Tieltse zesdejaars krijgen pittig politiek debat voorgeschoteld

Zeven kopstukken van evenveel partijen kruisten dinsdag in de Tieltse Europahal de degens. Natalie Eggermont (PVDA), Jeremie Vaneeckhout (Groen), Melissa Depraetere (Vooruit), Brecht Warnez (CD&V), Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en Sander Loones (N-VA), Brecht Warnez (CD&V) en Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) bogen zich over het lerarentekort, de rijkentaks, de splitsing van België, migratie, elektrisch rijden en de houding van ons land tegenover de buitenlandse politiek. Vlaams Belang en Vooruit, de twee partijen die ook het hardst met elkaar in de clinch gingen tijdens het debat, wisten de leerlingen het meest te overtuigen.

Zowel voor als na het debat konden de aanwezige leerlingen via hun smartphones stemmen op één van de zeven aanwezige partijen. Dat leverde opvallende cijfers op. Niet alle resultaten kwamen door, maar er is wel een duidelijk trend zichtbaar. Vlaams Belang was voor het debat de grootste partij en bleef dat ook na afloop, maar meest in het oog springend is echter de forse sprong van Vooruit, dat van 13 naar 27 procent stijgt. Dat die twee partijen het meest wisten te overtuigen wordt ook bevestigd door de leerlingen zelf.

“Ik had niet verwacht dat het er zo fel aan toe zou gaan”, reageren vier jongens van Handelsinstituut Regina Pacis. “Maar daar zie je ook wel aan hoe gedreven de politici zijn en hoe hard ze geloven in hun standpunten. En dat maakt het alleen maar interessanter.” De vier leerlingen, die liever hun namen niet in de krant zien, geven wel mee dat ze zowel voor als na het debat op Vlaams Belang stemden. “Wouter Vermeersch en Sander Loones waren de beste”, klinkt het. Een aantal andere studentes van De Bron deelt die mening niet. “Af en toe leek het alsof er een bende kleuters ruzie aan het maken was”, klinkt het. “Het was toch even schrikken om volwassen mensen zo tekeer te horen gaan. Wie er voor ons gewonnen heeft? Melissa Depraetere was veruit de sympathiekste. Zij heeft voor mij dit debat gewonnen. CD&V vond ik dan weer wat minder uit de verf komen. Inhoudelijk kan ik me dan weer het best vinden bij Open Vld. Op wie ik straks ga stemmen? Dat hou ik liever voor mezelf.”

Racistische uitspraken

Zeker op het einde van het debat ging het er inderdaad fel aan toe. Zo haalde Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) de racistische uitspraken van Conner Rousseau even aan, waarop Melissa Depraetere (Vooruit) en Vincent Van Quickenborne fors in de tegenaanval gingen. Depraetere counterde door te zeggen dat ‘er een groot verschil is tussen racistische uitspraken tijdens een zatte avond en het publiek verdedigen van dat soort zaken.’ Daarop gooide ze de banden van Filip Dewinter met China op tafel. Net toen die discussie helemaal uit de hand dreigde te ontsporen sloot gewezen VRT-journalist en moderator Johny Vansevenant, die de teugels trouwens anderhalf uur lang stevig in handen hield, het debat af.

Het debat was een initiatief van scholengemeenschap Molenland. Algemeen directeur Carine Van Damme spreekt van een geslaagde namiddag. “Als scholengemeenschap vinden we het belangrijk om een genuanceerd beeld te schetsen van de standpunten van de partijen. Per slot van rekening zijn onze leerlingen de burgers van de toekomst. Of het een grote invloed op hun stemgedrag zal hebben? Daar kan ik niet op antwoorden. Maar ik ben er heel zeker van dat ze dit debat op z’n minst in het achterhoofd gaan houden als ze straks voor het eerst in het stemhokje staan.” (SV)

The post Tieltse zesdejaars krijgen pittig politiek debat voorgeschoteld is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Agenten niet veroordeeld voor valsheid in geschrifte tijdens moordonderzoek: “Redelijke termijn overschreden”

Geert Vanweehaeghe zat vier jaar onschuldig in de cel nadat hij onder druk bekentenissen aflegde voor de moord op zijn partner Caroline Vyncke. Twee agenten werden vervolgd voor valsheid in geschrifte omdat ze in een proces-verbaal bepaalde passages weglieten waaruit bleek dat Vanweehaeghe onder druk gezet werd. De feiten dateren echter al van 2011, volgens de rechter te lang geleden

Lees meer »

Stad roept op: “Laat ons weten als je hondenpoep ziet op openbaar domein”

Stad Oostende zet de laatste jaren fors in op een nette stad en richt hierbij haar pijlen in het bijzonder op hondenpoep. Dagelijks zijn de stadsdiensten in de weer om de straten netjes te maken en die zo te houden. Met gerichte acties zetten de stadsdiensten nog een tandje bij. Maar ook Oostendenaars kunnen mee strijden door hondenpoep te melden

Lees meer »

Elvir S. toont op reconstructie hoe hij Marleen (64) wurgde

Woensdagnamiddag vond de wedersamenstelling plaats van de moord op Marleen Van Leeuw. De 64-jarige vrouw werd volgens de verklaringen van verdachte Elvir S. (33) gewurgd in zijn woning in Oostende. De man zit tussen ruim een jaar in de cel. Een reconstructie moest duidelijkheid brengen over de omstandigheden heen komen waarin de vrouw om het leven werd gebracht.
The

Lees meer »

“Ik weet wat het is om het laatste briefje van 10 euro op tafel te zien liggen”: dit is Jordan Bardella (28), kandidaat-premier in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

“Hou je mond, kale eikel”: Declan Rice in de clinch na affluiten, ook obsceen gebaar van Bellingham toont spanning bij Engelsen

Engeland ontsnapte op een onwaarschijnlijke wijze aan een nederlaag tegen Slovakije. De spelers lieten hun emoties dan ook de vrije loop, op alle mogelijke manieren. Jude Bellingham vierde zijn doelpunt met een obsceen gebaar richting de Slovaakse bank, Declan Rice ging zelfs fysiek in de clinch met de Slovaakse bondscoach en noemde hem “een kale eikel”.

Lees meer »

Twee gewonden na botsing met twee voertuigen op kruispunt in Zarren

Op een kruispunt in Zarren, een deelgemeente van Kortemark, zijn vrijdagmiddag twee voertuigen op elkaar gebotst. De brandweer moest een vrouw bevrijden uit haar auto omdat haar deur volledig ingedeukt was.
The post Twee gewonden na botsing met twee voertuigen op kruispunt in Zarren appeared first on KW.be.

Lees meer »