Pleidooien in zaak Francesco Vanderjeugd vastgelegd op 7 januari

De zaak rond de vermoedelijke belangenvermenging van Francesco Vanderjeugd (Open VLD) wordt gepleit op dinsdag 7 januari. De raadsman van de Stadense burgemeester is tevreden met die timing.

Francesco Vanderjeugd wordt dus niet meer voor de de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober in de rechtbank verwacht. De pleidooien in de zaak rond mogelijke belangenvermenging door de Stadense burgemeester vinden plaats op dinsdag 7 januari om 10 uur. Dat is dinsdagochtend beslist in de Kortrijkse rechtbank. De rechter gaf aan voldoende tijd te voorzien voor die pleidooien, “aangezien het om een omvangrijk dossier gaat.”

Vanderjeugd zelf tekende niet present in de rechtbank. Zijn raadsman nam voor hem de honneurs waar en toonde zich tevreden met de vastgelegde timing. Dat er dinsdag niet gepleit werd, is niet ongebruikelijk. De verdediging van Vanderjeugd en de procureur stelden in overleg met de rechtbank conclusietermijnen op. Dat betekent dat elke partij nogmaals haar standpunt op papier zal zetten. In functie daarvan werd een datum bepaald waarop de zaak effectief gepleit wordt.

Dagvaarding

Eind maart maakte Francesco Vanderjeugd zelf bekend dat het parket hem een dagvaarding heeft gestuurd. Die dagvaarding kwam er na een grondig onderzoek van ruim twee jaar dat startte met een publicatie in De Krant Van West-Vlaanderen.

Daaruit bleek dat er aanwijzingen waren dat Francesco Vanderjeugd in zijn eigen gemeente met vermoedelijke voorkennis bepaalde vastgoedtransacties zou hebben gedaan. Het ging onder meer over de verkaveling van Het Kapelleriehof in de Kapelleriestraat en de aankoop van twee panden in de Ieperstraat in Staden.

De voorbije twee jaar hield Francesco Vanderjeugd telkens zijn onschuld staande. De burgemeester gaf toe dat hij die panden inderdaad gekocht en verkocht had, maar stelde dat hem daarbij niets te verwijten viel.

Audit

De oppositie vroeg hem in eerste instantie om de bevoegdheid van ruimtelijke ordening tijdelijk over te dragen aan een andere mandataris en in latere instantie – na een rapport van Audit Vlaanderen over de kwestie – om een stap opzij te zetten. Telkens weigerde Vanderjeugd dat en bleef hij zijn onschuld uitschreeuwen.

De dagvaarding had voor Vanderjeugd wel al impact. De Stadense burgemeester stond op de West-Vlaamse lijst van Open VLD voor de Kamer als eerste opvolger, maar moest een stapje achteruit toen bekend raakte dat hij voor de rechter moest verschijnen. Wel zal hij in oktober lijsttrekker zijn voor Open VLD in zijn eigen gemeente.

Voor belangenneming riskeert Vanderjeugd een gevangenisstraf van één tot vijf jaar en 800 tot 400.000 euro boete. Bovendien kan een veroordeling ook gevolgen hebben voor zijn politieke rechten.

The post Pleidooien in zaak Francesco Vanderjeugd vastgelegd op 7 januari is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vier maanden effectieve celstraf voor beruchte tafelschuimer uit Kortrijk

De beruchte tafelschuimer Bart V. (46) uit Kortrijk is op de correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot een effectieve celstraf van vier maanden voor flessentrekkerij. In Kortrijk en Gent bleven er onbetaalde rekeningen in Kortrijk en Gent achter.
The post Vier maanden effectieve celstraf voor beruchte tafelschuimer uit Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

500 figuranten en 46 groepen zweten zich te pletter tijdens vernieuwde Bruegelstoet in Wingene: “Vooral leute brengen”

“We willen leute brengen tussen de mensen”, was het opzet van de vernieuwde Wingense Breugelstoet en dat is precies waarin het Bruegelcomité op een snikhete zondag geslaagd is. Niet minder dan 500 figuranten en 46 groepen zorgden voor een gevarieerd schouwspel, waarin talloze spreuken van Pieter Bruegel mooi uit de verf kwamen.
The post 500 figuranten en 46 groepen

Lees meer »

90 seconden na noodoproep is drone al onderweg: “Kostbare tijd winnen bij brand en ongevallen”

Politie- en brandweerdiensten krijgen ogen in de lucht. Daar zorgen binnenkort de 70 droneplatformen van telecombedrijf Citymesh voor. Het plan: binnen de 90 seconden na een noodoproep de drone laten vertrekken en amper een paar minuten later al een gedetailleerd beeld krijgen van de toestand waarvoor ze uitrukken. Dit is hoe het ‘safety drone shield’ zal werken.

Lees meer »

“596 krijgsgevangenen gruwelijk mishandeld en vermoord in één week tijd.” Zo gingen de Russen tekeer bij hun vorige verovering van Pokrovsk

Het zal wellicht niet lang meer duren vooraleer de Russen binnentrekken in Pokrovsk, de grootste Oekraïense stad die ze dan veroveren sinds de val van Bachmoet. De vorige keer dat ze dat deden — in de Tweede Wereldoorlog — begingen de Russen daar een vreselijke slachtpartij. En niet alleen tegen Duitse soldaten. De eenheid die dat deed, bestaat nog steeds.

Lees meer »

Eerste levering mpox-vaccins donderdag verwacht in Congo

“We zijn erg blij met de komst van de eerste lading vaccins. Het gaat om 99.100 doses die op donderdag 5 september om 12.10 uur (lokale rijd, red.) op de luchthaven van Kinshasa arriveren”, aldus Jean Kaseya. Het hoofd van Africa CDC bedankte de Europese Unie nogmaals voor “het onmiddellijke antwoord op onze oproep tot solidariteit”.

Lees meer »

“Hij is een voortvluchtige crimineel”: Poetins bezoek aan Mongolië leidt tot internationale kritiek

Vladimir Poetin (71) krijgt de wind van voren vanwege zijn bezoekje aan Mongolië. Ondanks het arrestatiebevel van het Internationaal Gerechtshof (ICC) heeft het land de Russische president bij zijn aankomst niet in de boeien geslagen, maar met een erehaag ontvangen. “Poetin is een voortvluchtige crimineel die de internationale wetgeving met de voeten zal blijven treden”, klinkt het onder critici.

Lees meer »

Drugslab ontdekt in Houthalen-Helchteren

De lokale politie van de zone Carma (Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Bree, Bocholt, Kinrooi) heeft vrijdag in Houthalen-Helchteren een drugslab ontdekt. De productielocatie voor synthetische drugs bleek niet actief te zijn.

Lees meer »

Drankenproducent Ricard gaat niet samenwerken met voetbalclub PSG, na woede bij supporters van aartsrivaal Marseille

De aangekondigde samenwerking tussen de Franse sterkedrankengroep Pernod Ricard en voetbalclub Paris-Saint-Germain (PSG) gaat niet door. De wortels van het bedrijf liggen namelijk in de Franse stad Marseille en de deal veroorzaakte daarom heel wat protest bij de lokale club Olympique Marseille, de grote aartsrivaal van PSG. De fans van Olympique Marseille beloofden om geen druppel pastis van Pernod Ricard

Lees meer »

Na De Wever zijn pleidooi voor luchtafweer: hoe kwetsbaar is ons land? “We kruipen dan best in een heel diep hol in de grond”

Bart De Wever (N-VA) vreest dat de haven van Antwerpen wel eens vet omcirkeld kan staan op de Russische kaarten met potentiële doelwitten en pleit daarom voor een luchtafweersysteem in de koekenstad. Wat stelt de burgemeester voor? Hoe diep moeten we ervoor in de buidel tasten? Maar vooral: hoe kwetsbaar is ons land vandaag als Poetin op de knop duwt?

Lees meer »

Ondanks motregen zetten Green Onions Grote Markt in vuur en vlam

Zaterdagavond vanaf 20.30 uur ging het gratis optreden van de populaire rockcoverband Green Onions door op de Grote Markt. Zoals verwacht bracht de medleyband iedereen aan het dansen. De onuitputtelijke energie van zanger Marino Dendooven en de muzikanten was aanstekelijk en leverde de band een eensgezinde ‘we want more’ op van het publiek.
The post Ondanks motregen zetten Green

Lees meer »