Kustvissers temperen hoera-berichten over de noordzeegarnaal: “Hier is de crisis nog niet voorbij”

De afgelopen dagen werd er overal uitgebreid bericht over ‘de redding van de tomate crevette’, maar de kustvissers temperen die hoera-berichten. “De garnalenschaarste in de supermarkten mag dan misschien wel voorbij zijn, wij zien voorlopig weinig beterschap”, klinkt het aan de Vistrap. In een Oostendse horecazaak wordt het garnaalprobleem gerelativeerd. “We zijn gewoon veel te verwend.”

Vrijdagmorgen aan de Vistrap: de O.2 is net binnengevaren, en de vangst is bedroevend. “Vijfenveertig kilo”, roept een van de vissers ons toe vanop het dek. Vroeger was dat op topdagen duizend, soms tweeduizend kilo. “En ondertussen lees ik tussen de reacties op Facebook dat wij dieven zijn. Dat doet pijn”, horen we bij Jill Duyck (41).

In Nederland is er wel weer meer aanvoer. “Het zijn die garnalen die in onze supermarkten belanden. Maar hier is de crisis dus nog niet voorbij”, zegt Jill. “De bloei zit nochtans in ’t water, maar daar zien we voorlopig niet veel van.” En dus blijft de prijs voor een kilootje verse grijze garnalen hier voorlopig steken op twintig, vijfentwintig euro.

Gewoon seizoen nog niet

Dini Bogaert (39) van de O.62 heeft het ook een beetje gehad met de vele onheilstijdingen. “’t Is maar een gernoaze hé mensen. Je gaat toch ook geen asperges eten in september? Ik begrijp niet goed waarom die grijze garnaal nu plots zo’n hot item is geworden. ’t Is gewoon het seizoen nog niet.”

Ik begrijp niet goed waarom die grijze garnaal nu plots zo’n hot item is geworden. ’t Is gewoon het seizoen nog niet.

Al spreekt ze de schaarste op zich daarmee niet tegen. “’t Zijn de tekorten van vorig seizoen die wij nu nog altijd voelen: mijn pa vist al tweeënveertig jaar op zee en heeft nog nooit zo’n slecht jaar gekend als 2023. Eigenlijk zouden we beter naar de veiling gaan met onze garnalen, want hier verkopen we ze met verlies. Dertig euro de kilo, niemand wil dat betalen. Maar de Vistrap, da’s ons leven. Het goede nieuws is, dat we dit jaar veel garnalen zien die eitjes dragen. Dat hadden we vorig jaar niet.”

Onduidelijke oorzaak

De oorzaak van de nog altijd relatief kleine aanvoer is niet heel duidelijk. Vissers wezen onder meer naar grote scholen jonge wijting, die jagen op garnaal. “Als je ’t mij vraagt is het meer een combinatie van verschillende factoren”, zegt Dini.

Dini Bogaert (39) van de O.62 heeft het ook een beetje gehad met de vele onheilstijdingen. © WK

“Wijting? Misschien. De opwarming? Kan. Maar ik ben ervan overtuigd dat de vele zandopspuitingen voor onze kust er ook geen goed aan doen. Garnalen graven zich in hé. Hoe dan ook, de noordzeegarnaal zit op dit moment nog noorderlijker. Rond deze tijd van het jaar vangen we normaal gezien zo’n tweehonderd kilo per nacht, nu is dat een derde. En dan moet het al meezitten.”

Druk is te groot

Christel Dewaele (51) sluit zich aan bij het en-enverhaal. “De druk op ons deel van de Noordzee is de laatste jaren gewoon te groot geweest, denk ik. Als Colruyt een zeeboerderij bouwt pal op de broedplaatsen, hoeft het niet te verwonderen dat er minder grijze garnalen gevangen worden. De kustvissers pleiten niet voor niets ook al jaren voor de uitbreiding van de huidige drie- naar een zesmijlszone.”

“En waarom geen garnaalquotum invoeren, zoals met de tong? Eigenlijk had onze overheid twintig jaar geleden al het belang van de kustvisserij moeten inzien. Er schieten vandaag maar een stuk of zeven echte kustvissers meer over. En da’s voor heel de kust hé, meneer.”

“Gelukkig doet het stadsbestuur wel veel voor ons – de Vistrap is een troef – en ben ik ook de restaurants erg dankbaar die onze dure garnalen blijven afnemen. Zij stellen zich zeer flexibel op en springen creatief om met een moeilijk product”, klinkt het.

Hoopvol

Ook Christel blijft desondanks dus hoopvol. “De Belgische supermarkten werken samen met de Nederlandse kustvissers, waardoor de perceptie bij hen heel anders ligt. Maar weet je; mijn grootvader vertelde onlangs dat er hier vijftig jaar geleden ook al eens zo’n ongeziene garnalenschaarste is geweest. Als je de natuur met rust laat, zal die zich altijd weer herstellen.”

“Dus ja, ook onze noordzeegarnaal komt vroeg of laat wel weer terug. Daar ben ik zeker van. Maar mensen uit het binnenland zouden hier door al die negatieve berichtgeving bijna geen garnalen meer dúrven vragen als ze naar zee komen.”

Als je de natuur met rust laat, zal die zich altijd weer herstellen.

Een van de vaste afnemers van Christel is chef Luc Deklerck (58), van Bistro Mathilda aan het Leopoldpark. ‘Onze trots, garnalen van de kustvisser’, staat er op de menukaart te lezen. “Ook in onze brasserie Ocean staan er verse garnaaltjes op de kaart, en de vaste klanten zijn onze prijzen gewoon omdat ze het verhaal erachter kennen. Daarom is die ‘storytelling’ bij mensen uit het binnenland zo belangrijk: ze moeten weten dat dit een uniek product is dat ’s morgens vers wordt aangekocht en ’s middags al op hun bord ligt. ‘Enkel bij marktaanvoer’, zetten wij er daarom ook bij. Vannacht waren door een technisch probleem de sluizen geblokkeerd, en dus zijn er vandaag geen verse garnalen”, klinkt het.

Tomate crevette sinds kort op de kaart

De ‘tomate crevette’ staat hier pas sinds een week of vier weer op de kaart. In een goed jaar is dat half februari al. “Maar het voorjaar is al-tíjd een moeilijke periode”, relativeert Luc. “Zolang het zeewater zo koud blijft, is er gewoon veel minder aanvoer. En typisch voor het voorjaar is ook, dat er veel kleine garnaaltjes bij zitten. Dan ben je er al gauw drie kwartier mee bezig om een kilootje te pellen, waar je netto nog een derde van overhoudt. Om een idee te geven: in een hoofdschotel zitten er 115 gram gepelde garnalen.”

Brian delannoye, luc deklerck, denis de wever en kurt. © WK

“Daar zijn veel handen voor nodig, en iedereen weet dat het dure handen zijn in België. Op een gegeven moment moesten we wel 44 euro vragen voor een hoofdschotel garnalen. Toen klanten afhaakten, zijn we ze enkel nog als voorgerecht gaan serveren.”

Wat verwend

Ook Luc is van mening dat er rond de grijze noordzeegarnaal al veel onnodig gedoe is geweest in de afgelopen maanden. “We zijn met z’n allen wat verwend hé. Toen ik hier in ’95 begon – vandaag dag op dag negentien jaar geleden – hadden we in de winterperiode sowieso nooit garnalen op het menu. Maar nu stond hier twee maanden geleden plots het NOS Journaal voor de deur: of ze een reportage konden draaien over de teloorgang van het Vlaamse kusterfgoed? (lacht)”

“Ik zie het altijd als een voorrecht dat we onze garnaaltjes rechtstreeks kunnen inslaan aan de Vistrap, da’s echt uniek. Maar eigenlijk zouden we gewoon opnieuw moeten leren eten wat de visser aan wal brengt.”

(WK)

The post Kustvissers temperen hoera-berichten over de noordzeegarnaal: “Hier is de crisis nog niet voorbij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde

Brandweer Westhoek moest zaterdagavond met een zonaal klimteam uitrukken naar het Ieperse Bellewaerde Park. Daar was de attractie El Valador vastgelopen op een hoogte van tien meter. In totaal werden 37 mensen geëvacueerd.
The post Brandweer evacueert bijna 40 mensen van attractie Bellewaerde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Veel boze reacties op essay waarin Taylor Swift een “slecht rolmodel” wordt genoemd: “Ze is 34, ongetrouwd en heeft nog geen kinderen”

“Vrouwen moeten niet per se trouwen en kinderen krijgen om een goed rolmodel te zijn.” Fans van Taylor Swift zijn niet te spreken over een artikel van het Amerikaanse ‘Newsweek’. In het essay wordt de zangeres onder meer een slecht rolmodel genoemd omdat ze op 34-jarige leeftijd nog niet getrouwd is en ook geen kinderen heeft. Iets waar volgers van

Lees meer »

“Angst in Franse kleedkamer voor Duivels”: recordinternational Lloris duimt voor Les Bleus, maar waarschuwt ze ook

Zowel bij België als bij Frankrijk staat vandaag niet het gezicht van de onderlinge halve finale op het WK 2018 in doel: geen Thibaut Courtois, maar evenmin Hugo Lloris. De Franse recordinternational (145 caps) zwaaide begin vorig jaar af. Vanuit de VS volgt hij nu met spanning het burenduel in de achtste finale van het EK: “België kan elke Europese

Lees meer »

Brandweer heeft uren werk om oliespoor van liefst 15 kilometer tussen Houthulst en Lo-Reninge op te ruimen

De brandweer van Houthulst en Lo-Reninge waren donderdag liefst vijf uren in de weer om een 15 kilometer lang oliespoor op te ruimen. Dat liep van Houthulst tot voorbij Reninge. “We hadden heel wat werk om alles op te ruimen”, zegt brandweerkapitein Lode De Keyser.
The post Brandweer heeft uren werk om oliespoor van liefst 15 kilometer tussen Houthulst

Lees meer »

Confrontaties tussen Duitse betogers en politie nabij AfD-conferentie in Essen

In de stad Essen, in het westen van Duitsland, zijn betogers slaags geraakt met politieagenten nabij de jaarlijkse partijconventie van het radicaal-rechtse Alternative für Deutschland (AfD). De betogers probeerden de start van de tweedaagse conventie tegen te houden door de toegangswegen te blokkeren en partijafgevaardigden de weg te versperren. Volgens de Duitse media zouden 80.000 tot 100.000 mensen meebetogen tegen

Lees meer »

Banksy laat migrantenbootje crowdsurfen op Glastonbury

De anonieme kunstenaar Banksy heeft een opblaasbaar bootje met poppen van migranten laten crowdsurfen op het Britse festival Glastonbury. Dat gebeurde gisteren tijdens het optreden van de band IDLES, waardoor fans in eerste instantie dachten dat het om een stunt van de band zelf ging. Het is niet de eerste keer dat een werk van Banksy op het festival opduikt.

Lees meer »

Monte Marcella het geheime wapen voor onze Belgische olympische atleten (en straks kun jij het resort ook afhuren)

Sint-Eloois-Winkel (Ledegem) wordt in juli het sportmekka voor Olympische atleten. De gemeente heeft zich eerder dit jaar ontpopt als de nieuwe topbestemming voor sporters die zich voorbereiden door middel van hoogteprikkels. In samenwerking met het BOIC, zal Monte Marcella een exclusief trainingskamp zijn voor Belgische Olympische atleten die zich klaarstomen voor de Spelen van Parijs 2024. En straks kun je

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Cultuurcentrum De Schakel en Cultuurcafé in Waregem openen officieel de deuren: “Fenomenaal, hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”

Na een lange renovatie werd cc De Schakel vrijdagavond feestelijk geopend. Het cultuurcentrum werd na de sloop van de voormalige bibliotheek een pak uitgebreid. Het team van De Schakel kijkt enthousiast uit naar het komende seizoen. “Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”, klinkt het. Ook het gloednieuwe Cultuurcafé springt in het oog en is vanaf vandaag elke dag geopend.<br

Lees meer »

CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden”

Zondag stelde CD&V Poperinge haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Burgemeester Christof Dejaegher (50) trekt zoals verwacht de CD&V-lijst in de Hoppestad. Schepen Ben Desmyter (41, Krombeke) wordt lijstduwer.
The post CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »