Zondag match van de waarheid tussen Anderlecht en Club Brugge

Best mogelijk dat de editie 2023-2024 in de Jupiler Pro League zondagavond na afloop van de topper tussen Anderlecht en Club Brugge in een beslissende plooi ligt.

Vanwege de puntendeling van maandag tussen Club Brugge en Union heeft Anderlecht de leidersplaats weer overgenomen, en dat met de eindmeet in zicht. Paars-wit telt net als Club 46 punten, maar heeft bij een gelijke stand altijd het voordeel op blauw-zwart omdat het in de reguliere competitie hoger geëindigd is. Union is met 43 punten derde en is mathematisch ook nog niet uitgeteld.

Kan al beslist zijn

Het kampioenschap kan zondagavond zelfs al beslist zijn, maar dan mag Union zondagnamiddag niet winnen op bezoek bij seizoensrevelatie Cercle, dat op de vierde stek in het eindklassement mikt. Als Anderlecht vervolgens de drie punten thuis houdt tegen Club, is de 35e landstitel voor het stamnummer 35, de eerste sinds 2017, met nog één speeldag te gaan een feit. In alle andere scenario’s valt de beslissing pas een week later op de slotspeeldag, maar het is intussen wel duidelijk dat de match van de waarheid tussen Anderlecht en Club het kampioenschap minstens in een definitieve plooi zal leggen.

Momenteel hebben beide teams het nog in eigen handen. Als de West-Vlamingen dat zo willen houden, moeten ze de drie punten pakken in een uitverkocht en ongetwijfeld kolkend Astridpark. Anderlecht zou eventueel wel kunnen leven met een punt, maar moet het dan een week later wel afmaken op bezoek bij een uitgeteld Antwerp, de uittredende kampioen. The Great Old staat maandagavond eerst nog voor de verplaatsing naar Racing Genk.

Apotheose

Voor een in de play-offs nog steeds ongeslagen Club Brugge vormt het duel in Anderlecht de apotheose van een indrukwekkende inhaalrace, na een seizoen waarin ze enkele maanden geleden nog volledig kansloos leken. Club speelt tegen Anderlecht wel al zijn 62e wedstrijd van het seizoen en kon zowel tegen Fiorentina als tegen Union in het slot de vermoeidheid niet meer verbergen. Bovendien viel topschutter Igor Thiago ook nog eens geblesseerd uit. Blessurelast mag echter geen excuus vormen voor de bezoekers.

Anderlecht mist onder meer Jan Vertonghen, Thorgan Hazard en de geelgeschorste Thomas Delaney. Voor Anderlecht zou het dan weer de titel van de wederopstanding zijn, na de donkere jaren na de overname van de club.

Negende speeldag

De negende speeldag wordt overigens vrijdagavond (20u45) op gang getrapt op Stayen, met het duel tussen STVV en Oud-Heverlee Leuven. In die Europe Play-off is AA Gent al zeker van de eindzege en staat er dus niets meer op het spel. De Gentenaars van afscheidnemend coach Hein Vanhaezebrouck gaan zaterdagavond (20u45) nog op bezoek bij het noodlijdende Standard, op voorwaarde dat er dit weekend wel gevoetbald kan worden op Sclessin. De Ultra’s hebben alvast beloofd van wel. Tussendoor is er zaterdag in de vooravond (18u15) het duel tussen rode lantaarn Westerlo en KV Mechelen.

Zondagavond is er ook de heenwedstrijd in de barrages tussen Lommel en KV Kortrijk. De terugwedstrijd volgt een week later in het Guldensporenstadion. De inzet van de dubbele confrontatie is een ticket voor de hoogste afdeling.

Lommel kwam als winnaar uit de Promotion Play-offs in de Challenger Pro League, na winst in de finale tegen Deinze. Lommel blijft zo in de running om voor het eerst sinds het faillissement in 2003 terug te keren naar de hoogste Belgische voetbalklasse. KV Kortrijk zit sinds 2008 onafgebroken in de hoogste afdeling. Kampioen Beerschot en Dender stijgen rechtstreeks naar de Jupiler Pro League. AS Eupen en RWDM maken de omgekeerde beweging en spelen volgend jaar in de Challenger Pro League.

The post Zondag match van de waarheid tussen Anderlecht en Club Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters genomineerd voor gloednieuwe Belgische ‘Bisou Awards’

Met de Bisou Awards krijgt België er een splinternieuwe awardshow bij die de crème de la crème van onze Belgische influencers in de schijnwerpers zet. Maar liefst 2500 Belgische influencers werden opgedragen voor deze eerste editie. Een jury van experts heeft daar 130 toppers uit genomineerd in 12 verschillende categorieën. Een van hen is onze HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters. Hij maakt

Lees meer »

Vijftigtal migranten gered op het Kanaal, twee vermisten nog niet gevonden

Een groep van een vijftigtal migranten die via het Kanaal het Verenigd Koninkrijk probeerde te bereiken, is zaterdag voor de kust van het Franse plaatsje Berck gered nadat ze in de problemen waren gekomen. Een van hen was in het water gevallen en kon gered worden, twee andere vermisten konden niet gevonden worden, meldt de maritieme prefectuur.

Lees meer »

Vaartstraat krijgt nieuw wegdek

Op maandag 9 september wordt gestart met de heraanleg van het wegdek van de Vaartstraat in Bredene, tussen de Prinses Elisabethlaan en de Henri Zwaenepoelstraat.
The post Vaartstraat krijgt nieuw wegdek appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouw (59) belandt met achterzijde auto in klein vaartje

Een 59-jarige vrouw moest woensdagavond uit haar wagen geholpen worden nadat ze per ongeluk in de vaart belandde in de Oerenstraat tussen Beauvoorde en Oeren. De dame raakte niet gewond.
The post Vrouw (59) belandt met achterzijde auto in klein vaartje appeared first on KW.be.

Lees meer »

9 knaloranje wegomleggingsborden op één rondpunt in Koekelare

Op een rondpunt in Koekelare staan maar liefst 9 borden die elk een wegomlegging aanduiden. Er staan op elke as van het rondpunt omleidingsborden, naar alle richtingen dus. Bovendien zijn er op de vluchtheuvels ook nog eens borden geplaatst, die elk een andere richting uitwijzen. Een wirwar aan omleidingen die bij de weggebruiker voor verwarring zorgen.

Lees meer »

“Er was geen tijd om te vluchten”: nu al 49 doden en 219 gewonden nadat Rusland raket afvuurt op leercentrum en ziekenhuis

Zeker 49 mensen zijn vandaag om het leven gekomen door een zware dubbele raketaanval op de Oekraïense stad Poltava. Er vielen volgens de laatste cijfers ook zeker 219 gewonden. Het gaat om één van de dodelijkste aanvallen sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022. “Rusland zal hiervoor boeten”, zegt president Volodymyr Zelensky. Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog

Lees meer »

Federaal parket onderzoekt mogelijke corruptie bij CFE in verband met bouw hotel Tsjaad, niemand in verdenking gesteld

In het kader van het onderzoek van het federaal parket naar vermoedens van corruptie bij het bouwbedrijf CFE heeft de onderzoeksrechter, in de huidige stand van het dossier, beslist om alle vier personen die gisteren werden meegenomen voor verhoor na huiszoekingen, vrij te laten zonder inverdenkingstelling. Dat maakte het federaal parket donderdag bekend in een persbericht. In het belang van

Lees meer »

Eva Teetaert start schooljaar als nieuwe directeur van ZoWe: “Studenten intensief begeleiden tot aan het bed van de patiënten”

De 460 studenten van ZoWe werden maandag verwacht voor de start van het nieuwe schooljaar. De school biedt een graduaatsopleiding voor verpleegkundigen aan in Oostende en Brugge. Het is ook meteen de eerste schooldag van Eva Teetaert als directeur. “Onze sterkte is dat we de studenten intensief begeleiden tot aan het bed van de patiënten.”
The post Eva Teetaert

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Al meer dan 50 doden door zware dubbele raketaanval op Poltava – Nieuwe reeks raketten en drones afgevuurd op Kiev en Lviv

Meer dan 50 mensen zijn dinsdag om het leven gekomen door een zware dubbele raketaanval op de Oekraïense stad Poltava. Er vielen ook meer dan 200 gewonden. Het gaat om één van de dodelijkste aanvallen sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022. “Rusland zal hiervoor boeten”, zegt president Volodymyr Zelensky. Volg alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne

Lees meer »