Superdrukke zomer voor Francis Leman: “Van terrasconcerten aan De Leest tot EK-matchen bij Mandel”

Francis Leman stapte ruim vijf jaar geleden in de horecawereld binnen, ondertussen runt hij drie zaken en neemt hij organisatorisch ook wel wat hooi op de vork. Aan Cultuurcafé De Leest zijn er deze zomer weer de terrasconcerten en in de kantine van Mandel United hoopt hij de EK-sfeer helemaal binnen te loodsen.

Francis Leman moet je niet meer aan de coronatijden herinneren. “Laat ons hopen dat dat nooit meer terugkeert. In die periode kon ik terug naar mijn oude job bij de politie, maar dat heb ik niet gedaan. Ik besloot om me volledig op mijn huidige job te smijten. Ondertussen hebben we met De Ermitage in Ingelmunster en meer recent ook de uitbating van de kantine van Mandel United nog twee zaken erbij. Ik ben blij dat ik die stap gezet heb. Mijn contract in De Leest loopt nog tot 1 september 2025, maar de intentie is duidelijk om daarna ook verder te gaan.”

Hoe evalueer je die periode en de stap naar de horeca?

“Positief. We zijn in al die jaren dus flink gegroeid. Maar dat kan ik uiteraard maar dankzij het team rondom mij. Ik heb met Nele Toebat één fulltime medewerker en met een Kathy Olivier een halftijdse kracht in dienst. Mijn echtgenote werkt mee achter de schermen en ik kan ook een beroep doen op een fantastische groep jobstudenten en flexi’s. Sommigen zijn hier al van in de beginperiode bij mij aan boord, de sfeer onder die gasten is super. En De Leest was mijn eerste zaak, dat blijft daardoor toch altijd wat je kindje. Maar ook in De Ermitage loopt het goed. Met Moederdag hadden we 70 mensen om te ontbijten. Bij Mandel United hadden we al een druk paastornooi, is er de passage van de finales van de Jeugdcup en straks de Gold Cup. Ik heb dus ook veel mensen nodig op diverse plaatsen.”

Bio Francis Leman

Privé

Francis Leman (54) is getrouwd met Kathy Bultynck. Ze wonen in de Neerhofstraat en zijn de ouders van Matthias (27) en Gilles (22).

Opleiding en loopbaan

Is afgestudeerd als traiteur aan Ter Groene Poorte in Brugge, was vier jaar brouwersgast bij Vanhonsebrouck en 20 jaar inspecteur bij de politie. Op 1 augustus zal het al zes jaar zijn dat hij het gezicht is van Cultuurcafé De Leest, runt al jaar De Ermitage in Ingelmunster en beheert sinds een half jaar de kantine van Mandel United.

Vrije tijd

Probeert het fietsen weer op te nemen en woont graag concerten bij.

In de kantine van Mandel United zenden jullie straks ook de EK-wedstrijden van de Rode Duivels uit.

“We hebben overwogen om het buiten te doen, maar dat vergde nog meer administratieve rompslomp naar vergunningen toe. Nu zullen we de kantine volledig inrichten. Het vaste scherm blijft uiteraard hangen, daarvoor komt een kidscorner waar de jongsten zittend kunnen kijken. Er komt ook een scherm op het einde van de vipruimte en een kleiner scherm dat er nu al hangt aan de andere kant van de kantine. De toegang is gratis en we zullen de wedstrijden blijven uitzenden zolang de Rode Duivels in het tornooi blijven. Het is natuurlijk een gebeuren van de Mandel United-familie, maar iedereen is er welkom om te komen supporteren.”

En je haalde ook Dulle Dunderdagen binnen.

“Jawel, de eerste in het rijtje. Op donderdag 27 juni kom YIP optreden. Ze stonden hier nog op de terrasconcerten bij ons en zijn ook bekend van de kroegentocht. Een topgroep die zal spelen op het binnenpleintje voor de Skyline Arena. We hebben binnen ook nog uitwijkmogelijkheden mocht het erg slecht weer zijn. We zijn blij geselecteerd te zijn. Het is en blijft een mooi initiatief van de stad. De dotatie om een groep te vragen is verhoogd van 400 tot 600 euro en ook logistiek biedt de stad ondersteuning. We tekenden daarom ook graag in op deze eventformule.”

Blijven ook de terrasconcerten doorgaan?

“Zeker. Die formule introduceerde mijn voorganger Lode De Decker al. Ik heb die verder gezet en het is mooi om zien hoeveel volk op zomerse woensdagavonden komt genieten van de groepen. We doen er dit jaar opnieuw vijf. In de volle congéperiode sluiten we zelf ook even de deuren, want we ervoeren eerder al dat er toch veel volk op vakantie is. We hebben ook oog voor lokaal talent. We openen op woensdag 3 juli met Basscats XL, een week later zijn Girls From Below te gast. Aunt Polly (17 juli) is uit het Antwerpse, Edel Ways (14 augustus) uit Middelkerke. Op 21 augustus sluit Wicked Souls het rijtje, Izegemnaar Lieven Degrijse is daar de frontman van deze dynamische coverband.”

Het talent en de goesting om te organiseren heb je ook doorgegeven! Zoon Matthias is met Magik Events opnieuw organisator van de Pekkersfeesten.

“Hij doet dat erg goed. Op vrijdag 28 juni komt Jasper Steverlinck voor een zittend concert, dat is al helemaal uitverkocht. Op zaterdag 29 juni maken we van De Leest opnieuw een new wave-tempel. Weet je dat Matthias en ik recent te gast waren bij een radiozender in Rijsel? Die focussen op dat muziekgenre, we hadden er een losse babbel over wat we doen. Maar we zagen ook al de vorige jaren dat we heel wat bezoekers uit Frankrijk hadden. Maar ook uit pakweg Hongarije en van over Het Kanaal. We hebben ook een Turkse post punk band kunnen strikken die enorm populair is. Die heet She Past Away. Van de teksten begrijp je soms niet veel, het is blijkbaar Turkse poëzie, maar het is prachtige muziek. En eind dit jaar pakt Matthias ook nog uit met een staand concert van een Belgisch topband. Op vrijdag 29 november komt Absynthe Minded.”

www.pekkersfeesten.be

The post Superdrukke zomer voor Francis Leman: “Van terrasconcerten aan De Leest tot EK-matchen bij Mandel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

17 hectare nieuw stadsgroen Vlasakker is gerealiseerd

Het open gebied tussen de Etienne Sabbelaan, de Maandagweg, woonwijk Tarweveld-Klaverveld, hogeschool VIVES en KU Leuven Kulak vormt 17 hectare nieuw, volwaardig stadsgroen waar natuurontwikkeling, ontmoeting en beleving hand in hand gaan. De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 29 juni vanaf 14 uur.
The post 17 hectare nieuw stadsgroen Vlasakker is gerealiseerd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad Izegem mag label ‘Kindvriendelijke stad’ in ontvangst nemen

Op maandag 24 juni mocht de stad Izegem samen met 21 andere Vlaamse lokale besturen het label ‘Kindvriendelijke stad’ in ontvangst nemen. Het label is een erkenning voor lokale besturen die voor een kind- en jeugdvriendelijk beleid kiezen.
The post Stad Izegem mag label ‘Kindvriendelijke stad’ in ontvangst nemen appeared first on KW.be.

Lees meer »

22-jarige publiekelijk geëxecuteerd in Noord-Korea wegens luisteren naar K-pop

Noord-Korea heeft een 22-jarige man publiekelijk geëxecuteerd omdat hij naar K-pop luisterde, Zuid-Koreaanse films keek en deze verspreidde. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Hereniging, dat mensenrechtenschendingen in het buurland documenteert. Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van meer dan zeshonderd Noord-Koreaanse overlopers en belicht de strenge censuurmaatregelen van het regime onder leiding van Kim Jong-un.

Lees meer »

Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning”

De gemeenteraad van Deerlijk zette unaniem het licht op groen voor het masterplan dat tot een herwaardering van het Gaverdomein moet leiden. “We willen het domein nog meer uitspelen als bruisende recreatieve belevingsplek”, verduidelijkt bevoegd schepen Bert Schelfhout.
The post Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new wave-toppers

Op zaterdag 29 juni wordt Cultuurhuis De Leest weer omgetoverd tot een new wave-tempel voor dag twee van de derde editie van de Pekkersfeesten. Traditiegetrouw kan je op deze ‘zwarte zaterdag’ genieten van topbands uit het genre, van opkomend talent tot gevestigde waarden.
The post Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new

Lees meer »

Bewoner van huis dat getroffen werd door explosie zit nu zélf in de cel: “Hij ontkent elke betrokkenheid”

De Brugse politie is donderdagochtend in alle vroegte binnengevallen op meerdere locaties in ’t Brugse, waaronder in de woonwijk De Blauwe Poort. Daar werd de bewoner van het huis dat eind februari getroffen werd door een explosie opgepakt. Karam B. verscheen inmiddels voor de onderzoeksrechter op verdenking van cocaïnehandel en blijft aangehouden. Volgens de advocate is er geen link met

Lees meer »

Nederlandse ster Ria Valk heeft opnieuw het geluk en de liefde gevonden: “Ik heb een echte toyboy te pakken”

Begin dit jaar werd Ria Valk (83) geëerd met een koninklijke onderscheiding voor 65 jaar carrière. De zangers van ‘Worstjes op mijn borstjes’ en de zus van Mien Dobbelsteen in ‘‘Zeg ’ns Aaa’ is heel blij met die herkenning, vertelt ze in ‘Primo’. Na enkele moeizame jaren lijkt het haar weer voor de wind te gaan. “Na huid- en borstkanker

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »