Politiecommandopost moet veilig Sinksen garanderen: “We zijn altijd bereikbaar voor mensen in nood op het nummer 1701”

Politiezone Vlas introduceert een nieuwe en moderne commandopost met alle vereiste hard- en software om beter te coördineren tijdens de Sinksenfeesten. Deze nieuwe commandopost moet de veiligheid tijdens het vierdaagse evenement garanderen. “Met deze nieuwe faciliteit kunnen we directer en efficiënter inspelen op eventuele noodsituaties of incidenten”, aldus Thomas Detavernier, woordvoerder van politiezone Vlas.

De commandopost kan tijdens een grootschalige en langdurige noodsituatie, zoals een ontploffing, zelfs omgevormd worden tot een Gemeentelijke Crisiscel. Tijdens zo’n crisiscel komt het gemeentelijk coördinatiecomité bijeen, dat bestaat uit de burgemeester en andere hulpdiensten, om samen efficiënt en zorgvuldig de situatie op te lossen.

De commandopost kan tijdens een grootschalige en langdurige noodsituatie, zoals een ontploffing, zelfs omgevormd worden tot een Gemeentelijke Crisiscel. © gf

De risicoanalyse voor de Sinksenfeesten van de politie waarbij mogelijke dreigingen worden geschat, verliep vlot. “We zijn goed voorbereid. Op vrijdag gaan we samen met de organisatie overal nog eens langs voor een laatste veiligheidscheck”, vertelt woordvoerder Thomas Detavernier. Tijdens het evenement is ook het beheer van grote mensenmassa’s een belangrijk aspect van de veiligheidstrategie. “Om het bezoekersaantal veilig te houden, zetten we drones in. We willen absoluut geen gedrang of paniek bij de mensen.”

Altijd bereikbaar

Naast de commandopost wordt ook de politieaanwezigheid tijdens de Sinksenfeesten op het terrein versterkt. “Er zullen genoeg fiets-, voertuig- en wandelpatrouilles aanwezig zijn om alles in goeie banen te leiden. We zetten meer dan tientallen manschappen in”, zegt Detavernier. Politiezone Vlas wil vooral extra veiligheid garanderen, zeker na de recente incidenten met seksueel geweld in Kortrijk. “We zijn altijd bereikbaar voor mensen in nood op het nummer 1701”, benadrukt Detavernier sterk.

Dit jaar is er tijdens de feesten ook een speciaal meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag. “Dat meldpunt wordt niet bemand door politieagenten, maar door mensen met een psychologische achtergrond”, legt Detavernier nog uit. Er is wel nauwe samenwerking tussen het meldpunt en de politiezone. (Ine Staelens)

Wie getuige is van een incident of zelf slachtoffer is, kan altijd terecht op het nummer 1701.

The post Politiecommandopost moet veilig Sinksen garanderen: “We zijn altijd bereikbaar voor mensen in nood op het nummer 1701” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dames van SK Reningelst mikken op top vijf

Na een zesde plaats vorig seizoen willen de dames van SK Reningelst minstens even goed doen in eerste provinciale. Er komen vier nieuwe speelsters bij.
The post Dames van SK Reningelst mikken op top vijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meerkamper Simon Versavel (Flac Ieper) hoopt op titel in eigen club

Komend weekend kan je in Ieper terecht voor het PK meerkamp. Bij de atleten van Flac Ieper is het onder meer uitkijken naar Simon Versavel (22). Voor Simon is het komend weekend een van de hoogtepunten van het seizoen. “Ik heb er echt naar uitgekeken”, zegt de Zonnebekenaar. “Op het Vlaams kampioenschap begin mei werd ik tweede op de tienkamp

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden (81), die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Spaanse kroonprinses Leonor slaat vleugels uit, tot afgrijzen van moeder: “Letizia verliest stilaan haar geduld”

De Spaanse kroonprinses Leonor (18) slaat haar vleugels uit. Volgende week gaat ze voor het eerst alleen op missie naar het buitenland, zonder begeleiding van haar ouders. Maar ook privé gaat de dochter van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) haar eigen weg. Van romantische reisjes naar New York, dansen in een nachtclub of uit de bol gaan bij

Lees meer »

“Niets is onmogelijk, maar elk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels om over de Mont Blanc te geraken”

Wordt het een scenario zoals tegen Wales in 2016 of krijgen we opnieuw ‘A Night to Remember’ zoals tegen Brazilië? Onze chef voetbal heeft zijn koffers nog niét gepakt, maar waarschuwt dat élk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels. “Iedere seconde zullen de Duivels scherp moeten zijn. Eenieder gaat zijn beste niveau moeten halen. Er zal optimaal geprofiteerd

Lees meer »

Moet je binnenkort betalen om overtollige stroom van zonnepanelen op het net te zetten? “De situatie is onhoudbaar”

Betaal je binnenkort in plaats van geld te ontvangen om overtollige stroom van je zonnepanelen op het elektriciteitsnet te zetten? Het lijkt de wereld op z’n kop, maar in Nederland rekenen bijna alle energieleveranciers ondertussen kosten aan voor wie opgewekte stroom op het elektriciteitsnet zet. Waarom doen ze dat? En zal dat ook bij ons gebeuren?

Lees meer »

“Het was een slag in ons gezicht”: topscoorder en laagvlieger blikken terug op deelname aan ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »