WVI en Stad Oostende lanceren proefproject voor nieuwbouwwoningen via erfpacht: “Focus op betaalbaar wonen”

WVI en de Stad Oostende lanceren in de Stationsstraat in Zandvoorde een kleinschalig woningproject met vijf nieuwbouwwoningen. Het is de eerste keer dat kopers de grond niet enkel kunnen kopen, maar ook een erfpacht kunnen nemen. “Het is een proefproject om woningen betaalbaarder te kunnen aanbieden”, legt Geert Sanders, algemeen directeur van WVI uit.

Een stukje bouwgrond langs de Stationsstraat in Zandvoorde zal binnenkort worden in gevuld met vijf nieuwbouwwoningen. De grond is eigendom van WVI, die iets verderop ook al de industriezone ontwikkelde. “We houden ons ook bezig met verkavelingen, maar we leggen daarbij de focus op betaalbaar wonen. Voor dit kleinschalige project willen we voor het eerst in West-Vlaanderen de grond ook aanbieden via erfpacht. In ruil voor een jaarlijkse ‘pacht ’krijg je het genotsrecht van een stuk grond. Zo wordt de aankoop van het vastgoed, dat op dat stuk grond staat, een stuk goedkoper aangezien je de grond niet mee koopt”, vertelt Geert Sanders.

Traditionele formule

Kopers kunnen de grond ook gewoon via de traditionele formule kopen. “Het is een proefproject om te bekijken of er interesse is in deze formule. In Vlaanderen is het immers, in tegenstelling tot Nederland, nog niet ingeburgerd. Mensen zijn ook graag eigenaar van hun eigen stukje grond.”

Ruime, energiezuinige woningen

De woningen zelf zullen gebouwd worden door Bouwonderneming Catteeu uit Lo-Reninge naar een ontwerp van Nest architecten. Het zijn energiezuinige woningen met een zuinig verwarmingssysteem met warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. In het ontwerp werd ook gezorgd om de maximale breedte van de woningen te benutten om zo ruime leefruimtes te creëren. Ook beschikt iedere woning over een garage met uitweg en bergruimte, achteraan de tuin.

The post WVI en Stad Oostende lanceren proefproject voor nieuwbouwwoningen via erfpacht: “Focus op betaalbaar wonen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »

Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan zee

Leerlingen, leerkrachten en ouders van De Strandloper BuBaO keken reikhalzend uit naar het schoolfeest in Inspirant aan zee in Oostduinkerke. Apetrots, uitgedost in hun op maat gemaakte toneeloutfit, vertederden de kinderen hun toeschouwers tijdens het totaalspektakel met als thema ‘Op zoek naar een betere wereld’.
The post Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan

Lees meer »

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

Carl Devos over de ongewone formatie: “Dat de premierkwestie zich nu al stelt, onderstreept dat”

“De euforie over de formaties ruimt plaats voor realisme. Er zijn – momenteel – geen andere coalities mogelijk, dat wil niet zeggen dat ze daarom onmogelijk zijn”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Door de uiteenliggende standpunten van de betrokken partijen, blijkt de federale formatie allesbehalve een sinecure te zijn. Want hoe ongewoon is deze formatie nu juist? En wie is

Lees meer »