Hans (66) blijft speuren in familiestamboom: “Ooit organiseerde ik een feest voor 630 verwanten”

Hans Van Landschoot (66), voormalig uitbater van horecazaak Shamrock in Knokke, bracht recent drie boeken uit waarin hij de Knokse tak van zijn familiestamboom beschrijft. Hans is al dertig jaar bezig met stamboomonderzoek en zocht familie op in onder meer de Verenigde Staten, Canada en Argentinië.

Dat geboren en getogen Adegemnaar en ingeweken Knokkenaar Hans Van Landschoot bijzonder nieuwsgierig is naar de verbanden in en de geschiedenis van zijn familie is wel een heel groot understatement. De man runde jarenlang samen met zijn echtgenote de horecazaak Shamrock in Knokke, maar besteedde zo goed als al zijn vrije tijd aan stamboomonderzoek naar de familie Van Landschoot. “Ik ben daarmee begonnen begin jaren 90, voor een stuk onder impuls van mijn oom Leon, die voor mij al jarenlang de stamboom onderzocht; al van in de jaren 60”, vertelt Hans. “Dat boeide mij al vlug en ik besloot zijn werk verder te zetten. Met de opkomst van het internet en speciale zoekprogramma’s kon ik ook steeds vlotter alles in kaart brengen. Toen we vijftien jaar geleden onze horecazaak verkochten, kocht ik zo ook voor mezelf meer tijd om bezig te zijn met het stamboomonderzoek.”

Acht boeken

De man heeft intussen al acht boeken met info over de Van Landschoots, op alle mogelijke schrijfwijzen, uitgebracht. Daarbij gaat veel aandacht naar de voorvaderen die naar de Verenigde Staten uitweken, zoals in het boek The first Van Landschoot settlers in the USA, over de familieleden die in 1948 in de VS belandden en hun nageslacht. “Dit jaar nog maakte ik ook drie boeken over de tak in Knokke-Heist. Daarbij zijn er vertakkingen naar Frankrijk, Canada, de VS en Australië. In totaal zijn er ongeveer honderd Van Landschoots vanuit Knokke geëmigreerd naar Canada en de VS”, legt Hans uit. “Interessant is ook dat 25 Van Landschoots in dienst waren van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Twee daarvan zetelden zelfs in het algemeen bestuur.”

Buitenland

Hans en zijn echtgenote trokken heel vaak naar het buitenland om, gekoppeld aan een cruise, verre familieleden te bezoeken. “Zeker in de Verenigde Staten werden we heel hartelijk ontvangen. We hebben ook een groot aantal tegenbezoeken gehad in Knokke.” Hans organiseerde in 2006 een groot feest in Sint-Laureins waarop maar liefst 630 verwanten present tekenden, waaronder zestien uit de VS. “Ik zou dat misschien nog wel eens willen doen maar een zaal vinden die groot genoeg is, zal niet evident zijn (lacht).”

Info: freepages.rootsweb.com/~havaland/genealogy.

The post Hans (66) blijft speuren in familiestamboom: “Ooit organiseerde ik een feest voor 630 verwanten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Marktkramer die 600 euro aanrekende voor vier zakjes fruit reageert: “We verkopen dan ook producten van topkwaliteit”

Bezoekers van de Klingse Kalseibraderij hebben zich serieus verslikt toen ze de rekening kregen voor hun aankopen bij een fruitkraam. De klanten werden er naar eigen zeggen verplicht om contactloos te betalen, om vervolgens vast te stellen dat er bedragen tot meer dan 600 euro van hun rekening verdwenen. De marktkramer in kwestie ontkent dat hij mensen oplicht: “Af en

Lees meer »

Heulse Freinetschool zoekt na een jaar al tweede vestiging: “Poer is een groeiproces”

Het eerste jaar zit erop voor freinetschool Poer. Nu zijn ze op zoek naar een tweede vestigingsplaats. Dat is opgelegd door de overheid. Een volwaardige school moet 140 leerlingen hebben. “We willen onze school, Poer, kleinschalig houden met maximum 90 leerlingen. Daarvoor zijn we genoodzaakt een tweede vestiging te openen”, vertelt coördinator Jeska Verthé (34).
The post Heulse Freinetschool

Lees meer »

Philipsen heeft niks gebroken bij val, maar baalt wel: “Niet kunnen sprinten én geen punten voor groen”

Het is een absolute baaldag geworden voor Alpecin-Deceuninck. Japser Philipsen (26) had zijn zinnen gezet op de etappezege, maar de ‘Vlam van Ham’ kwam in de slotfase ten val en kon niet meedingen naar de overwinning. Manager Philip Roodhooft vreesde eventjes voor een opgave, maar Philipsen kan morgen zijn Tour verderzetten. “De schade beperkt zich tot vandaag niet kunnen sprinten.”

Lees meer »

Als een hogepriester van de liefde: Lenny Kravitz (60) betovert Rock Werchter met oeuvre vol erotiek

Seks heeft dreadlocks en heet Lenny Kravitz (60). Verwekt in een Dixie tijdens een triootje tussen rock-, funk- en soulgoden, aangespoeld op een tropisch strand en sindsdien een overal een geliefde bastaard. Kravitz leeft – naar eigen zeggen – al zeven jaar als een pater, maar bracht Rock Werchter van climax naar hoogtepuntje en terug. Muzikaal kon het allemaal wat

Lees meer »

Voortaan toegangsprijs voor wandeling naar de top van de Japanse Mount Fuji

Venetië lijkt een trendsetter met de invoering van een toegangsticket voor toeristen. Wie de Mount Fuji in Japan wil beklimmen via het populaire wandelpad Yoshida Trail, zal daar voortaan 11,5 euro voor over moeten hebben. Bovendien mogen er maximaal 4.000 klimmers per dag de berg op. Dat meldt CNN. Met deze maatregelen wil Japan de overbevolking op het Japanse icoon

Lees meer »