Bake Off-halvefinalist Jens Detollenaere (35) combineert taart met wijn in ‘Château Gâteau’: “Boek is ode aan mijn oma”

Jens Detollenaere (35) schopte het vier jaar geleden tot in de halve finale van het populaire tv-programma ‘Bake Off Vlaanderen’. Nu heeft de Dentergemnaar nog meer zoets in petto met zijn eerste bakboek ‘Château Gâteau’. Daarin koppelt hij taarten aan de juiste wijnen.

Als er iets is wat bleek uit de deelname van Jens Detollenaere aan ‘Bake Off Vlaanderen’, dan wel de liefde voor zijn overleden grootmoeder Marie-José. Zij is dan ook de reden dat hij indertijd met bakken begon. “We hadden een heel speciale band”, opent hij zijn verhaal.

“Ik ben haar eerste kleinkind en kwam een half jaar na het overlijden van mijn opa ter wereld. Ze maakte er een staatszaak van om elke zondag een taart te bakken. Was er toen slagroom op overschot, dan zette ze de restjes in de koelkast, zodat ik die later mocht proeven. Toen al hielp ik af en toe met taarten bakken. Na haar overlijden in 2010 ben ik dat zelf ook beginnen doen. Dat was mijn manier om haar een beetje dichter bij mij te hebben.”

Bakblog

Na zijn succesvolle deelname aan ‘Bake Off’ startte Jens al met zijn eigen bakblog Kinfolk, wat verwijst naar eenvoud, familie en rust. Nu is er dus ook een eerste boek. “Ik heb een driejarige opleiding foodfotografie gevolgd, maar elke avond rond pakweg een bloemkool staan draaien vond ik ook maar saai”, lacht hij .“Zo is mijn blog ontstaan, waar ik creatief uit de hoek kon komen met mijn gebak en de foto’s die ik daarvan maakte. Dit boek is daar een logisch gevolg van.”

“Bij Kinfolk staat gezellig tafelen met de familie centraal. Voor mij is wijn een typisch voorbeeld van zo’n gezelligheid. Bij bakken maak je een taart en je deelt dat stukje liefde met andere mensen. Wijn past heel goed in die filosofie. Bovendien vind ik het ook een gemis in de gastronomische wereld dat je op restaurant bij een dessert vaak enkel zoete wijnen krijgt, terwijl de mogelijkheden eindeloos zijn. En die wil ik met ‘Château Gâteau’ aantonen.”

“Bij bakken deel je stukje liefde met anderen, wijn past goed in die filosofie”

Om een goede match tussen een bepaalde taart en een gebak te krijgen, kon Jens rekenen op de hulp van Sanaz en Robin van The Wine Center. Zij waren het al gewend om bij recepten allemaal aangepaste wijnen te suggereren. “Ik ben anderhalf jaar geleden begonnen met de samenstelling van het boek en toen volgde een zoektocht naar de juiste pairing. Dat betekende véél proeven en testen, maar dat namen we er graag bij (lacht).”

“Op die manier kwamen we tot verrassend heerlijke combinaties, zoals een moussetaart met vlierbloesemsiroop die we met een heel frisse Hongaarse wijn gekoppeld hebben. De wijnwereld is ook zoveel meer dan Franse, Italiaanse of Spaanse wijnen en ik ben blij dat we ook uit dat vaatje getapt hebben.”

Moderne toets

Het resultaat is een boek vol klassiekers met een moderne toets, zoals witte chocolademousse tot meer exotische en eigentijdse creaties als een skyrtaart of plukbrood met muhamarra en pecorino.

“Je zal er ook veel Scandinavische desserts, vaak met een Vlaamse twist, in terug vinden”, zegt hij. “Ik heb een voorliefde voor Denemarken en laat mijn lezers graag kennismaken met bijvoorbeeld een Deense verjaardagstaart, Zweedse kaneelbroodjes of rabarbersnitter en flødeboller met passievrucht en brownie. Eenvoudige bereidingen die ongetwijfeld in de smaak zullen vallen. Wijnliefhebbers kunnen het boek ook omgekeerd lezen: welke desserts zijn perfect om een flesje van hun favoriete wijn te kraken?”

Oma’s pruimentaart

Jens heeft uit al die recepten ook één favoriet. Hoeft het te verbazen dat oma’s pruimentaart bovenaan staat? “Het is een recept van haar dat ik lichtjes aangepast heb. Het was een appeltaartje dat ik tijdens ‘Bake Off’ al eens gemaakt heb, maar nu herwerkt met pruimen en het resultaat is verrassend lekker.”

Ze is hemels met een Lambrusco di Sorbara, een licht sprankelende zoete rode wijn. Ik vat dit boek dan ook op als één grote ode aan mijn oma. Heerlijke gebakjes, met als kers op de taart een toast met een goed glas wijn”, besluit Jens Detollenaere.

Château Gâteau van Jens Detollenaere is uitgegeven bij Ertsberg en heeft een adviesprijs van 34,95 euro.

The post Bake Off-halvefinalist Jens Detollenaere (35) combineert taart met wijn in ‘Château Gâteau’: “Boek is ode aan mijn oma” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Frankrijk heeft met Maignan een ‘bunker‘, maar Duivels rekenen op Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

“Ik ben de tel stilaan kwijtgeraakt”: voorzitter van SK Nieuwkerke na zoveelste inbraak in tijdelijke kantine

SK Nieuwkerke kreeg in de nacht van woensdag op donderdag weer ongewenst bezoek. In de chalet, die dienst doet als tijdelijke kantine, werden chips, soep en sportdrank gestolen. Het was niet de eerste keer dat de club uit tweede provinciale slachtoffer werd van een inbraak. “De materiële schade is groot, met twee kapotte ruiten en een beschadigde deur”, zucht voorzitter

Lees meer »

Website om overal in Vlaanderen aangepaste fiets voor mensen met beperking te huren voorgesteld bij het GielsBos in Lille

Bij zorgvoorziening Het GielsBos in Gierle, bij Lille, heeft G-sport Vlaanderen vandaag een nieuwe website voorgesteld waarop mensen met een beperking overal in Vlaanderen een aangepaste deelfiets kunnen huren. Het GielsBos gebruikt zelf al enkele jaren zulke aangepaste fietsen, en verhuurt die ook via een fietspunt aan andere mensen buiten de zorgvoorziening. Door aan te sluiten bij het online platform,

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden voorwaardelijk voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden voor drugshandel. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.
The post Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden voorwaardelijk voor drugshandel appeared

Lees meer »

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »

“Niets is onmogelijk, maar elk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels om over de Mont Blanc te geraken”

Wordt het een scenario zoals tegen Wales in 2016 of krijgen we opnieuw ‘A Night to Remember’ zoals tegen Brazilië? Onze chef voetbal heeft zijn koffers nog niét gepakt, maar waarschuwt dat élk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels. “Iedere seconde zullen de Duivels scherp moeten zijn. Eenieder gaat zijn beste niveau moeten halen. Er zal optimaal geprofiteerd

Lees meer »

NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer en beter!’

Middenin een decor van boterbloemen stelde NVAPlus Moorslede zondagnamiddag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Dertien kandidaten wonen in Moorslede, zes in Dadizele en twee in Slypskapelle. Eerder werd al bekendgemaakt dat Gert-Jan Hovaere lijsttrekker wordt en Margaux Vandekerckhove de tweede plaats krijgt.
The post NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer

Lees meer »

“Da’s flink schat!”: zware celstraf voor Oostendse moeder die speed snoof met 12-jarige dochter en vriendinnetjes

Zonder enige schroom voorzag Mieke W. haar amper 12-jarige dochter van speed en cannabis. De 46-jarige Oostendse deinsde er zelfs niet voor terug om samen met het meisje en haar minderjarige vriendinnetjes een lijntje te snuiven. Tot een gsm-filmpje haar de das omdeed. Nu krijgt de vrouw vier jaar cel. “Ze sleurde jongelui mee in een inferno van drugs”, aldus

Lees meer »