Rani Vincke (24) blikt met dubbel gevoel terug op World Athletics Relays: “Olympisch ticket kan nog”

Op de World Athletics Relays in de Bahamas wist Rani Vincke zich samen met de collega-sprinters niet te plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs. Nóg niet, want er wachten de komende weken nog kansen voor de Gistelse atlete. Mooi detail: een ‘season best’ of beste tijd van het seizoen.

Eerst even kaderen. De World Athletics Relays vormen een tweejaarlijks terugkerend atletiekkampioenschap voor estafetteonderdelen. Tijdens het tweedaagse evenement, georganiseerd door de internationale atletiekfederatie, staan meerdere nummers op het programma. De eerste editie vond in mei 2014 plaats in Nassau op de Bahama’s en nu, tien jaar later, vond het kampioenschap opnieuw in de Caraïbische eilandengroep plaats. Via de World Athletics Relays kunnen atleten zich plaatsen voor de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen.

Gediskwalificeerd

31 Belgische atleten zakten naar hoofdstad Nassau af, waaronder dus ook de Gistelse Rani Vincke (24). Ze nam er met de Belgian Rockets (naast Vincke ook Delphine Nkansa, Janie De Naeyer en Rani Rosius, red.) deel aan de 4 x 100 meter. “Ik vind dat we het algemeen behoorlijk goed hebben gedaan”, valt ze met de deur in huis. “In de reeksen werden we gediskwalificeerd na een foute stokwissel, maar in de herkansingen zetten we een goede 43’17” neer, goed voor een beste tijd van het seizoen en een vierde plaats (alleen de top 2 kreeg een olympisch ticket, red.). Het Belgische record van 42’54” is dus niet meer zóver af. Ik kan alleen maar spreken voor mezelf, globaal bekeken speelden we evenwel te veel op safe. We kampten toch met enige stress en onzekerheid, iets waarvan ik dacht dat we al voorbij dat punt waren. Of een jetlag en het tijdsverschil van zes uur daarmee te maken hebben? Wat mij betreft niet, neen. (lacht) Bel mij een dag voordien op en ik zou ook gewoon sprinten, hoor. Nu, ik denk dat we eens de koppen samen moeten steken om te achterhalen wat nog beter kan.”

Unieke sfeer

Geen olympisch ticket dus, maar wat niet is, kan nog komen. Vincke blijft hoe dan ook optimistisch. “In de Bahamas wisten veertien landen zich in onze discipline te kwalificeren. Maar er zijn nog twee tickets te verdelen. Die worden verdeeld op basis van de beste tijden gelopen tussen 1 januari 2023 en 1 juli 2024. Momenteel staan we vierde en moeten we nog twee landen voorbij. Dat is niet onmogelijk. Die tijden moet je lopen op een van de World Athetics-landenkampioenschappen. Zo hebben we nog een kans op het IFAM in Brussel (25-26 mei), het Europees kampioenschap in Rome (7-12 juni) of Atleticageneve in Genève (22 juni). Als we de Spelen niet zouden halen, wordt het balen. Maar tegelijk: er zijn veel ergere dingen in de wereld.”

“Bij één mindere prestatie worden sporters al snel afgeschreven. Onterecht”

Hoewel de World Athletics Relays als een officieus wereldkampioenschap worden beschouwd, zet Vincke er toch enkele vraagtekens achter. “Het gevoel leeft dat dit evenement zodanig wordt geduwd om de grote landen te kunnen meenemen. Bijvoorbeeld, er wordt niet volgens tijd gelopen, maar louter op posities, wat gevolgen heeft bij de reeksindeling. Ook de indeling van de banen verandert niet. Toch is de sfeer op het kampioenschap uniek, het heeft iets festivalachtigs. Hoe dan ook een schitterende ervaring, ik had niks te verliezen.”

Masterstudies

Nu focust Rani zich weer op haar masterstudies stedenbouw en ruimtelijke ordening. “Op zo’n kampioenschap leef je echt in een bubbel en kan je haast aan niks anders denken. Spijtig genoeg moeten we als atleten veel zelf regelen. Zo wist ik pas een week op voorhand dat ik naar de Bahamas zou afreizen. Tegelijk moest ik daardoor verschillende examens verzetten, maar de deadline om dat te doen was al verstreken. (zucht) Dat zou in de toekomst toch anders moeten. Mensen staan soms niet stil bij de druk en werk achter de schermen. Dan stoort het me hoe er soms over ons wordt geschreven. Zo las ik op een sportnieuwssite over de Belgen op de Relays dat de “4×100 gemengd zich zoals verwacht niet hadden geplaatst” of “ze niet op hun plaats zijn op dat kampioenschap”. Welnu, ik weet dat iedereen keihard heeft getraind en gewerkt. Soms is er ook pech gemoeid bij een mindere prestatie. Als er goed wordt gepresteerd, spreekt men snel over wereldklasse, maar bij één mindere prestatie worden sporters al snel afgeschreven. Onterecht.”

The post Rani Vincke (24) blikt met dubbel gevoel terug op World Athletics Relays: “Olympisch ticket kan nog” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Acht doden na instorting gebouw in noorden van India

Reddingswerkers hebben in de Indiase stad Lucknow, in het noorden van India, acht lichamen vanonder het puin van een ingestort gebouw gehaald. Dat melden Indiase media. Het drie verdiepingen tellende gebouw werd door verschillende bedrijfjes gebruikt als opslagplaats en garage, en stortte zaterdagnamiddag in.

Lees meer »

In Heule-Watermolen is nu ook de kerk een klaslokaal

In vbs De Watermolen in Heule-Watermolen was het wel een bijzondere eerste schooldag, zeker voor de kinderen van het vierde leerjaar. Hun klas is dit jaar de Sint-Godelievekerk… Voor alle duidelijkheid: die is niet ontwijd. Het heeft allemaal te maken met ruimtetekort en (ver)bouwwerken.
The post In Heule-Watermolen is nu ook de kerk een klaslokaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tieltenaar Bram (22) te zien in Kotmadam Sarafian: “Ze is jong van geest en ze hielp zelfs met opkuisen”

Het gloednieuwe VTM–programma ‘Kotmadam Sarafian’ ontfermt Barbara Sarafian zich tien maanden lang over zeven kotstudenten. Een daarvan is Bram Eeckhautte uit Tielt, vanaf dinsdag 3 september is hij dus op VTM te zien. “Ik kende Barbara enkel van De Slimste Mens, maar het bleek een toffe madam die erg jong van geest is.” En eentje die ook de handen uit

Lees meer »

Familie Deleu blaast verzamelen op ouderlijke hoeve

Op de ouderlijke hoeve van Luc Deleu en Christine Vandevelde langs de Spilstraat in Beselare kwamen de nazaten van Henri Deleu en Sylvie Holvoet bijeen voor een familiereünie. Met negentig waren ze afgezakt om van een koffietafel te genieten. We zien de aanwezige familieleden en verwanten tijdens de officiële foto voor de ouderlijke hoeve en
The post Familie Deleu

Lees meer »

Ward wint het BK Savatteschieten: “Het verschil was zo miniem dat je er geen meetlat meer tussen kon krijgen”

Met een geknalde afstand van 38,09 meter mag Ward Honoré zich de nieuwe, Belgische kampioen savatteschieten noemen. Tijdens de bloedstollende strijd in Kortrijk slaagde hij erin zijn pantoffel het verst te lanceren. “Het verschil was zo miniem dat je er geen meetlat meer tussen kon krijgen.”
The post Ward wint het BK Savatteschieten: “Het verschil was zo miniem dat

Lees meer »

Buren zijn boos over plaatsing containerklasjes zonder vergunning van basisschool in Izegem: “Er is zelfs inkijk in de badkamer”

Enkele bewoners van de Baron de Pélichystraat in Izegem kijken sinds de start van het nieuwe schooljaar op een muur van…containerklasjes. Basisschool De Stadsparel plaatste die op zijn speelplaats om in afwachting van een uitbreiding toch plaats te kunnen bieden aan het toegenomen aantal leerlingen.
The post Buren zijn boos over plaatsing containerklasjes zonder vergunning van basisschool in Izegem:

Lees meer »

Wie stal 24.000 euro uit de politiekluis? Heel het politiekorps kijkt naar elkaar: “Alles wijst op inside job”

Wanneer de boekhouder terugkeert uit ziekteverlof, blijkt er 24.000 gestolen te zijn uit de politiekluis van de Brugse scheepvaartpolitie. Wie is de dader? Op die vraag proberen de Algemene Inspectie van de politie en het parket van Brugge een antwoord te vinden. En daarvoor wordt vooral in de richting van de ongeveer 130 politiemannen en -vrouwen die er werken gekeken.

Lees meer »

30 extra parkeerplaatsen in Dorpstraat

Het centrum van Bekegem is een gloednieuwe parking rijker! De realisatie van dit project draagt bij tot de verbetering van de parkeermogelijkheden en de leefomgeving in het centrum van Bekegem. Inwoners, bezoekers van OC De Kouter en bezoekers aan de dorpsschool kunnen ten volle gebruik maken van deze extra parkeerfaciliteiten. Het gemeentebestuur kocht in 2019
The post 30 extra

Lees meer »