Respect stapt naar Grondwettelijk Hof: Allerlaatste kans om beslissing tot fusie te vernietigen nadat Raad van State en Vlaams Parlement forfait geven

De oppositiepartij Respect riep een halfuur vóór de gemeenteraad van donderdagavond de pers bijeen, om aan te kondigen dat ze een dossier indienen bij het Grondwettelijk Hof. “Dit is de laatste kans om de ondemocratische beslissing tot fusie te vernietigen”, zegt Respect-kopman Hannes Gyselbrecht.

De Ruiseleedse oppositiepartij Respect verzet zich al twee jaar tegen de geplande fusie van Ruiselede met Wingene. “Deze fusie is ons opgedrongen, in onvoldoende gemotiveerd, onvoldoende onderbouwd en wordt zeker niet voldoende gedragen door de inwoners van Ruiselede”, stelt Gyselbrecht. Hij verwijst naar het referendum dat zich volgens hem uitsprak tegen de fusie. Toch werd de fusie, meerderheid tegen oppositie, goedgekeurd. Respect wil procedurefouten en hoogdringendheid inroepen, om nog een beslissing van het Grondwettelijk Hof te forceren vóór de verkiezingen van oktober.

Laatste stap

Eerdere pogingen van Respect om de geplande fusie nietig te verklaren, draaiden evenwel op niets uit. In haar arrest van 28 maart verwierp de Raad van State, bij monde van kamervoorzitter Jan Clement, voor de tweede maal de vordering van Respect om de geplande fusie te schorsen. Volgens de Raad van State zijn er onvoldoende argumenten om de hoogdringendheid in te roepen en werden eveneens de mogelijke nadelen rond de fusiebeslissing verworpen. Ondertussen heeft ook het Vlaams Parlement de fusie goedgekeurd. De zaak aanhangig maken bij het Grondwettelijk Hof is de laatste stap.

Drie scenario’s

“Veel inwoners blijven ons steunen en we willen deze laatste kans grijpen”, legt Gyselbrecht uit. “RKD Ruiselede en CD&V Wingene willen ons doen geloven dat het allemaal niets uithaalt, om zo een zekere gelatenheid te creëren. Maar we blijven strijdvaardig. Ondertussen voorzien we drie scenario’s, waarvan dit nog altijd scenario A is. Dat we nu gelijk krijgen bij het Grondwettelijk Hof of niet, we zijn voorbereid. In elk geval zal de naam Respect blijven bestaan, in elk scenario.”

Volkomen wettig

Volgens de Wingense schepen voor burgerzaken en Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez (CD&V) kan de beslissing tot fusie tussen Ruiselede en Wingene niet meer verhinderd worden. “De Raad van State heeft al duidelijk gemaakt dat de fusie volkomen wettig is. Het argument van hoogdringendheid is al eens afgewezen. Het Grondwettelijk Hof heeft makkelijk anderhalf jaar tijd nodig om uitspraak te doen, dan zitten we al einde 2026. Maar aan de grond van de zaak, de fusie, zullen alle volgende procedures niets meer veranderen.”

Financiële steun

Oppositiepartij Respect heeft al veel geld gestopt in haar verweer tegen de fusie en vraagt de inwoners van Ruiselede om hen ook financieel te steunen. “We kijken opnieuw tegen een kostenplaatje aan van 5.000 euro”, zegt Gyselbrecht. “We zijn dankbaar voor elk berichtje, aanmoediging of financieel duwtje.” Wie Respect wil steunen, kan geld storten op rekening BE 56 9733 8787 9388 van Respect.

The post Respect stapt naar Grondwettelijk Hof: Allerlaatste kans om beslissing tot fusie te vernietigen nadat Raad van State en Vlaams Parlement forfait geven is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Een schuld van 3.000 miljard, een open drugsoorlog en aanstormende verkiezingen: staat een revolutie voor de deur in Frankrijk?

De Fransen moeten de komende twee weken een historische én verscheurende keuze maken. Na de nederlaag van Macron zijn politieke kamp bij de Europese verkiezingen, heeft de president nu nieuwe wetgevende verkiezingen uitgeschreven. Die zijn een soort roulette waarbij de verliezer op voorhand bekend is: Macron zelf. Wie de winnaar zal worden, moet nog blijken. Wat voorspellen de sociale problematieken

Lees meer »

63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Het staat te boek als een van de oudste kermissen van Menen en blijft, jaar na jaar, heel wat mensen lokken. Koekuit-in-Feest wist ook dit jaar de wijk van heel wat animo te voorzien, met een reuze rommelmarkt als absolute publiekstrekker.
The post 63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Lees meer »

Natalia na korte pauze klaar voor straffe zomer: “Weer helemaal mentaal en fysiek opgeladen”

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »