Hoeve De Kerselaar pakt uit met mobiele kippenkar: “Kippen hebben vrije uitloop”

Tijdens de Week van de Korte Keten – van zaterdag 18 tot zondag 26 mei – pakt hoeve De Kerselaar in de Krombeekseweg 49 in Poperinge uit met een nieuwigheid: eieren uit een mobiele kippenkar. Deze kar staat in een weide een eindje verder in de straat en wordt elke week verplaatst. Zo hebben de kippen vrije uitloop op telkens een ander stuk gras.

Bert Plancke (46) en zijn partner Lieven Mostaert (37) kweken al 25 jaar opfokvarkens. “Maar onze vergunning hiervoor vervalt door de stikstofperikelen ten laatste in 2030”, vertelt Bert. “Daardoor moesten we dus uitkijken naar een alternatief. Sinds anderhalf jaar hebben we 50 legkippen en zijn we erkend als verkooppunt van eieren. Ze zijn te koop via een honesty-bar, een kast aan de straatkant naast onze woning, waar men eieren kan nemen en betalen.

Het alternatief voor de varkenshandel wordt dus een mobiele kippenkar. Het is een kar van 12,5 op 3 meter, waarin 300 kippen worden gekweekt op biologische wijze. Er zijn twee verdiepingen. Op de bovenste verdieping bevinden zich de zitstokken, een voersysteem, drinknippels en legnesten. De mest komt via roosters automatisch terecht op de hydraulische mestband. De onderverdieping heeft een gesloten bodem, waar de leghennen overdag kunnen scharrelen en toegang naar buiten vinden via de automatische uitloopdeuren. Deze deuren worden automatisch aangestuurd op basis van de zonsondergang. Daarnaast zijn er handmatige deuren, voor de dagelijkse controle en ze zorgen ook voor extra ventilatie in de zomer. De legnesten worden ‘s avonds automatisch afgesloten en in de ochtend weer geopend. De eieren rollen op de eierband, die uitgeeft op de hygiënesluis aan de ingang. Daar kunnen ze ‘geroofd’ en verpakt worden.

Zonnepanelen

Wanneer de kippen buiten lopen, hebben ze eerst een net boven zich, dat voldoende beschermt in tijden van bijvoorbeeld vogelgriep of tegen roofvogels. Een omheining, die onder stroom staat, zorgt ervoor dat de leghennen niet te ver kunnen uitlopen. Op het dak liggen zonnepanelen, die instaan voor de volledige werking van de kar. De panelen zijn berekend op de kortste en donkerste dagen van het jaar. Een batterij zorgt ervoor dat 24/7 stroom aanwezig is. Externe elektriciteitstoevoer is dus niet nodig. “Om de kippenkar te plaatsen, kochten we 80 are grond bij. Daar is eigenlijk plaats voor twee dergelijke karren. We verplaatsen de kar iedere week met een tractor, zodat de kippen wekelijks vers gras hebben. Hierdoor zijn de eieren smaakvoller”, zegt Lieven Mostaert.

Vrije uitloop

“Het gaat dus om kippen met vrije uitloop. De term scharreleieren is door de sector zeer slim gekozen, maar erg misleidend. Dergelijke kippen komen immers nooit buiten. Onze hennen lopen de hele dag rond in de weide. Het systeem van de korte keten en vooral het rechtstreekse contact met de klanten sprak ons zeer aan. Maar in de toekomst zullen onze eieren ook verkrijgbaar zijn bij onder andere slagers en supermarkten in de streek. Onze kippenkar kreeg de naam Esther, omdat ze geplaatst werd op de verjaardag van de moeder van mijn vader, Gery van De Kring”, besluit Bert Plancke. Op zondag 16 juni van 11 tot 16 uur wordt een opendeurdag georganiseerd. Bij een hapje en een drankje kan iedereen dan kennismaken met de werking van de kippenkar.

Info: Facebook en Instagram Hoeve De Kerselaar of 0478 23 64 77. (Andres Hollebeke)

The post Hoeve De Kerselaar pakt uit met mobiele kippenkar: “Kippen hebben vrije uitloop” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Groen kondigt einde samenwerking aan met Vooruit in Hasselt: “Want de socialisten werken achter onze rug aan voorakkoord met N-VA” 

Groen Hasselt wil in oktober met een eigen lijst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt de partij net zelf bekend. Daarmee komt er een einde aan ruim 24 jaar samenwerking tussen de groenen en de socialisten in Hasselt. Volgens Groen zelf heeft Vooruit eerder gemaakte afspraken rond een kartel voor de verkiezingen in oktober "eenzijdig opgezegd". “Maar we staan sterker

Lees meer »

Opgepast voor fraude door kaartophalers: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

LIVE SPANJE-GEORGIË. Achterstand komt als donderslag bij heldere hemel, klaart het voor rust nog op voor de Spanjaarden?

De Spanjaarden maakten op dit EK voetbal als een van de weinige toplanden wel indruk door in een groep met Italië en Kroatië 9 op 9 te halen. EK-debutant Georgië beleefde dan weer een sprookje: het klopte in de laatste match verrassend Portugal en stootte zo als derde door naar de volgende ronde. Krijgt dit sprookje een vervolgverhaal of worden

Lees meer »

Roel (40) zet zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen hotelkamer zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. “We hebben geen idee wat ons te wachten staat”,

Lees meer »