Groen voert actie voor betere en betaalbare zorg op Grote Markt in Ieper: “Op de gezondheid van mensen bespaar je niet”

In Ieper wachtte je in 2023 tot dertien maanden op een plekje in de kinderopvang en een kamer in een woonzorgcentrum kost er 1.648 euro. “Dat is niet normaal”, aldus Jeremie Vaneeckhout, covoorzitter van Groen en West-Vlaams lijsttrekker van het Vlaams parlement tijdens een actie op de Grote Markt in Ieper.

Leden van de partij Groen kwamen zaterdag met een ziekenhuisbed naar de Grote Markt van Ieper. Het bed trok de aandacht van passanten, maar het was slechts een aanleiding voor de actievoerders om in gesprek te gaan over goede en betaalbare zorg. “Vlaamse zorgbudgetten worden al twintig jaar niet geïndexeerd. Dat komt neer op een besparing van 30 procent, maar met zware gevolgen. Mensen weten dat een kamer in een woonzorgcentrum vaak meer kost dan een pensioen, ze weten dat je maanden lang moet wachten op een plekje in de kinderopvang, ze weten dat we enorm veel zorgverleners te kort hebben en dat de zorgverleners die er zijn met veel stress kampen”, zegt lijsttrekker voor de Kamer Matti Vandemaele. “Iedereen komt namelijk, vroeg of laat, in aanraking met de zorgsector. Voor Groen is het heel duidelijk: op de gezondheid van mensen bespaar je niet.”

Twee strijdpunten

Groen schuift deze verkiezingen twee strijdpunten naar voor als het gaat over de zorgsector: meer dokters en zorgverleners met tijd voor jou en betaalbare zorg in je eigen buurt. “Door het toenemend personeelstekort zijn verschillende zorgberoepen een knelpuntberoep geworden”, zegt Jeremie Vaneeckhout. “Het zorgpersoneel staat meer en meer onder druk en heeft nul zicht op beterschap. Dat zorgt er ook voor dat wachtlijsten aandikken en patiëntenstops schering en inslag worden.”

De wachtlijsten zijn in alle domeinen van de zorg. Zo zijn er bijvoorbeeld in West-Vlaanderen eind 2022 maar liefst 877 kinderen en jongeren op een (veilig) verblijf in de jeugdhulp. Dat is een toename met 44 procent ten opzichte van 2019.

Aantrekkelijker maken

Als oplossing wil Groen het zorgberoep aantrekkelijker maken met een beter loon en meer zekerheid. “We moeten de werklast verlichten zodat er meer tijd vrijkomt om voor mensen te zorgen. Heel concreet willen wij bijvoorbeeld dat kinderbegeleiders nooit voor meer dan vijf kinderen moeten instaan. “We moeten meer zorgen voor de mensen in plaats van voor de winsten. Zorgen voor goede, betaalbare zorg is een basisplicht van de overheid. Dat moeten we niet uit handen geven aan grote bedrijven, die de winsten centraal stellen boven de kwaliteit, betaalbaarheid en de menselijkheid van de zorg”, aldus nog Jeremie Vaneeckhout.

The post Groen voert actie voor betere en betaalbare zorg op Grote Markt in Ieper: “Op de gezondheid van mensen bespaar je niet” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Film over jonge Trump binnenkort in zalen, tot zijn groot ongenoegen: “Meteen na première werd gedreigd met juridische stappen”

Binnenkort verschijnt ‘The apprentice’ in de zalen. Daarin is te zien hoe een jonge Donald Trump ‘opgeleid’ wordt door de machtige advocaat Roy Cohn. Dat de film opschudding veroorzaakt, mag niet verbazen. "Als zo’n geëngageerde regisseur iets maakt over Trump, dan krijg je geen flatterend portret", duidt filmjournalist Lieven Van Gils.

Lees meer »

Bisschop Lode Aerts draagt hoogmis op in Alveringem: volle kerk viert start nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem

Het was op meerdere fronten feest op zondag 15 september. Alveringem viert dan niet enkel kermis, maar precies vandaag gaat ook de nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem van start. Bisschop Lode Aerts kwam voor deze bijzondere gelegenheid naar Alveringem.
The post Bisschop Lode Aerts draagt hoogmis op in Alveringem: volle kerk viert start nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem appeared first on

Lees meer »

“Van totale vernedering naar totale transformatie”: ‘Achter de schermen’-duo schittert in ‘Celebrity Klopjacht’

In de derde aflevering van ‘Celebrity Klopjacht’ zagen we hoe Pieterjan Marchand en Jeff Bronder, bekend van ‘Achter de schermen’, gepakt werden door de speurders. Maar dat gebeurde wel in stijl. “We zijn toch geslaagd in onze opzet.”
The post “Van totale vernedering naar totale transformatie”: ‘Achter de schermen’-duo schittert in ‘Celebrity Klopjacht’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Burgemeester Dirk De fauw grijpt in: “Musea Brugge dachten: geef geld en laat ons doen”

De Stad Brugge moet volgende zomer opnieuw een gratis festival krijgen, de Triënnale miste een blikvanger en Musea Brugge moet opletten met al te activistische projecten. Dat onthouden we na ons lijsttrekkersdebat over cultuur en evenementen bij D’s Deldycke traiteurs. De derde babbel in een reeks van zeven gesprekken aan de vooravond van de Brugse gemeenteraadsverkiezingen. Hoe luid de ‘Klinkende

Lees meer »

Firma Volus die naast de opdracht greep, maakt bezwaar bij de Raad van State: Opnieuw klacht tegen geplande cultuurzaal

Er lijkt maar geen schot te komen in de bouw van de nieuwe cultuurzaal aan het Polenplein. Eerst werd de opdracht toegekend aan de firma Volus, maar legde TM FLORÉ-WYCOR & Met Zicht op Zee klacht neer. Nu de opdracht in een speciale gemeenteraad van 21 augustus werd toegekend aan laatstgenoemde kandidaat, is het uitgerekend de firma Volus die nu

Lees meer »

Meer dan duizend muziekfans op eerste dag van Schippersweekend in Lauwe

“Au revoir slecht weer, bienvenue Coely!” Het miezerige weer deerde de meer dan duizend aanwezigen op het terrein van Het Schippersweekend in Lauwe dit weekend niet. De openingsdag van het festival zette meteen de toon, en stoomde de festivalgangers klaar voor een weekend van muzikale euforie.
The post Meer dan duizend muziekfans op eerste dag van Schippersweekend in Lauwe

Lees meer »

Pas geopend Bikepark in Zwevegem is liefst 8.000 vierkante meter groot: “Geschikt voor elke biker”

Het bikepark in Sint-Denijs bij Zwevegem werd feestelijk geopend. Het fietsparadijs moest eigenlijk al veel eerder open zijn, maar slecht weer zorgde voor vertraging. Het bikepark is 8.000 vierkante meter groot en biedt voor zowel de beginnende als de gevorderde biker plezier. Meteen werd ook het sportcentrum uitgeroepen tot volksspelencentrum.
The post Pas geopend Bikepark in Zwevegem is liefst

Lees meer »

Ook duizenden Belgen gebruiken nog steeds biepers

De semafoon of bieper, het ouderwetse communicatie-apparaatje dat dinsdag massaal tot ontploffing werd gebracht in Libanon en daarbij een groot aantal slachtoffers eiste, wordt ook in België nog op redelijke grote schaal gebruikt. Dat schrijft De Standaard woensdag. Hoewel de technologie inmiddels al behoorlijk is achterhaald, zijn er volgens het dagblad nog steeds zo’n 27.000 biepers in dienst in ons

Lees meer »

Oproep | Wordt wonen in uw eigen buurt te duur?

De Standaard zoekt getuigenissen van mensen die lang naar een woning zoeken of gezocht hebben omdat ze geen betaalbare woning vinden in hun eigen buurt. Bent u moeten verhuizen uit de gemeente waar u opgegroeid bent of uw sociaal netwerk heeft, omdat kopen of huren er niet meer betaalbaar is? Of zoekt u al jaren vruchteloos naar een betaalbare woning

Lees meer »