hij overleed enkele dagen later.

Lees meer »

Biden volhardt in campagnestrijd, ondanks rijzende twijfels: “Ik doe mee aan deze race en niemand zal me wegduwen”

Joe Biden bevestigt dat hij kandidaat blijft om zichzelf op te volgens als president van de Verenigde Staten. Dat heeft Biden gezegd in een videovergadering. Sinds het dramatische debat tegen uitdager Donald Trump rijzen er ook binnen zijn eigen partij steeds grotere twijfels over de kandidatuur van de 81-jarige Biden voor de presidentsverkiezingen in het najaar.

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »