Hubert Rubbens neemt na deze editie afscheid van ‘zijn’ Oostende voor Anker

Van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei loodst Hubert Rubbens voor een laatste keer Oostende voor Anker door een erg drukke maritieme vierdaagdse. Na 23 succesvolle en twee verzopen corona-edities neemt hij definitief afscheid van zijn varend erfgoedfestival. Sinds 2000 is Oostende voor Anker de ouverture van de zomerse evenementenkalender. Samen met de grote roerganger blikken we terug.

Als pr-man van onze Marine bemant Hubert Rubbens (60) in 2000 in de vertrekhal van het treinstation een infostand over onze Zeemacht. Aanleiding van deze reünie van een aantal bewimpelde zeilende oldtimers in het Mercatordok en wat animatie op de kade is de feestelijke droogzetting van het museumschip Amandine. De volgende edities entert Oostende voor Anker definitief de toeristische zomeraffiche. Vanaf jaargang 2003 neemt Hubert, geassisteerd door Pit De Jonge, het roer definitief over van Chris Vandewalle.

“Als broekje van zeven mocht ik met mijn pa de vlootparade van onze Zeemacht meevolgen vanop de bovenste verdieping van het pas gebouwde Europacenter. Na de plechtigheid aan het Zeeliedenmonument met al die kreukvrije blauwe uniformen, behangen met medailles en sabels, wist ik het zeker: de Marine zou het halen op mijn kinderdroom om ooit loods te worden.” Als tiener kweekt Hubert zeebenen en discipline bij de Zeescouts en later bij Marinekadetten. Daar kijkt hij op naar commandant Jean-Claude Liénaert en Jan Dreesen, ooit de schipper van koning Boudewijn. “Toch raar, hé, want in mijn familie is er tot hoog in de stamboom geen zeeman te bekennen.”

Vijf uur slaap

Na een paar jaar O.-L.-V.-College lonkt een opleiding bij de Zeemacht. Maar met zijn bijna twee meter belandt Hubert willens nillens bij de artillerie. Toch weet hij zijn carrière ook op zee uit te bouwen, inclusief de operaties tijdens de twee Golfoorlogen. Twaalf jaar lang is hij later ook de gedreven organisator van de Vlootdagen op de Marinebasis van Zeebrugge. Die vakkennis komt hem goed van pas bij de drukte rond Oostende voor Anker, die zich ten huize Rubbens ieder jaar vooral manifesteert tussen januari en april, bij de aanloop naar weer een volgende editie.

“Toen ik nog werkte, stond ik in die periode om 4.30 uur op, liep mijn kilometers tot Middelkerke, douchte om 6 uur en vertrok om 7 uur richting marinebasis. Na mijn job bereidde ik Oostende voor Anker voor, tot diep in de nacht. In die beginperiode was dat nog zonder iPhone en sociale media. Gelukkig kon ik toen nog functioneren met vier à vijf uur slaap.”

Sirene

Van de vele toffe herinneringen aan voorbije edities noteert Hubert met stip in zijn logboek het incognito bezoek van het toen nog prinselijke paar Filip en Mathilde met hun kinderen en ook dat, nu precies tien jaar geleden, van de voormalige regerende vorst Albert II en koningin Paola. “Toch wel een blijk van waardering van de hoogste instanties voor onze organisatie”, vindt Hubert, die zijn vrijwilligers overigens ook had wijsgemaakt dat je de koning aanspreekt met sire en de koningin met sirene.

Het meest penibele moment was in 2002, toen de windjammer en blikvanger Sedov vanuit het Russische Moermansk het bevel kreeg de Oostendse haven niet binnen te varen omdat schuldeisers dreigden het daar aan de ketting te leggen. “Ik heb toen op de Oostendse rede nog meer dan een half uur aan boord onderhandeld met de commandant, maar het mocht niet baten. Gelukkig werd de Sedov twee jaar later dan toch een filevormende publiekstrekker.”

Wat nu?

In 2019 nam Toerisme Oostende de organisatie in handen met Hubert als gewaardeerde en onmisbare curator. “Een aantal voor mij minder boeiende taken, zoals facturatie en administratie, vielen weg. Samen met mijn Rode Broeken diende ik me alleen nog bezig te houden met de creatieve aspecten van het evenement, de pr, de praktische problemen,… En voor het eerst kreeg ik ook mijn onkosten terugbetaald!”

Maar wat nu de grote roerganger zelf het anker licht? En wat met zijn Rode Broeken? “De meesten van mijn trouwe vrijwilligers die ik in maart heb ingelicht, hadden mijn afscheid verwacht en wellicht zullen velen, gezien hun leeftijd, ook in schoonheid afsluiten. Een aantal blijft waarschijnlijk wel aan boord. Weet dat de helft van mijn ploeg er al bij is sinds de start van. Hoe het verder moet? Er liggen alvast nog een aantal edities contractueel vast en na Oostende voor Anker 2024 kunnen alle betrokken partijen eens rustig brainstormen over een nieuwe aanpak.”

Olympische Spelen

Voor Hubert dreigt alvast niet het zwarte gat. “Sinds mijn pensionering ben ik ook meer en meer betrokken bij de organisatie van de Tall Ship Race in bijvoorbeeld de havens van Duinkerke en Antwerpen. Als scheepsagent verleen ik ook mijn diensten bij havenfeesten in Vlissingen, Brussel,…” Zelfs de Franse organisator van de opening van de Olympische Spelen op de Seine in Parijs doet in juli zeven dagen lang beroep op Hubert, bij de openingsceremonie op het water. Daar zal hij in het kielzog van de vlootparade als chef de manoeuvres de circa 180 deelnemende vaartuigen coördineren.

Sinds hij met de graad Eerste Meester Chef als persverantwoordelijke en woordvoerder van de Marine afzwaaide, wandelde Hubert als Compostella-pelgrim 17.000 euro bijeen voor onder andere de vzw Lichtbaken en leidde hij drie hulpgoederenkonvooien naar Oekraïne. Hij kijkt nu verder al uit naar een zeilcampagne als stuurman aan boord van de Morgenster naar de Kaapverdische Eilanden, wil La Route Maritime tussen Oostende en St.-Nazaire fietsen, veel lezen en meer tijd maken voor de familie. Slapen kan immers later nog.

The post Hubert Rubbens neemt na deze editie afscheid van ‘zijn’ Oostende voor Anker is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jumbo-baas blijkt al sinds 2014 betrokken bij witwaspraktijken: ook bedrijfstop én familie waren op de hoogte

Ooit was hij één van de meest gevierde CEO’s van Nederland, maar in september moet hij toch voor de rechter verschijnen. Voormalig Jumbo-topman en mede-eigenaar Frits van Eerd wordt beschuldigd van grootschalig witwassen. Bij zijn arrestatie in 2022 uitten de bedrijfstop en zijn familie hun verbazing. Onterecht, zo blijkt nu: van Eerd werd al sinds 2014 verdacht in een vergelijkbare

Lees meer »

Duitse politie zwijgt over doodsoorzaak teruggevonden Arian (6): “Het kan zijn dat we nooit zullen weten hoe en wanneer hij stierf”

Een week nadat het levenloze lichaam van de vermiste 6-jarige Arian teruggevonden werd in het noorden van Duitsland, is er nog altijd geen duidelijkheid over wat de Duitse jongen precies is overkomen. De politie verklaarde dat hij niet door een misdrijf om het leven kwam, maar zwijgt over wat er dan wél met hem gebeurde. “Om zijn familie te beschermen”,

Lees meer »

Jongeman haalt levensgevaarlijke stunt uit op trein

Een jongeman heeft zondag een levensgevaarlijke stunt uitgehaald op een treinrit in de Ardennen. Hij hing schijnbaar ontspannen achterop een rijdende trein tussen Sy en Hamoir in de provincie Luik. ASTB, een vakbond voor treinbestuurders, wil dat een onderzoek wordt geopend.

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man uit Koksijde na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er zijn geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.
The post Vermiste

Lees meer »

“Dat koppel wilde alleen maar winnen. De rest interesseerde hen niet”: B&B-uitbaters over de impact van ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

Ervaren redder getuigt na overlijden jongetje (7) tijdens schooluitstap: “Een kind in de problemen verdwijnt binnen 20 à 60 seconden onder water”

Toen ze samen een ijsje wouden eten, bleek dat er een kindje ontbrak. Aan de zwemvijver van De Mosten voltrok zich deze week een drama dat iedere ouder, begeleider en redder in het hart treft. Redder Sibian De Gussem maakte al 9 reddingen mee. “Een kind in de problemen verdwijnt binnen 20 à 60 seconden onder water.”

Lees meer »