Minister Hilde Crevits in Alveringem: “De 3,5 miljoen voor Stavele liggen opzij”

Vlaams minister Hilde Crevits was op maandag 20 mei op uitnodiging van de Alveringemse afdeling even in de Alveringemse deelgemeente Leisele. De minister vertelde dat de 3,5 miljoen voor beschermende maatregelen voor Stavele zeker zijn, dat ze denkt dat de provinciebesturen ook in de volgende legislatuur overeind blijven en dat ze tegen verplichte fusies is.

Iets na 9 uur reed de wagen van minister Crevits het domein van Leon & Leonie in Leisele op. Voor een blitzbezoek, dat wel. Omstreeks 10u45 wilde de minister immers terug zijn in haar thuisstad Torhout om er vijf kilometer te lopen. Van het royale ontbijt ter plekke pikte ze twee croissants mee. “Om vlotjes de eindmeet te halen.” Al is van de minister ook geweten dat ze een getraind loopster is.

Stavele

Hoe concreet de financiële middelen voor de aanleg van de dijk in Stavele zijn, vroegen wij de minister. Het Alveringemse schepencollege onder impuls van burgemeester Liefooghe, besliste enige tijd terug immers dat het zo niet verder kan dat Stavele tegenwoordig om de twee winters overstroomt.

Een extra dijk rond het dorp moet er komen, oordeelde de burgemeester, zelfs al zou de gemeente de kostprijs van naar schatting ruim twee miljoen euro zelf moeten financieren. Onder druk van de feiten in het najaar van 2023 – Poperinge, Roesbrugge, Reninge, Stavele, … kwamen toen al weer onder water – kwamen de Vlaamse én federale regeringen in actie. Nadat twee federale excellenties naar de westhoek waren gekomen, kwamen op zondag 12 november zonder camera’s ook minister-president Jan Jambon en minister Crevits naar Stavele.

“Strikt genomen is dit dossier niet mijn bevoegdheid, maar ik volg het mee op omdat het landelijk gebied van de westhoek mij nauw aan het hart ligt”, reageert Crevits. “Er staat 3,5 miljoen euro voor Stavele opzij. Alveringem kan daarop rekenen!”

Minister Crevits liet zich ook ontvallen geen voorstander te zijn van fusies. “Vrijwillig: ja, gedwongen: neen! Schaalvergroting riskeert minder goede dienstverlening voor de bevolking te zijn”, meent Crevits.

Boeren

Ook aanwezig in Alveringem was landbouwer, burgemeester en volksvertegenwoordiger Bart Dochy, duidelijk een pleitbezorger van het landelijk gebied. “De betogingen van de boeren hebben hun effect gehad”, sprak Dochy. “Ik ben trots op hen! Ze hebben Brussel het besef bijgebracht dat men wat meer rekening moet houden met deze grote sector.”

“Wat het stikstofdecreet betreft: dit was noodzakelijk voor de rechtszekerheid inzake bestaande vergunningen, maar wat mij betreft, moet het depositiebeleid zo spoedig mogelijk vervangen worden door een emissiebeleid. In de volgende regering willen wij daar goede afspraken over maken. En in tegenstelling tot minister Demir die ze probeerde af te schaffen, geloof ik in de rol en de meerwaarde van de Polders. De mensen van de Polder staan met hun laarzen in het water bij problemen, niet de administratie in het verre Brussel.”

Bart Dochy vertelde ook dat hij tot de laatste snik wil ijveren voor het openhouden van de laatste veemarkt van Vlaanderen in Rekkem. “Veemarkt de Lar situeert zich in een privé gebouw waar onder controle van een inspecteur voor dierenwelzijn enkel handelaren komen. Deze plek is cruciaal voor de sector, onder meer voor de contacten en prijsbepaling.”

The post Minister Hilde Crevits in Alveringem: “De 3,5 miljoen voor Stavele liggen opzij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Telex sport

AtletiekDe atletiekcarrière van Jonathan Borlée (36) zit erop. De 400 meterloper kan niet deelnemen aan de Olympische Spelen door een blessure aan de hamstrings. Het missen van de Spelen betekent ook het einde van de loopbaan van Borlée, die normaal ging stoppen na Parijs. Dat is bijzonder zuur voor Jonathan Borlée, want normaal zouden de Spelen van Parijs met vader

Lees meer »

Vriend van Olivia gaat naar toilet tijdens vlucht, maar komt als ‘volwaardige’ steward terug: “Hoe heeft hij dat geflikt?”

De Britse Olivia Power stapte begin deze week met haar vriend op een vliegtuig richting Mallorca. Onderweg panikeerde ze echter even toen haar vriend – die naar het toilet ging – veel te lang wegbleef. Maar haar zorgen werden meteen de kop ingedrukt toen ze hem in het gangpad zag … verkleed als steward. Haar vriend droeg een short en

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

Medewerkers ION vernielen JH Reflex na personeelsdrink: “Respectloos en ronduit hartverscheurend”

Donderdag 4 juli organiseerde projectontwikkelaar ION een drink voor zijn personeel in Jeugdhuis Reflex, die binnenkort moet plaatsmaken voor hun nieuwbouwproject. Vandaag werden de vrijwilligers geconfronteerd met een hartverscheurend tafereel. “De Reflex is vernield. Waar is het respect? In plaats daarvan vonden we een gevoelloze rouwbrief om ons jeugdhuis ten grave te brengen”, zegt bestuurslid Sarah Verelst.
The post

Lees meer »

De middeleeuwen in Oosthof

Het tweede Middeleeuws Festival op zaterdag 13 en zondag 14 juli brengt maar liefst 700 deelnemers en ruim 50 internationale handelaars naar Snellegem en het Oosthof. Zelfs de Rode Ridder zal er een weekendje vertoeven.
The post De middeleeuwen in Oosthof appeared first on KW.be.

Lees meer »

Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol”

Volgende maand wordt juf Rita Bourgeois 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan na een carrière van 45 jaar als leerkracht in de Sint-Lodewijksschool. Al die jaren stond ze met plezier voor de klas, waar de kinderen haar oogappels waren.
The post Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die vandaag maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel maandag twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »