“Ik heb mijn zinnen gezet op de Ronde van Noorwegen”: Gerben Kuypers (24) uit Middelkerke betwist volgende week eerste rittenkoers van 2024

Na enkele moeilijke maanden heeft Gerben Kuypers opnieuw het goede ritme te pakken. De voorbije weken betwistte de profrenner uit Schore zijn eerste wedstrijden voor WorldTour-team Intermarché-Wanty. “Ik kijk uit naar de Rondes van Noorwegen en België.”

Het verhaal van Gerben Kuypers is intussen bekend. Als junior behoorde de intussen naar Schore uitgeweken Ramskapellenaar tot de betere Belgische veldrijders van zijn generatie – op het WK in Valkenburg had Kuypers lange tijd uitzicht op een medaille – maar daarna duurde het enkele jaren vooraleer hij doorbrak. In de winter van 2022-2023 kwam Kuypers echter helemaal aan de oppervlakte. Hij won met de Exact Cross in Essen een veldrit op televisie, werd vijfde op het BK in Lokeren en eindigde als zesde op het WK in Hoogerheide. De prestaties waren ook Intermarché-Wanty niet ontgaan. Het WorldTourteam stalde Kuypers bij veldritploeg Charles Liégeois Roastery CX en liet hem tijdens de zomer op de weg met het opleidingsteam opdraven. Kuypers ontgoochelde niet. Integendeel. In de Ronde van Luik en de Ronde van Namen sprintte hij telkens naar ritwinst en ook in het profpeloton liet hij zich opmerken. Zo maakte hij in Rund um Köln, een UCI 1.1-wedstrijd, deel uit van een kopgroep van veertien met onder meer Danny van Poppel, Milan Menten, Mike Teunissen, Nils Politt, Luca Mozzato en Maximilian Schachmann. De ploegleiding van Intermarché-Wanty was helemaal overtuigd: in 2024 zou Kuypers zijn debuut maken in de WorldTour.

Mycoplasma

Maar eerst was er nog het veldritseizoen 2023-2024, waarin Kuypers wilde bevestigen wat hij een jaar eerder had laten zien. Hij begon voortvarend aan de campagne en won de crossen in Oisterwijk en Ardooie. In de Wereldbekermanches van Dendermonde en Troyes haalde hij zelfs de top vijf.

“De Ronde van België start met een tijdrit, iets wat ik tot nu nog nooit heb gedaan”

Daarna stokte de motor. Het verdict was keihard: mycoplasma. Einde veldritseizoen en meteen ook zes weken platte rust voor Kuypers. Op 21 april maakte hij zijn comeback op de weg. In Luik-Bastenaken-Luik haalde hij het einde niet. Daarna ging het echter in stijgende lijn. In de Lotto Famenne Ardenne Classic, Eschborn-Frankfurt, de GP du Morbihan, de Tro-Bro Léon en het Circuit de Wallonie haalde hij vlot de finish. Meestrijden voor een ereplaats zat er nog niet in. “Normaal was het de bedoeling om mijn seizoen in de Brabantse Pijl te beginnen, maar de week ervoor had ik bronchitis gekregen en is er beslist om nog twee weken te wachten. Omdat ik vanaf dat moment deel uitmaakte van de WorldTourploeg, kreeg ik als invaller plots de kans om in Luik-Bastenaken-Luik te starten en ervaring op te doen. Met een bang hartje verscheen ik aan de start, maar ik heb mijn plan getrokken, ook al haalde ik de finish niet. Voor mij was dit pas het begin van het seizoen, terwijl alle andere renners al goed gerodeerd waren. De week erna in Famenne voelde ik dat ik al meer koersritme in de benen had. Door het vele reizen voelde ik me in het Franse tweeluik minder fris, maar toch kon ik mijn werk voor de ploeg doen. In het Circuit de Wallonie voelde ik me stukken beter.”

Twee keer bergop

Dit weekend rijdt Kuypers de Antwerp Port Epic. Daarna volgen de Tour of Norway, Dwars door het Hageland en de Baloise Belgium Tour. “Ik heb mijn zinnen gezet op Noorwegen”, geeft hij aan. “Ik heb er veel zin in. Er zijn twee aankomsten bergop, al kan ik moeilijk inschatten wat ik op dit moment op dit niveau kan betekenen. Ik zal er alleszins voor gaan. Ook naar de Ronde van België kijk ik uit. Normaal moet het gevarieerde parcours me liggen. Op dag één is er een tijdrit, iets wat ik nog nooit heb gedaan. Als ik daarna ook de Ardennenetappe kan overleven, zit er misschien een goed klassement in.”

Eind juni rijdt Kuypers het BK op de weg. Na een weekje rust volgt zijn eerste hoogtestage. “Of ik daarna de Vuelta zal rijden? Bij mijn weten is daar geen sprake van. Het zou een verrassing zijn mocht ik die wedstrijd rijden.”

Of Kuypers vanaf september ook weer het veld zal induiken, is eveneens koffiedik kijken. “Er is zelfs nog geen veldritkalender”, glimlacht hij. “We weten niet eens wanneer we aan het seizoen kunnen beginnen. Normaal weten we dit al op het einde van het vorige seizoen. Het is duidelijk dat er iets aan de hand is. Door de aangepaste en veel compactere Wereldbeker denk ik dat veel andere organisatoren met de handen in het haar zitten. Afwachten…”

The post “Ik heb mijn zinnen gezet op de Ronde van Noorwegen”: Gerben Kuypers (24) uit Middelkerke betwist volgende week eerste rittenkoers van 2024 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Drakenadem’, het nieuwe Oekraïense wapen in de strijd tegen Rusland

De beelden zien er huiveringwekkend uit: een kleine vuurspuwende drone die in korte tijd een groot deel van een bos verwoest. Deze week doken verschillende video’s op van aanvallen waarbij druppels gesmolten metaal worden uitgekieperd boven oorlogsgebied. Het gevaarlijke mengsel thermiet wordt steeds vaker gebruikt bij aanvallen met drones.

Lees meer »

Samenplus trekt vol overtuiging naar de kiezer in Ardooie: “We zochten gericht naar nieuwe jonge kandidaten voor onze partij”

Samenplus doet voor de derde keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Ardooie. “Dat een deel van onze partij naar een nieuwe politieke beweging overstapte, belet ons niet met volle overtuiging naar de kiezer te stappen en de vastberadenheid is sterker dan ooit”, zegt Kimara Goethals.
The post Samenplus trekt vol overtuiging naar de kiezer in Ardooie: “We zochten gericht

Lees meer »

Komt er na Jumbo ook een McDonalds in Menen? Hamburgerrestaurant dient vergunningsaanvraag in ter hoogte van Tyberpark

Opent een McDonalds weldra de deuren in Menen? Verschillende aanplakborden lijken alvast de voorbode van dit nieuws. Goed nieuws, voor zowel de inwoners als de stad zelf want hiermee wordt een nieuw startsein gegeven voor de site Tyber.
The post Komt er na Jumbo ook een McDonalds in Menen? Hamburgerrestaurant dient vergunningsaanvraag in ter hoogte van Tyberpark appeared first

Lees meer »

Politie klist verdachten in zaak rond mensensmokkel: “Agenten merkten bootje met mensen op en vonden grote hoeveelheid cash”

Een team van politiezone Westkust kon afgelopen donderdag vier verdachten van mensensmokkel klissen in De Panne. De wagen waarin het viertal zat, kon worden gelinkt aan eerdere feiten van mensensmokkel via zogenaamde small boats. De verdachten verschenen dinsdagochtend voor de Brugse raadkamer. “Hun aanhouding werd bevestigd”, klinkt het bij het parket van West-Vlaanderen.
The post Politie klist verdachten in

Lees meer »

“Over twee weken word ik oma, op mijn 35ste. Hoe bijzonder is dat?” Vijf Roma vertellen over hun onbekende, vaak gecontesteerde manier van leven

Sinds Conner Rousseau racistische uitspraken over hen deed, weet heel Vlaanderen dat er ook bij ons een Romagemeenschap bestaat. Maar wie ze zijn en hoe ze leven: slechts weinigen kunnen er iets zinnigs over zeggen. Een nieuw boek geeft nu een zeldzame, soms ontluisterende blik op die gesloten wereld. “Mensen zeggen dat we bedelaars en dieven zijn, dat we onze

Lees meer »

Dan toch geen medaille voor zwemster Tatyana Lebrun? Nederlandse die gediskwalificeerd werd, dient klacht in

Het wordt bang afwachten voor Tatyana Lebrun. De zwemster eindigde initieel vierde in de finale van de 200 meter wisselslag, maar schoof door de diskwalificatie van Lisa Kruger een plekje op. De entourage van de Nederlandse diende intussen klacht in tegen die diskwalificatie. Vanavond, om 21u30, volgt de definitieve beslissing. Indien Lebrun toch haar bronzen plak krijgt, is dat medaille

Lees meer »