Krombeke Paardenkoersen viert 110de verjaardag: “Een weddenschap was start van paardenkoersmaandag”

De vzw Folkloristische Paardenkoersen is dit jaar toe aan de 110de editie. In samenwerking met de Heemkring ‘Aan de Schreve’ organiseerden ze een officiële zitting naar aanleiding van het 110-jarig bestaan van Krombeke Paardenkoersen. Er werd teruggeblikt met oude foto’s en video’s, en enkele sappige anekdotes uit het rijke verleden.

Al in 1912 was het paard een heel bijzondere aantrekkingspool voor Krombeke. Jarenlang renden de paarden door de straten van het dorp. “De paardenkoersen zijn ontstaan op kermiszondag van 1912 toen na de zondagsmis vier ‘marchands’ in paarden een weddenschap afsloten wie het snelste paard had”, vertelt Marnix Lemahieu, voorzitter vzw Folkloristische Paardenkoersen Krombeke.

De volgende dag werd de eerste paardenkoersmaandag, op de langste dag van het jaar, georganiseerd. De weddenschap werd gesloten tussen Karel Bossaert die een klein boerderijtje en paardenhandel uitbaatte, Jules Denys die een paardenhandel en het verdwenen café met feestzaal A la Belle Vue uitbaatte, René Verbrigghe die naast een paardenhandel ook een café uitbaatte en Westvleternaar Arthur Burggraeve die een boerderijtje met paardenhandel uitbaatte. Wie de weddenschap won, is niet meer geweten. Wat wel zeker is: de weddenschap was de start van de alom bekende paardenkoersmaandag.

Brigitte Bardot

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig zakte het meeste publiek naar Krombeke af. De organisatie werd slachtoffer van haar eigen succes en ook GAIA had hen in het vizier. “Op maandag 22 juni 1993 werden de allerlaatste paardenkoersen op straat verreden in Krombeke. In 1993 was er zelfs sprake dat gewezen filmgrootheid Brigitte Bardot met een anti-straatpaardenkoersengevolg naar Krombeke zou komen. Er stonden reserve-eenheden van de toenmalige rijkswacht in gevechtskledij te wachten in de Ieperse kazerne. Er werd gelukkig geen filmster gezien in Krombeke”, klinkt het. In 1994 werden straatpaardenkoersen verboden. GAIA voerde opnieuw campagne, verzamelde een kwart miljoen handtekeningen en minister Tobback verbood daarna ook de straatpaardenkoersen van Krombeke. Voor de vzw Folkloristische Paardenkoersen van Krombeke begon een moeilijke periode om met een passend programma de massa te blijven boeien op kermismaandag. De enorme toeschouwersaantallen werden jaar na jaar ook minder. Er waren zes jaar geen paardenkoersen in Krombeke.

Verjaardagseditie

“Na de afschaffing van de straatpaardenkoersen organiseerde de vzw Folkloristische Paardenkoersen van Krombeke met medewerking van het stadsbestuur en talrijke sympathisanten het Feest van het Paard. De koersen worden sinds 2000 wel weer georganiseerd en vinden plaats in een weide tot grote tevredenheid van de vele paardenliefhebbers die op kermismaandagavond naar Krombeke afzakken.”

“Dit jaar is er opnieuw een namiddagprogramma”

De organisatie kan elk jaar rekenen op heel wat toeschouwers en de verjaardagseditie van maandag 24 juni ziet er alvast veelbelovend uit. “Dit jaar zal er opnieuw een namiddagprogramma voorzien worden. Johny Clarysse komt naar de tent op de koersweide en in samenwerking met het dorpspunt Krombeke zal hier alvast stevig opgewarmd worden.”

Voorzitter Marnix Lemahieu geeft na editie 2024 na 11 jaar voorzitterschap de fakkel door aan Geert Dequecker. Hij blijft wel nog actief binnen het bestuur.

Het huidige bestuur bestaat uit Marnix Lemahieu, Pieter Top, Geert Dequecker, Pieter Lemmens, Martine Devooght, Frederic Douchy, Elien Top en Ben Desmyter.

The post Krombeke Paardenkoersen viert 110de verjaardag: “Een weddenschap was start van paardenkoersmaandag” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Veel boze reacties op essay waarin Taylor Swift een “slecht rolmodel” wordt genoemd: “Ze is 34, ongetrouwd en heeft nog geen kinderen”

“Vrouwen moeten niet per se trouwen en kinderen krijgen om een goed rolmodel te zijn.” Fans van Taylor Swift zijn niet te spreken over een artikel van het Amerikaanse ‘Newsweek’. In het essay wordt de zangeres onder meer een slecht rolmodel genoemd omdat ze op 34-jarige leeftijd nog niet getrouwd is en ook geen kinderen heeft. Iets waar volgers van

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen en investeert 320.000 euro in samenwerkingsplatform

Het project EMERGE werd goedgekeurd binnen Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het is het eerste project van culturele spelers sinds 2015 dat wordt erkend binnen deze Europese subsidielijn. BUDA is één van de 3 Vlaamse kunstorganisaties die daardoor middelen binnenhaalt om in totaal 12 onafhankelijke theater- of dansgezelschappen uit deze euregio te begeleiden en ondersteunen.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese

Lees meer »