Picknicken bij de Sint-Karelsmolen in het weidse landschap van de Moeren

Op dinsdag 7 mei werd in de Moeren, op enkele honderden meter van de Sint-Karelsmolen, een nieuwe picknickplaats in gebruik genomen. De picknickplaats bevindt zich langs het fiets- en ruiterpad dat de Bewesterpoort-West verbindt met de Debarkestraat, en is gelegen langs de Ringsloot.

Deze rustplaats hier biedt een prachtig uitzicht op de weidse vlakte van De Moeren en de Sint-Karelsmolen. 7000 jaar geleden was de streek hier een lagune die door de nabijheid van de Noordzee onder water liep. Geleidelijk aan ontstonden er duinengordels met een moeras omdat de zee minder begon door te dringen in het vlakke gebied. De duinengordel breidde zich uit en sloot de toegang naar de zee af. In 1616 begon de Antwerpenaar Wenceslas Cobergher in opdracht van Albrecht en Isabella met de eigenlijke drooglegging van de huidige Moeren. Dit gigantisch werk resulteerde in het aanleggen van enkele afleidingskanalen, waarvan de Ringsloot een zeer belangrijke rol speelde in de afvoer van het overtollige water.

Drieëntwintig molens pompten het water naar de Ringsloot. De Moeren bevinden zich immers ruim twee meter onder het gemiddelde zeeniveau. Als stille getuige pronkt nu nog de enige overblijvende vijzelmolen in België. De witte Sint-Karelsmolen (1850) met zijn oorspronkelijke eikenhouten schroef vijzelde het water uit de lager gelegen gebieden. De rijke geschiedenis van De Moeren staat te lezen op een bord bij de picknickplaats. Aan de inrichting van deze picknickplaats met een hardhouten tafel en banken hangt een prijskaartje van 32.000 euro, waarvan de helft werd betaald door de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Er werden ook bomen aangeplant in een weide naast de picknickplaats en een nieuwe afsluiting rond de weide zit ook in het budget van de inrichting. Alle projecten binnen het reglement ‘Beleef West-Vlaanderen’ gebruiken picknickmeubilair uit de gloednieuwe catalogus van terreinmeubilair die Westtoer door topdesigner Stefan Schöning liet ontwikkelen.

Niet het eerste project

Dit project is een realisatie binnen het reglement ‘Beleef West-Vlaanderen’, de ontwikkeling van een hotspot voor fietsers en wandelaars. “Bedoeling is dat we op de provinciale routes en netwerken veel plaatsjes zoals deze kunnen inrichten. Veel mensen houden ervan om te fietsen maar stoppen ook graag eens onderweg, op een mooie picknickplaats of een gezellig terrasje. Wanneer we fietsers en wandelaars bevragen blijkt dat er telkens één vraag naar voor komt: meer rust- en picknickplaatsen langs de fiets- en wandeltrajecten. En inderdaad, wat inventariswerk legt ‘blinde vlekken’ bloot op de picknickkaart van de provincie”, zegt Lien Phlypo, directeur recreatie.

En daar wou Westtoer graag iets aan doen. “We lanceerden een ambitieus ‘Picknickplan’. We investeren zélf in de inrichting van minimum 1 nieuwe picknickplaats in elke West-Vlaamse gemeente. Zo realiseerden we in Eggewaartskapelle enkele jaren geleden een gloednieuwe picknickplaats langs de Kromme Gracht in het kader van het project Eurocyclo. De teller staat op dit moment op 58 ingerichte locaties, verspreid over de provincie. Tegen eind 2025 moeten alle locaties ingericht zijn.”

De plaats in de Moeren lag al lang in het vizier van Westtoer. Het was een cruciale ‘missing link’ in het fietsnetwerk met knooppunten. Door de realisatie van dit project werd een brug over het Ringslot heringericht en een nieuw stukje fietspad aangelegd. Een nieuwe link tussen Veurne en De Moeren én een fijne picknickplaats in het groen. Het blijft een unieke belevenis: fietsen onder de zeespiegel.

The post Picknicken bij de Sint-Karelsmolen in het weidse landschap van de Moeren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

The Levellers treden op 16 november op in de AB: “Hadden we geweten dat dit optreden zo vlug was uitverkocht, dan gaven we twee data’s door”

The Levellers waren in ‘t land voor een optreden op Rock Olmen. Het publiek was alweer laaiend enthousiast. The Levellers zijn niet meer van de ‘jongste’, maar toch blijven ze een trouw publiek hebben. Niet enkel de oudere generatie, maar ook de jongere generatie komt naar hun optredens en luistert naar hun muziek. De groep is nog altijd heel gedreven

Lees meer »

Tachtiger die in Engeland stierf na aanval door tieners werd al langer gekleineerd: “Ze spuwden naar hem en gooiden met stenen”

De tachtiger die in Engeland gestorven is nadat hij vermoedelijk door tieners in elkaar werd geslagen, belde de politie in juli al nadat een groepje jongeren hem had lastiggevallen. Dat melden Britse media. De 80-jarige Bhim Kohli werd zondagavond brutaal aangevallen in een park in het dorp Braunstone Town, in de regio Leicestershire, toen hij zijn hond aan het uitlaten

Lees meer »

Brits openbaar ministerie laat aanklacht tegen Harvey Weinstein vallen: “Geen realistisch vooruitzicht op veroordeling”

Het Britse gerecht staakt de strafzaak tegen de voormalige Amerikaanse filmmagnaat Harvey Weinstein. Het Britse openbaar ministerie (CPS) diende in juni 2022 een aanklacht in tegen Weinstein voor een vermoedelijke aanranding in 1996. De procedure wordt nu echter stopgezet: “We hebben besloten dat er niet langer een realistisch vooruitzicht is op een veroordeling”, luidt het.

Lees meer »

KIJK. Amerikaanse boer tovert maïsveld om in Taylor Swift-doolhof

Een Amerikaanse boer in de staat Ohio heeft zijn maïsveld omgetoverd tot een groot doolhof in het thema van Taylor Swift. Luchtbeelden tonen het prachtige doolhof met verschillende verwijzingen naar de superster. De boer maakt jaarlijks een nieuw doolhof, telkens in een ander thema. Dit jaar is die eer dus weggelegd voor de immens populaire Taylor Swift, die de wereld

Lees meer »

Ambulancierskoppel ‘Poepie’ en ‘Muis’: “Toen die school instortte, reden we net niet samen en ik dacht: ‘Help, waar ís hij nu?’”

Ze noemen elkaar ‘Poepie’ en ‘Muis’ en zo kent ook het hele ambulancierswereldje hen. Silke (29) en Julian (30) werden op de dienst spoedgevallen weerloos getroffen door een coup de foudre, trouwden én rijden elke dag samen uit met de ambulance. “Onderweg is hij meestal de chef.” “Maar thuis is zij dat, no worries.”

Lees meer »

De Bouwvrienden houden een sneukelroute

Op zondag 15 september organiseren De Bouwvrienden een sneukelroute van zo’n 25 km met haltes bij De Bouwvrienden zelf. De start is tussen 13 en 14 uur bij Gardenier in de Irislaan 8. De laatste stop is bij Verschoot in de Industrielaan 7. Deelnemen kost 15 euro per persoon, 10 euro voor kinderen onder de
The post De Bouwvrienden

Lees meer »

Politiehond Wolf van zone VLAS overleden na slepende ziekte

Begin deze week overleed Wolf, de trouwe politiehond van politiezone VLAS. Wolf leed aan een spelende ziekte en kon de laatste maanden geen politiewerk meer verrichten. Zijn hondengeleider Nico maakte begin deze week de zware beslissing om hem te laten inslapen. Wolf bracht zijn laatste maanden door bij Nico en zijn gezin en werd slechts 7,5 jaar oud.
The

Lees meer »

’t Klavertje krijgt groene voortuin met buitenklas

Basisschool’t Klavertje kreeg bij de start van het nieuwe schooljaar een mooie groene voortuin met plaats voor spel, plezier en leren. “De natuur inspireert de leerlingen, nodigt ze uit om op ontdekking te gaan en zich uit te leven”, zegt directeur Mieke Bonte.
The post ’t Klavertje krijgt groene voortuin met buitenklas appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Geen enkele afspraak of regel werd nageleefd”: ook vakbonden bij productiehuis achter ‘Thuis’ klagen wanbeleid bij VRT aan

Na het ontslag op staande voet van twee toplui rommelt het binnen de VRT. En er is nog meer ontevredenheid over de openbare omroep. Uit een nieuwe brief, die ons via onze tiplijn 4040 is toegestuurd, blijkt dat ook de vakbonden bij Eyeworks, het productiehuis dat de serie ‘Thuis’ heeft overgenomen, niet te spreken zijn over het beleid van de

Lees meer »

Student Kick-Off in Tielt wordt tweeluik met nieuw event op zaterdag: “In de namiddag zijn gezinnen met kinderen gratis welkom”

Jeugdcafés De Keet en d’Hespe bundelen op vrijdag 13 september de krachten voor een nieuwe editie van de Student Kick-Off in het Patersbos in Tielt, al krijgt het evenement voor het eerst ook een gezinsvriendelijk vervolg op zaterdagnamiddag. Vanaf 13 uur is iedereen er gratis welkom op het ruime terras.
The post Student Kick-Off in Tielt wordt tweeluik met

Lees meer »

Gratis lockers op recreatiesite Zomerloos

Op recreatiezone Zomerloos, nabij de omnisportkooi, staan sinds kort dertig gratis lockers. Het laat sporters en recreanten toe om tijdens hun activiteiten waardevolle spullen veilig en wel op te bergen. “De installatie en levering liepen wat vertraging op”, weet schepen van Sport Wim Gevaert (Open VLD). “Het enige dat nu nog ontbreekt, is een korte
The post Gratis lockers

Lees meer »