Eerste expo van Willy (71) in de Sint-Janskapel in Wervik: “Mensen zullen verrast zijn dat ik ook schilder”

In de Sint-Janskapel op de Steenakker in Wervik exposeert Willy Degryse (71) uit Geluwe een week lang zijn schilderijen. Hij stelt voor de allereerste keer zijn werken alleen tentoon. “Er zullen 95 schilderijen te zien zijn, van realistisch tot abstract”, zegt Willy.

“Ik nam eerder al deel aan groepstentoonstellingen, zoals Klink en Art Senior”, vertelt Willy Degryse. “Al mijn schilderijen zullen in de Sint-Janskapel hangen. Tijdens de besprekingen met de stad kon ik kiezen uit verschillende locaties. Ik koos voor de kapel omdat er daar voorzieningen zijn om schilderijen op te hangen. Ik zal de tentoonstelling indelen in twee delen. Aan de muren komen de ingekaderde en zwaardere werken. De niet ingekaderde en dus lichtere werken komen in het midden aan de panelen.”

Willy Degryse is afkomstig uit Menen, zijn echtgenote Cecile Decrocq groeide op in Mesen. Na hun huwelijk kwamen ze in de Gapersgemeente wonen. Het echtpaar uit de Emiel Huysstraat telt twee kinderen: Diederik en Liesbeth. Er zijn daarnaast drie kleinkinderen.

“Vroeger in de tekenacademie kwam het schilderen te weinig aan bod”

Willy studeerde aan het Sint-Aloysiuscollege in Menen en volgde ook de tekenacademie. Nadien trok hij naar het Hoger Instituut voor Grafisch Onderwijs in Gent. Willy volgde er drie jaar grafiek als voorbereiding op zijn later beroep. Hij werkte als graficus in de drukkerij Verraes in Heule en ontfermde er zich onder meer over lay-out, opmaak en ontwerp. Strips tekenen was dus in de lijn van zijn job.

Willy is een autodidact. “Destijds ging ik naar de tekenacademie in Menen maar schilderen kwam daar niet veel aan bod”, blikt Willy terug op lang geleden. “Het was meer schetsen tekenen.”

Vrijwilligerswerk

Willy is niet alleen creatief, in zijn vrije tijd doet hij samen met zijn echtgenote heel wat vrijwilligerswerk. “Het is allemaal begonnen in Maria’s Rustoord in Dadizele toen mijn grootmoeder en ouders daar verbleven”, zegt Willy. “Nu doen we vrijwilligerswerk in woon- en zorgcentrum Mater Amabilis en dagcentrum De Brug in Wervik en woonzorgcentrum Ter Beke in Geluwe.”

Willy is ook een verzamelaar want thuis liggen er meer dan 2.000 strips. Beiden zijn lid van de Wervikse Wandelsportvereniging en gaan vaak wandelen. Met heel veel engagement hebben ze dus een ruime kennissenkring. “Nu ik uitpak met die tentoonstelling zullen veel mensen misschien wel verrast zijn dat ik schilder”, zegt Willy. Voor zichzelf legt hij de lat hoog. “Ik schilder tot het goed is en bekijk een nieuw werk verschillende keren kritisch”, klinkt het. “Schilderen gaat vlot. Vroeger was ik een langslaper (lacht) maar nu ben ik soms vroeg wakker en begin om 5 uur te schilderen.”

Een klein aantal schilderijen tijdens de tentoonstelling is abstract. “Die schilderijen zijn een totaal andere aanpak”, vertelt Willy. “Dat is vooral wat experimenteren en kijken hoe materialen reageren op elkaar. Bijvoorbeeld krijt-, olie- en acrylverf, water en white spirit.”

Negende strip

Willy kwam in 1998 de eerste keer in deze krant toen zijn allereerste strip Het Verborgen Land verscheen. In dat interview kwam ook aan bod dat hij schilderde. Willy was 12 jaar toen hij zijn eerste schilderij maakte met olieverf. Hij is nu volop bezig aan de voorbereidingen van zijn expositie. Nadien kan hij verder werken aan zijn ondertussen al negende stripverhaal. “Het verschijnt volgend jaar”, blikt Willy vooruit. “De titel wordt ‘De heuvel der paarden’.” Die paarden zijn overigens geen toeval. “Ik schilder vooral natuur, voornamelijk dieren”, zegt hij.

Eerst dus de expositie volgende week, volgend jaar een nieuw stripverhaal en binnen enkele jaren zijn boek. Het voorwoord staat alvast al klaar…

De tentoonstelling vindt plaats van 23 tot en met 29 mei, elke dag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. Willy zal er telkens aanwezig zijn, de schilderijen zullen te koop zijn.

The post Eerste expo van Willy (71) in de Sint-Janskapel in Wervik: “Mensen zullen verrast zijn dat ik ook schilder” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De eerste reacties op de zware nederlaag van de Tories en winst voor Labour en Reform in Britse verkiezingen: van “vreselijke avond” tot “bijna ongelofelijk”

Volgens exitpolls en de eerste resultaten lijdt de Conservatieve partij van premier Rishi Sunak een ongeziene nederlaag in de Britse parlementsverkiezingen, terwijl Labour een ruime meerderheid van de zetels behaalt. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan er sterk op vooruit. Dit zijn de eerste reacties.

Lees meer »

Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij KVK: “Het voelt echt als thuiskomen”

Voor Gilles Dewaele had KV Kortrijk al een andere speler aangetrokken: de twintigjarige middenvelder Nathan Huygevelde. Hij komt op huurbasis over van Union Saint-Gilloise, voor een seizoen met koopoptie. Naast Huygevelde zijn ook de transfers van verdediger Gilles Dewaele (28) en spits Nacho Ferri (19) al aangekondigd.
The post Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij

Lees meer »

Vuistregels voor je kind het water in gaat: “Op twintig seconden kan het al te laat zijn”

Het diepe water brengt heel wat gevaren met zich mee voor jonge kinderen. Vorige week verdronk een jongen van zeven tijdens een schooluitstap, en zaterdag bezweek een peuter nadat hij in een zwembad belandde. Om zich voor zulke drama’s te behoeden, leert Tine Sleurs studenten lichamelijke opvoeding hoe ze kinderen zelfredzaam in het water kunnen maken. Aan HLN deelt ze

Lees meer »

Jani Peiren verkeert in supervorm

Jani Peiren, een 24-jarige militair, is in topvorm. Nadat hij vorige week maandag in het Oost-Vlaamse Ursel een avondwedstrijd bij de elite 2 solo won, kroonde hij zich zondag in Lierde tot Belgisch kampioen bij de elite 3.
The post Jani Peiren verkeert in supervorm appeared first on KW.be.

Lees meer »

Erik Leyseele is op BK opnieuw goed voor vier mastertitels : “Goud op 400 is mijn vijftigste titel”

Op het voorbije Belgisch kampioenschap atletiek voor masters in Beveren liep Erik Leyseele, ondertussen 76 jaar, in zijn categorie naar vier nationale titels. Zijn totale aantal komt hiermee op vijftig. “Ik doe cross, pistewerk en indoor. Stratenlopen liggen mij iets minder, al doe ik begin augustus in Lokeren wel mee aan het BK 10 kilometer.”
The post Erik Leyseele

Lees meer »

Talent-Is Campus Engineering tevreden na deelname aan Wood Skills: “Boeiend om dit mee te maken”

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire scholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dat werd voorgesteld tijdens het slotevent in Waregem. Ook Talent-Is Campus Engineering uit Veurne was van de partij.
The post Talent-Is Campus Engineering tevreden na deelname aan Wood Skills: “Boeiend om dit mee te maken” appeared

Lees meer »

Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!”

Met een 40-tal lerende en spelende leden is het startjaar voor de jonge Veldegemse schaakclub Krakkemat een onverhoopt succes. Beginners vanaf tien jaar worden er tweewekelijks spelenderwijs ingewijd. Ook ervaren spelers krijgen dit najaar meer schaakinzicht in LDC Veltershof.
The post Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!” appeared first on

Lees meer »