Francesco Vanderjeugd dinsdag voor de rechter in zaak rond mogelijke belangenvermenging

Op twintig dagen voor de verkiezingen verschijnt Francesco Vanderjeugd (Open VLD) dinsdag voor de rechter in Kortrijk. De burgemeester van Staden moet zich verantwoorden voor belangenneming. Wellicht verschijnen ter zitting enkel de raadslieden en worden enkel conclusietermijnen en de pleitdatum bepaald.

Eind maart maakte Francesco Vanderjeugd zelf bekend dat het parket hem een dagvaarding heeft gestuurd. Die dagvaarding kwam er na een grondig onderzoek van ruim twee jaar dat startte met een publicatie in De Krant Van West-Vlaanderen.

Daaruit bleek dat er aanwijzingen waren dat Francesco Vanderjeugd in zijn eigen gemeente met vermoedelijke voorkennis bepaalde vastgoedtransacties zou hebben gedaan. Het ging onder meer over de verkaveling van Het Kapelleriehof in de Kapelleriestraat en de aankoop van twee panden in de Ieperstraat in Staden.

Onschuld

De voorbije twee jaar hield Francesco Vanderjeugd telkens zijn onschuld staande. De burgemeester gaf toe dat hij die panden inderdaad gekocht en verkocht had, maar stelde dat hem daarbij niets te verwijten viel.

De oppositie vroeg hem in eerste instantie om de bevoegdheid van ruimtelijke ordening tijdelijk over te dragen aan een andere mandataris en in latere instantie – na een rapport van Audit Vlaanderen over de kwestie – om een stap opzij te zetten. Telkens weigerde Vanderjeugd dat en bleef hij zijn onschuld uitschreeuwen.

(lees verder onder de foto)

Francesco Vanderjeugd (links) bij de eerste spadesteek van de verkaveling Het Kapelleriehof. © Joke Couvreur

De dagvaarding had voor Vanderjeugd wel al impact. De Stadense burgemeester stond op de West-Vlaamse lijst van Open VLD voor de Kamer als eerste opvolger, maar moest een stapje achteruit toen bekend raakte dat hij voor de rechter moest verschijnen. Wel zal hij in oktober lijsttrekker zijn voor Open VLD in zijn eigen gemeente.

Nieuwe datum

Op de Kortrijkse rechtbank zal dinsdag normaliter nog niet gepleit worden. De verdediging van Vanderjeugd en de procureur zullen in overleg met de rechtbank conclusietermijnen opstellen. Dat betekent dat elke partij nogmaals haar standpunt op papier zal zetten. In functie daarvan zal dan ook een datum bepaald worden waarop de zaak effectief gepleit wordt.

Voor belangenneming riskeert Vanderjeugd een gevangenisstraf van één tot vijf jaar en 800 tot 400.000 euro boete. Bovendien kan een veroordeling ook gevolgen hebben voor zijn politieke rechten.

The post Francesco Vanderjeugd dinsdag voor de rechter in zaak rond mogelijke belangenvermenging is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ronny en Frieda vieren hun gouden bruiloft

Ronny Puttevils (74) en Frieda Schotsmans (71) mochten onlangs op het sttadhuis langskomen voor de viering van hun vijftigste huwelijksverjaardag. Het koppel werd er in de bloemetjes gezet en kreeg enkele geschenken overhandigd. Hun heuglijke dag vond plaats op 23 augustus 1974. Ronny werkte als automechanicien en zij als bediende. Het koppel kreeg twee kinderen
The post Ronny en

Lees meer »

Wat is de Philadelphi-corridor en waarom wil de Israëlische premier Netanyahu die koste wat kost in handen houden?

De Israëlische premier Netanyahu wil van geen wijken weten: Israël heeft de Philadelphi-corridor in handen en zal die controle behouden. De discussie over het zeggenschap over het grensgebied gooit roet in het eten van de onderhandelingen tussen Israël en Hamas. Binnen en buiten Israël krijgt het stugge standpunt van Netanyahu kritiek. Waarom is die corridor zo belangrijk voor hem?

Lees meer »

LIVE VUELTA. Eerste renners rollen van het startpodium, Victor Campenaerts om 16u54 aan zet: “Ik ga er vol tegenaan gaan”

De Vuelta komt vandaag definitief tot een eind. Primoz Roglic staat comfortabel in het rood en lijkt zijn vierde Vuelta-overwinning bijna op zak te hebben. Vervolledigen O’Connor en Mas het eindpodium of weet iemand anders hun plek nog af te snoepen? En wie wint de afsluitende tijdrit? Mis niets van de slotetappe via onderstaande liveblog.

Lees meer »

Drugslab ontdekt in Houthalen-Helchteren

De lokale politie van de zone Carma (Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Bree, Bocholt, Kinrooi) heeft vrijdag in Houthalen-Helchteren een drugslab ontdekt. De productielocatie voor synthetische drugs bleek niet actief te zijn.

Lees meer »

Vlaams Belang Oostende stelt lijst en programma voor verkiezingen voor: “Geen armoede importeren in de stad”

Vlaams Belang Oostende stelde zaterdagmorgen haar volledige lijst en programma voor de komende verkiezingen voor. Eerder raakte al bekend dat Tom Lamont – sinds kort verhuisd van Deerlijk naar Oostende – lijsttrekker wordt. De lijst wordt geduwd door Christian Verougstraete, tot voor kort dé man bij de Oostendse afdeling van de radicaal-rechtse partij.
The post Vlaams Belang Oostende stelt

Lees meer »

Caroline Maes reageert na shockerende ‘Familie’-scène waarin slechterik lijk in stukken snijdt: “Ik heb er zelf niet naar willen kijken”

Sterft de geliefde Mieke Van den Bossche begin januari in ‘Familie’? Dat is de vraag die veel kijkers van de reeks bezighoudt na het zien van de ‘flash forward’ in de seizoensfinale. Daarin lijkt het alsof Mieke het leven laat op haar eigen trouw, met gangster Joris Nuyens. Die laatste vermoordde Miekes zus Leen eerder al op gruwelijke wijze, en

Lees meer »

Sterre Provost wint BK op de 400 meter

Vorig weekend behaalde de Oostduinkerkse atlete Sterre Provost (17) goud op de 400 meter bij de scholieren. Sterre kon zo een streep trekken onder een moeilijke periode met veel blessures.
The post Sterre Provost wint BK op de 400 meter appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Niet de bedoeling dat Evenepoel weer naar Tourgewicht gaat”: ploegleider Klaas Lodewyck over de laatste “cruciale” weken richting WK

“De twee weken die nu volgen worden cruciaal.” Ploegleider Klaas Lodewyck weet dat de weg naar een nieuwe wereldtitel er een is met uitdagingen voor Remco Evenepoel. “Zijn Tourgewicht zal hij wellicht niet meer halen.” Toch leeft de dubbele olympische kampioen in Engeland zonder druk toe naar zijn laatste grote doel van het jaar.

Lees meer »

Bristol in Tielt wordt Chaussea

Het doek is gevallen over schoenen- en kledingwinkel Bristol. 72 van de 117 winkels werden overgenomen, waarvan 62 door de Franse schoenenketen Chaussea. Ook de vestiging in Tielt.
The post Bristol in Tielt wordt Chaussea appeared first on KW.be.

Lees meer »