Palestijns gezin in Kuurne bezorgd om familie in Gaza: “We voelen ons machteloos”

Afgelopen zaterdag werden bezoekers van Oxfam Wereldwinkel De Drie Wijzen verwend met proeverijen ter gelegenheid van Wereld Fair Trade Dag, die dit jaar in het teken stond van Palestijnse gerechten. Je kon er proeven van couscous en soep, bereid door een Palestijnse kok. Onder de aanwezigen bevonden zich ook Mohammad Abdelbari en zijn dochter Leen (10), die drie jaar geleden naar België verhuisden.

In 2010 trad Mohammad, een Palestijn die opgroeide in Jordanië, in het huwelijk met zijn vrouw Doaa. Meteen daarna vluchtten ze naar Amman, Jordanië, op zoek naar een beter leven. Na enkele tussenstops wonen Mohammad, die boekhouding heeft gestudeerd, en zijn gezin nu al drie jaar in België. Hij spreekt inmiddels behoorlijk goed Nederlands.

Familie gevlucht

“Het is prettig om in België te wonen met mijn gezin”, begint Mohammad het gesprek. “Toch maken we ons zorgen over wat er momenteel in Gaza gebeurt. Een deel van onze familie woont daar nog steeds. Ze kunnen echter niet elke dag drie maaltijden krijgen. Het is al een hele opgave als ze eenmaal per dag of om de twee dagen kunnen eten, meestal staat rijst op het menu. Ze moeten vaak verhuizen vanwege het voortdurende geweld. Toen een nabijgelegen woning werd gebombardeerd, moest de familie van mijn vrouw halsoverkop vluchten. Eerst naar een schoolgebouw, maar toen Israëlische soldaten daar twee weken later plotseling binnenvielen, moest mijn vrouw haar familie onmiddellijk vertrekken zonder hun persoonlijke bezittingen mee te kunnen nemen. Ze vonden onderdak in het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza, maar moesten ook daar vertrekken toen bleek dat ook dat ziekenhuis doelwit was van een Israëlisch bombardement.”

Konijnenvoer eten

“In eerste instantie gingen ze terug naar de school waar ze hadden verbleven om er hun achtergelaten bezittingen op te halen. Gelukkig vonden ze er nog een paar terug. Hun hoop om terug te keren naar hun huis was echter van korte duur, aangezien een Israëlische tank het volledig had vernietigd. De 25-jarige neef van mijn vrouw heeft een bombardement niet overleefd. Vooral de ouderen in de Palestijnse samenleving lijden onder het aanhoudende geweld. Sommigen zijn zelfs gedwongen konijnenvoer te eten om te kunnen overleven. Bovendien zijn medicijnen schaars. De oma van mijn vrouw is overleden omdat ze niet de benodigde medicijnen kon krijgen.”

“Sommigen zijn zelfs gedwongen konijnenvoer te eten om te kunnen overleven”

Het blijft een uitdaging voor Mohammad en zijn vrouw Doaa om contact te houden met hun familie ter plaatse, aangezien communicatie vrijwel onmogelijk is. “Alleen via een betalende website lukt het ons soms om contact te leggen met onze familieleden ter plaatse”, gaat Mohammad verder. “Door de enorme prijsstijgingen in Palestina proberen we regelmatig geld over te maken naar onze familie daar, zodat ze eten kunnen kopen. Water en elektriciteit zijn al geruime tijd niet meer beschikbaar. Om hun mobiele telefoons op te laden, moeten ze creatief zijn en meestal gebruiken ze een beschadigd zonnepaneel dat ze hebben aangepast. Ook doen we mee aan demonstraties om de wereld wakker te schudden in de hoop een einde te kunnen maken aan deze bezetting en zo ons steentje bij te dragen.”

Boos en verdrietig

Ook Leen (10), die les volgt aan de basisschool O. L. V. van Vlaanderen in Kortrijk, heeft het moeilijk. “Ik ben boos en verdrietig, maar voel me vooral machteloos omdat ik niets kan doen”, vertelt Leen. “Op school heb ik al een presentatie gegeven over de oorlog en hoe het conflict in 1948 is ontstaan. Daarnaast doe ik samen met mijn ouders en mijn zussen mee aan solidariteitsmarsen voor Gaza in Kortrijk en Brussel. Ik hoop dat de oorlog snel zal eindigen. Gelukkig kan ik altijd terecht bij mijn ouders als ik verdrietig ben, en mijn vriendinnen op school bieden ook veel steun als het even moeilijk is!”

Mohammad en Leen hopen dat de oorlog snel ten einde zal komen, maar beseffen dat het leven in Gaza ook daarna niet gemakkelijk zal zijn, gezien vrijwel alle gebouwen beschadigd zijn, het water ondrinkbaar is en een groot deel van de bodem is vervuild door de bombardementen op Gaza.

The post Palestijns gezin in Kuurne bezorgd om familie in Gaza: “We voelen ons machteloos” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waregem Koerse Feesten pakken uit met Black Box Revelation, nieuwe hoedenshow en betere toegankelijkheid

Woensdagavond werd het programma van de Waregem Koerse Feesten voorgesteld. Naast de vaste en succesvolle ingrediënten vindt er dit jaar een gloednieuwe hoedenshow in de centrumkerk plaats. Het stadsbestuur zet ook hard in op toegankelijkheid met onder meer een rolstoelpodium tijdens Waregem Koerse Music in park Casier. In dat park zorgt Black Box Revelation op zaterdagavond 24 augustus alvast voor

Lees meer »

Sterkte aan de nieuwe premier van Nederland

“Dat de Nederlandse oppositie premier Dick Schoof zou proberen pakken op zijn afgemeten ambtelijke stijl en onervarenheid als debater, was te verwachten”, schrijft politiek journalist Astrid Roelandt. “Maar als de meerderheid hem hetzelfde verwijt, dan moet ze toch vooral in eigen boezem kijken. Als je een ‘felle bek’ wil, zet er dan een doorwinterde politicus en geen ambtenaar.”

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

AZ Sint-Lucas Brugge stuurt ziekenhuismateriaal naar het front in Oekraïne

Donderdagochtend heeft een team van het Brugse AZ Sint-Lucas in haar depot in de Legeweg in Oostkamp overtollig maar nog bruikbaar ziekenhuismateriaal in een vrachtwagen geladen, met bestemming Oekraïne. Het initiatief komt van twee Oekraïense verpleegkundigen die in het Brugse ziekenhuis werken. De brancards en het orthopedisch materiaal worden volgende week naar het front gestuurd.
The post AZ Sint-Lucas

Lees meer »

Vlaanderen Feest in het centrum van Wervik

Sinds dinsdagmorgen wapperen in de centrumstraten kleurrijke nieuwe vlaggen met de slogan ‘Heerlijk zomeren in Wervik’. Zondag 7 juli is het Vlaanderen Feest met een divers programma. Het begint sportief met om 9 uur de start van ondertussen de zesde editie van de Franco-Belge Run. Het is uitkijken of Foeke Vanbecelaere uit Moorsele voor de vierde keer op rij gaat

Lees meer »

LIVE PORTUGAL-FRANKRIJK. Maignan houdt Fernandes én Vitinha van de openingsgoal met twee geweldige saves, ook Kolo Muani kan niet scoren

Portugal kon zich tegen de Slovenen pas na strafschoppen plaatsen voor de kwartfinales op dit EK voetbal. De Fransen hadden een eigen doelpunt van Jan Vertonghen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Kunnen Mbappé en co doorstoten naar de halve finales of steken de troepen van Martínez daar een stokje voor? Voorlopig staat het nog 0-0.

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck: “Met ‘Sculptural’ wil ik de identiteit van K.E.R.K. versterken”

Vanaf dinsdag 2 juli is de voormalige kerk van Sint-Pieters-Kapelle in Middelkerke het decor voor de vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck. De bekende kunstenaar verzamelde voor ‘Sculptural’ twaalf bevriende kunstenaars die samen met hem “de intrigerende wereld van hedendaagse beeldhouwkunst willen belichten”. ‘Sculptural’ loopt nog tot en met zaterdag 31 augustus.
The post Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling

Lees meer »

Opgepast voor fraude door kaartophalers: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »