Oostkamps bedrijf Citymesh wil samen met Roemeense telecomgroep DIGI de goedkoopste telecomoperator worden

Telecomoperator DIGI wil zich met “prijzen die nog nooit gezien zijn in België” op de markt werpen. Dat beweert Jeroen Degadt, de topman van DIGI België. Opvallend detail: DIGI België is een joint venture van het Oostkampse bedrijf Citymesh, dat telecomdiensten aan bedrijven aanbiedt, en de Roemeense telecomgroep DIGI die al actief is in vier Europese landen, met in totaal 24 miljoen klanten.

Komende zomer lanceert de operator zijn aanbod waarbij hij “faire prijzen wil koppelen aan een betrouwbaar netwerk en een kwalitatieve klantenservice”. Voorlopig laat Jeroen Degadt nog niet echt in zijn kaarten zien. Wanneer DIGI exact zijn aanbod zal lanceren en hoeveel zijn diensten zullen kosten, wil hij nog niet zeggen. De topman beloofde wel dat het zal gaan om “prijzen die nog nooit gezien zijn in België”.

Mobiele dekking

Wat wel duidelijk is, is dat DIGI meteen in heel België zijn mobiele diensten zal aanbieden. Het wil met 4.500 eigen antennes een volledige mobiele dekking krijgen en is daarvoor nog op zoek naar locaties, maar huurt in afwachting het netwerk van marktleider Proximus.

Tegen eind 2025 mikt DIGI op een eigen dekking van 30 procent. “Drie jaar later willen we 70 procent bereiken, om uiteindelijk tegen eind 2030 dicht bij de 100 procent aan te leunen”, zegt Jeroen Degadt.

Glasvezelnetwerk

DIGI is ook begonnen met de uitrol van een glasvezelnetwerk voor vast internet. Momenteel hebben al zowat 60.000 huishoudens in Brussel er toegang toe. In de eerste plaats zal de operator focussen op stadscentra, maar de agenda en de verdere locaties zullen afhangen van de marktomstandigheden, luidde het. In een mededeling is er wel sprake van “een significante” glasvezeldekking tegen eind 2028 als doelstelling.

Net zoals concurrenten Proximus en Telenet, die ook glasvezel uitrollen, zegt DIGI open te staan voor samenwerkingen om de efficiëntie van de investeringen te verhogen. “Als industrie staan we voor veel uitdagingen en grote investeringen in fiber en 5G en zouden we samen moeten nadenken hoe we die tegemoet treden”, vervolgt Jeroeni Degadt.

“DIGI heeft ook in andere landen aangetoond dat het in staat is om deals te sluiten met andere spelers”, aldus de DIGI-topman, die passieve infrastructuur wil delen: “Onder meer wachtbuizen, zodat straten maar één keer opengelegd moeten worden”. Dat zou leiden tot minder overlast voor burgers en gemeentes én voor betere prijzen bij DIGI.”

Televisie

De vierde speler wil ook televisie aanbieden met een “innovatieve interface. Jereon Degadt legt uit: “We voeren gesprekken met lokale en internationale contentaanbieders om goede deals te vinden. Het is immers noodzakelijk om telecompakketten aan te bieden omdat veruit de meeste verkochte telecomproducten in België – ruwweg 15 miljoen van de 21 miljoen – in packs zitten die een rem zetten op het klantenverloop.”

Naar eigen zeggen zal DIGI zijn diensten aan lagere prijzen kunnen aanbieden omdat het inzet op interne aanwervingen en ontwikkeling van diensten. “We hebben onze eigen technici, klantendienst en software. Daardoor kan je niet alleen de kosten beheren, maar ook de kwaliteit, en dat onderscheidt ons van anderen”, benadrukte Jeroen Degadt. Momenteel heeft DIGI België al een honderdtal mensen in dienst, terwijl het bedrijf tegen eind dit jaar zou mikken op zowat 300.

Schone lei

Ook het feit dat DIGI met een schone lei kan beginnen, helpt volgens Jeroen Degadt om de prijzen lager te houden. De operator kan volledig focussen op een glasvezelnetwerk, dat duurzamer en energiezuiniger is dan een traditioneel kopernetwerk. “Wij hebben het geluk dat we geen oude netwerken moeten onderhouden”. Met die woorden verwijst hij impliciet naar Proximus en Telenet.

Dat er nood is aan lagere prijzen op de Belgische telecommarkt benadrukte bevoegd minister Petra De Sutter nog bij de opening van het nieuwe hoofdkantoor van DIGI Belgium in Brussel. “De prijzen blijven in België te hoog, vooral voor vast internet en tv”, zegt de Groen-politica. “Daarom hebben we de deur geopend voor een vierde speler bij de 5G-veiling.”

Volgens Valentin Popoviciu, directielid van de Roemeense groep DIGI, zullen we heel snel de resultaten zien van de intrede van de nieuwe speler op de markt. Hij verwijst naar Europese prijsvergelijkingen die aantonen dat klanten in landen met drie telecomoperatoren gemiddeld tot drie keer meer betalen voor zowel mobiele diensten als vast internet dan in landen met vier operatoren.

The post Oostkamps bedrijf Citymesh wil samen met Roemeense telecomgroep DIGI de goedkoopste telecomoperator worden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Onderzoek sleepte te lang aan”: moeder (71) en zoon (53) komen weg zonder straf na jarenlang gesjoemel in hun bordelen in Moorslede en Wevelgem

Een 71-jarige vrouw uit Wevelgem en haar 53-jarige zoon uit Menen zijn voor de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan gesjoemel bij de uitbating van hun drie bordelen. Maar omdat het onderzoek te lang aansleepte, kregen ze geen straf meer opgelegd. Er werd wel een aanzienlijk bedrag verbeurdverklaard.
The post “Onderzoek sleepte te lang aan”: moeder (71) en zoon (53)

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

“Het is vervangen of verliezen”: Amerikaanse kranten genadeloos over Biden, New York Times roept hem op zich terug te trekken

The New York Times roept Joe Biden in een vrijdag gepubliceerd redactioneel commentaar op zich terug te trekken uit de presidentsverkiezingen. Volgens de meest gezaghebbende krant in de Verenigde Staten toonde de 81-jarige Amerikaanse president in zijn uitzonderlijke zwakke optreden donderdagavond, in het eerste debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump, aan dat hij niet meer geschikt is om het

Lees meer »

Steeds hetzelfde vulgaire riedeltje en toch blijven ze stadions uitverkopen: waarom Rammstein zo populair is

Als straks ‘die Sonne brennt’ over Oostende, wachten de bandleden van Rammstein opnieuw 50.000 vurige fans en vestigen de Duitsers een ongezien record. “Rammstein verkocht in vijf jaar 400.000 tickets in ons land voor dezelfde stadionshow.” Dat terwijl de controverse rond zanger Till Lindeman en vermeend seksueel misbruik nog maar net is gaan liggen en de shockrockers al jaren teren

Lees meer »

Realityster Paris Hilton getuigt in Amerikaanse Congres over ervaringen in jeugdzorg: “Ik leerde niets, behalve trauma”

Voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft realityster Paris Hilton gepleit voor een beter beleid voor kinderen in de pleeg- en jeugdzorg. Ze getuigde er over haar eigen traumatische ervaringen in zogenoemde ’therapeutische kostscholen’. "Dit is een miljardenindustrie die enkel uit is op winst", zei ze. "Ik leerde er niets, behalve trauma."

Lees meer »

Zorgt botsing voor breuk in jarenlange vriendschap tussen Verstappen en Norris? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”

George Russell pakte de overwinning in Spielberg. Maar in de F1-wereld gaat het vooral om de botsing tussen Verstappen en Norris. Zorgt dat voor een breuk in hun jarenlange vriendschap? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”, klonk het achteraf. Onze F1-watcher volgt hun relatie al jaren van dichtbij. “Het zat eraan te komen, die botsing met Norris, als

Lees meer »

“Ze moeten excuses aanbieden”: Roemeense bondscoach emotioneel na gelijkspel tegen Slovakije

Slovakije kon zijn perspectief op de groepswinst niet waarmaken – die is voor Roemenië na de onderlinge 1-1. Beide teams vierden de KO-fase met dat gelijkspel, maar niet dat ze het op een akkoordje gegooid hadden. De VAR bepaalde mee het resultaat met een discutabele strafschop die Razvan Marin voor Roemenië kon omzetten: “We hebben miljoenen Roemenen blij gemaakt.” De

Lees meer »

Belg (52) van ‘Most Wanted’-lijst wordt waarschijnlijk niet opnieuw berecht door overmacht: dossier in zeer slechte staat door waterschade

Nicolas Théodorou (52), die twee jaar geleden in Griekenland werd opgepakt nadat hij op de ‘Most Wanted’-lijst was geplaatst voor poging tot moord, zal waarschijnlijk niet opnieuw worden berecht in ons land. Op de inleidende zitting voor het hof van assisen in Bergen vorderde het Openbaar Ministerie de onontvankelijkheid als gevolg van overmacht: het dossier van de man is in

Lees meer »

Tien vragen die leerlingen op hun scherm kregen bij de Vlaamse toetsen: hoe goed scoort u?

Voor het eerst legden alle leerlingen uit het vierde leerjaar en het tweede middelbaar centrale toetsen af. De resultaten van de nulmeting maken opnieuw duidelijk dat er nog heel wat uitdagingen zijn in ons onderwijs. Vooral voor begrijpend lezen en het oplossen van wiskundige problemen lagen de scores bijzonder laag. Hieronder vindt u tien vragen die leerlingen op hun scherm

Lees meer »