Bibliotheek van Ruiselede zet samenwerking met Aalter stop door fusie met Wingene

Na 27 jaar eindigt de samenwerking tussen de bibliotheken van Ruiselede en Aalter, als gevolg van de geplande fusie van Ruiselede met Wingene. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. In feite staat Ruiselede voor een belangrijke operatie, waarbij moet gezorgd worden voor nieuw personeel, een nieuw reglement, nieuwe hardware, barcodes en computersysteem. Maar ook de bib-leden van Ruiselede zullen een nieuwe kaart moeten aanvragen.

De ontbinding van een bibliotheek uit een andere is geen eenvoudige operatie, vooral als je weet dat de samenwerking tussen beide bibliotheken al dateert van 1997. Dat is ondertussen 27 jaar en al die tijd zorgde Aalter onder meer voor baliepermanentie, logistiek, het bestellen en verwerken van boeken, tijdschriften en cd’s voor de collectie en zelfs voor activiteiten in de bibliotheek van Ruiselede. Tussen 31 december 2024 en 2 januari 2025 voert Cultuurconnect – een organisatie die instaat voor de digitale innovaties in bibliotheken – een zogenaamde ‘conversie’ uit op de Ruiseleedse collectie. Die verdwijnt dan uit het bib-bestand van Aalter. Ruiselede draait op voor de kosten van die operatie, zo’n 7.000 euro. Wisselcollecties van Aalter worden dan op hun beurt dit najaar weggehaald uit de bib van Ruiselede. Afgesproken werd dat de dvd’s naar Aalter verhuizen, maar dat de strips in Ruiselede blijven. De waarde van die collectie werd geschat op 3.317 euro.

Dringend

Tegen 31 december – dat is al binnen zo’n zeven maanden – moet de gemeente Ruiselede een aantal belangrijke zaken dringend in orde te brengen: een nieuw bib-reglement, nieuw baliepersoneel, nieuwe computers, handscanner, bancontacttoestel en hardware en aangepaste barcodes. Bib-ontleners die na 1 januari gebruik willen maken van de bib in Ruiselede, zullen zich opnieuw lid moeten maken en een nieuwe kaart aanvragen. Dat wordt mogelijk vanaf december.

The post Bibliotheek van Ruiselede zet samenwerking met Aalter stop door fusie met Wingene is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voor het eerst neemt klassiek bellen met gsm af

Belgen belden in 2023 voor het eerst minder met de mobiele telefoon dan het jaar ervoor. Het gaat enkel om traditioneel bellen en niet om online diensten zoals WhatsApp. Die laatste werden net populairder. Dat meldt het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT).

Lees meer »

Archeologen ontdekken 33 tombes met mummieresten bij Aswan in Egypte

Vlakbij de Egyptische stad Aswan heeft een Egyptisch-Italiaanse archeologische missie 33 familietombes met overblijfselen van mummies ontdekt. De ontdekking biedt de mogelijkheid om nieuwe inzichten te krijgen in de ziektes van de Egyptische Late Periode en de Grieks-Romeinse Periode, zo kondigden de autoriteiten maandag aan.

Lees meer »

Kerkfabriek van Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge stelt eindelijk architect aan om vochtproblemen in historische graven op te lossen

De kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge heeft eindelijk een architect aangesteld om de vochtproblemen in de historische graven definitief op te lossen. Dat bleek tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond.
The post Kerkfabriek van Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge stelt eindelijk architect aan om vochtproblemen in historische graven op te lossen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee tieners opgepakt en aangehouden voor grijpdiefstal in Oostende

Woensdagavond, 26 juni, liep er bij Politie Oostende een melding binnen van een grijpdiefstal, waarbij twee verdachten (18 en 19 jaar) een gouden ketting losrukten bij het slachtoffer (52). Dat meldt het parket van West-Vlaanderen en Politie Oostende.
The post Twee tieners opgepakt en aangehouden voor grijpdiefstal in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Kempenaar Lennart Driesen over het leven na ‘De mol’: “Ik had meer in de media kunnen doen, maar Brussel was me te ver”

Hij profileerde zich als simpele, goedlachse kerel uit de Kempen. Maar Lennart Driesen (29) ontpopte zich in 2021 tot de gewiekste Mol aller tijden. Sindsdien belandde de opvoeder uit de jeugdzorg voor de klas, veranderde hij van flexi-job, nam hij afscheid van zijn axolotl en verhuisde hij. “Maar ik woon nog steeds in Schoonbroek, niet in Retie. Dat is hier

Lees meer »

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is “vrij en onderweg naar Australië” na deal met Amerikaanse justitie

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is maandagochtend vrijgelaten uit de gevangenis in het Britse Belmarsh. In de namiddag nam hij vanop de luchthaven van Stansted een vliegtuig naar zijn thuisland Australië, zo meldt het WikiLeaks-account op X. Het bericht gaat vergezeld van videobeelden waarop te zien is hoe Assange op een vliegtuig stapt. Ook Assanges vrouw Stella deelde beelden van haar vrijgelaten

Lees meer »