Ian Lefere heeft na Vlaams en Belgisch ook Europees succes in jiujitsu

Ian Lefere heeft op het EK jiujitsu brons behaald. De 14-jarige Hoogledenaar is niet aan zijn proefstuk toe, want zowel in 2023 als dit jaar won hij goud op het Vlaams en Belgisch kampioenschap. Tijd voor een introductie.

Tot zijn elfde speelde Ian voetbal bij Eendracht Hooglede. Toen hij ermee stopte, ging hij op zoek naar een nieuwe sport. “Ik wou eens een vechtsport proberen. In Hooglede heb je dan de keuze tussen judo en jiujitsu”, vertelt Ian. “Ik heb toen eens rondgekeken op de website en jiujitsu leek me zeer interessant.”

Jiujitsu is een Japanse zelfverdedigingskunst waarbij je leert hoe je een aanvaller kan controleren of uitschakelen. Je leert je niet alleen verdedigen, ook verschillende aanvalstechnieken komen aan bod. “Er zitten aspecten in van andere vechtsporten zoals judo, aikido of karate. Het gaat niet enkel puur om de kracht, je leert je volledige lichaam gebruiken.” In tegenstelling tot wat velen denken, is het een veilige vechtsport. “Het is eerder een simulatie, want het is zeker niet de bedoeling om elkaar te kwetsen.”

Drie keer per week vind je Ian in de Atlantahal, bij zijn club Shudokan. Het is ook daar dat hij werd klaargestoomd voor het EK. “Via het Vlaams en daarna Belgisch kampioenschap moet je geselecteerd worden voor het EK. Er waren nog ploegmakkers geselecteerd, maar ik ben de enige die een medaille behaalde.”

120 deelnemers

Het EK vond plaats in eigen land, in Halle, met 120 deelnemers. Die worden geconfronteerd met een willekeurige aanval en moeten dan een oplossing tonen. “Je weet niet wat er zal gebeuren en je moet dus in een fractie van een seconde beslissen. Vervolgens kijkt de jury naar de moeilijkheidsgraad, snelheid en kwaliteit van uitvoering. In de finale kwam ik uit tegen een Italiaan. Wie als eerste drie punten scoort, is de winnaar.” Die eer was weggelegd voor Ian. “Het voelt natuurlijk geweldig. Iedereen was onder de indruk van mijn prestatie”, besluit een trotse Ian.

(JT)

The post Ian Lefere heeft na Vlaams en Belgisch ook Europees succes in jiujitsu is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

‘Familiedag’ achter de schermen van de eedaflegging: knuffelen met papa, Fifa spelen en nog snel de baby eten geven

Ze waren er op hun Paasbest bij, maar de meeste Vlaamse volksvertegenwoordigers – en hun trotse gevolg – hebben gisteren toch vooral moeten doen wat ze in het parlement helaas nog vaak zullen moeten doen: wachten. En dus had de eedaflegging meer weg van een familiedag: met opa Jo, fruitpap, fifa-spelletjes, een knuffelzachte papa zonder snor en een nieuwe handtas

Lees meer »

Zoek het verborgen leven van Pinkies in Vloethemveld

De gemeentebesturen van Jabbeke en Zedelgem lanceren deze zomer een nieuwe gezinszoektocht in het Vloethemveld. “Tijdens deze twee uur durende zoektocht gaan we op zoek naar de verborgen levens van de Pinkies. Deze minimensjes zijn niet groter dan een pink en leven in het bos”, nodigt projectcoördinator Eva Vanhuyse uit.
The post Zoek het verborgen leven van Pinkies in

Lees meer »

Vooruit stelt als eerste lokale partij in Zwevegem volledige lijst voor: “Bloed, zweet en tranen gekost”

Na een kandidatendag kon Vooruit Zwevegem haar 29 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voorstellen. “Een volledige lijst kunnen voorstellen? Nooit gedacht dat dit ons zou lukken toen we in de zomer van 2022 opnieuw de draad hebben opgepikt met Vooruit in Zwevegem”, begon lijsttrekker Mieke Eggermont.
The post Vooruit stelt als eerste lokale partij in Zwevegem volledige lijst voor: “Bloed,

Lees meer »

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

Orbán ontmoet president Poetin in Moskou voor omstreden gesprek over oorlog in Oekraïne: “Vrede komt er niet zomaar, je moet ervoor werken” 

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne gesproken. Orbán heeft het over een "vredesmissie", maar het bezoek stuit op heel wat kritiek bij Europese leiders. Zij benadrukken dat de Hongaarse premier niet kan spreken in naam van de Europese Unie, zelfs niet nu Hongarije voorzitter is van de

Lees meer »

Voormalig directeur Minderhedenforum Wouter Van Bellingen maakt politieke comeback voor Vooruit in Sint-Niklaas 

In Sint-Niklaas maakt ereschepen en voormalig directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen een comeback. Hij komt als onafhankelijke op voor Vooruit. Hij leerde lijsttrekker Conner Rousseau kennen toen hij als bemiddelaar werkte, na de racistische uitspraken aan het adres van de Roma-gemeenschap. "Ik heb hem zien veranderen en geloof dat hij de geknipte man is om de stad opnieuw

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Vier doden en tientallen gewonden bij aanval op Oekraïense stad Dnipro – “Oekraïne zal op NAVO-top slecht nieuws krijgen”

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Tegelijkertijd zal Oekraïne zal op de NAVO-top begin

Lees meer »