Nico Van Oost is nieuwe commissaris in Ieper: “Ik wou naar het leger, maar de rij bij de Rijkswacht was korter”

Nico Van Oost is de nieuwe politiecommissaris voor Ieper centrum. De Poperingenaar doorzwom al heel wat politionele watertjes, maar steeds met een doel voor ogen. “Ik heb mijn ambitie nooit onder stoelen of banken gestoken. Alles wat ik deed in mijn carrière heeft geleid tot dit punt”, zegt Nico Van Oost, die met de Kattenstoet afgelopen weekend meteen stevige kost op zijn bord kreeg.

Nico Van Oost (52) is getrouwd met Sophie Vermeesch, die wijkagente is in Poperinge, en heeft drie kinderen: Victor, Suzanne en Remi. Hij heeft al een rijkgevulde carrière bij de Rijkswacht en de politie achter de rug, al scheelde het niet veel of hij kwam bij een andere ordedienst terecht. “Aanvankelijk was het de bedoeling om in het leger te gaan, maar op een infodag was de rij bij het leger te lang, terwijl die bij de Rijkswacht veel korter was”, vertelt hij. “Ik heb daar dan mijn licht opgestoken en sindsdien geen seconde spijt gehad van die keuze. Toeval of niet, maar mijn oudste zoon is wel beroepsmilitair geworden en mijn jongste zoon doet momenteel zijn proeven om in het leger te gaan. De appel valt blijkbaar niet ver van de boom.”

In december 1991 trok hij naar de Koninklijke Rijkswachtschool in Etterbeek. “Ik werd ingedeeld bij de cavalerie. Daarmee heb ik destijds nog het pausbezoek meegemaakt. En bij de begrafenis van koning Boudewijn reed ik mee in de escorte… De eerste tien jaar van mijn carrière werd ik ook meerdere keren gedetacheerd, onder meer bij de BOB van Oostende en bij CBO Drugs, waar ik heel wat ervaring opdeed over het gerechtelijk werk.”

Opleidingen

In 2002 maakte Nico de overstap naar de interventiepolitie van Oostende, om eind juli 2007 terecht te komen bij de politiezone Arro Ieper. “Vanaf 1 januari 2008 werkte ik voor de steundienst in het lokaal commissariaat van Poperinge. In 2012 begon ik de opleiding tot hoofdinspecteur en na een periode van zes maanden bij de verkeersdienst werd ik aangesteld als coördinator van het lokaal commissariaat in Zonnebeke. In 2020 maakte ik de overstap naar de dienst Operationele Coördinatie en op 1 maart 2023 begon ik aan de opleiding tot commissaris.”

“Ik heb mijn ambitie nooit onder stoelen of banken gestoken”

Doorgroeien naar de functie van commissaris was niet evident voor Nico, die geen hogere studies volgde. “Ik heb mijn ambitie nooit onder stoelen of banken gestoken en mijn volledige carrière proberen te laten leiden naar deze functie.”

Kattenstoet

De eerste grote uitdaging in zijn nieuwe functie was het Kattenstoetweekend. “Ik heb wel al ervaring met grote evenementen vanuit de dienst operationele coördinatie, zoals de rally van Ieper en Gent-Wevelgem, en heb ook jaren grote evenementen geleid vanuit Zonnebeke, zoals de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Er was heel veel volk en tijdens de evaluatie hebben we toch gezien dat er heel wat punten zijn die bijgeschaafd kunnen worden.”

Als commissaris heeft hij de leiding over een dertigtal medewerkers. “Ik ben heel open en schep een duidelijk kader waarin er kan gewerkt worden. Ik heb iedereen uitgenodigd voor een gesprek, want ik vind het belangrijk dat je de mensen goed leert kennen en rekening houdt met hun gevoeligheden. Ik zeg altijd: elke medewerker heeft zijn eigen gebruikshandleiding. Niet iedereen is hetzelfde. Het menselijke primeert.”

In zijn vrije tijd is Nico voorzitter van de Duikersclub in Poperinge. “Verder ga ik heel vaak fitnessen en fiets ik dagelijks naar het werk”, vertelt Nico, die het politiewerk nog steeds doet met hart en ziel. “Ik hou van het onvoorspelbare van politiewerk, maar er zijn natuurlijk ook minder leuke kanten. Ondertussen heb ik heel wat zaken meegemaakt. Bij de vliegtuigramp in Oostende was ik een van de eersten ter plaatse. In drugsdossiers heb ik jammer genoeg ook heel wat overlijdens meegemaakt. Ik heb ook dat celletje gezien waarin Dutroux die kinderen gevangen hield. Dat zijn toch zaken die blijven hangen.”

The post Nico Van Oost is nieuwe commissaris in Ieper: “Ik wou naar het leger, maar de rij bij de Rijkswacht was korter” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stad roept op: “Laat ons weten als je hondenpoep ziet op openbaar domein”

Stad Oostende zet de laatste jaren fors in op een nette stad en richt hierbij haar pijlen in het bijzonder op hondenpoep. Dagelijks zijn de stadsdiensten in de weer om de straten netjes te maken en die zo te houden. Met gerichte acties zetten de stadsdiensten nog een tandje bij. Maar ook Oostendenaars kunnen mee strijden door hondenpoep te melden

Lees meer »

Orkaan Beryl zet koers naar Jamaica en Kaaimaneilanden: “Levensbedreigende orkaanwind en stormvloeden verwacht”

Orkaan Beryl heeft bij zijn doortocht in het oosten van de Caraïben heel wat schade aangericht. Verschillende kleinere eilanden lijken onbewoonbaar, volgens de plaatselijke overheid, er zijn ook slachtoffers gevallen. Intussen zet Beryl koers naar Jamaica en de Kaaimaneilanden. Jamaica zou recht op het pad van de orkaan liggen, er wordt gewaarschuwd voor levensbedreigende orkaanwinden en stormvloeden.

Lees meer »

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »

? “Kan Evenepoel de cadans op de Galibier volgen?”

De Tour duikt vandaag voor het eerst de bergen in. In de Alpen wacht een lastige tocht met drie beklimmingen, goed voor net geen 4.000 hoogtemeters. Dé scherprechter is de mythische Col du Galibier. Voor de klassementsmannen wordt dit de eerste serieuze test. Kan Remco Evenepoel de beste klimmers volgen? Die vraag stellen ook Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck zich

Lees meer »

“Ik heb géén abonnement bij de plastisch chirurg”: Anouk Matton wil misvatting over uiterlijk rechtzetten

“Ik was amper in de reeks te zien en toch verscheen overal mijn foto.” Anouk Matton (31) was het boegbeeld van ‘Chasing Beauty’, de documentairereeks over plastische chirurgie. Maar dat was tegen wil en dank: het programma deed de kijker geloven dat Matton meer werk heeft laten doen dan effectief het geval is, zegt de dj en echtgenote van Dimitri

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard donderdag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »

“Van Gerwen grootste mond van iedereen, maar nu nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Kelly en Jurgen bakken al 20 jaar de lekkerste frietjes: “Traiteurdienst is uit de hand gelopen hobby”

Vroeger was het een slagerij, maar tegenwoordig kan je er de lekkerste frietjes krijgen. In frituur-eethuis Den Heirweg in Anzegem voorzien Kelly en Jurgen hun klanten met een glimlach van frietjes, snacks én tapasplankjes.
The post Kelly en Jurgen bakken al 20 jaar de lekkerste frietjes: “Traiteurdienst is uit de hand gelopen hobby” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien?

Op zaterdag 29 juni, omstreeks 22.30 uur, verliet de 85-jarige Michel Lion zijn woning gelegen in de Zeelaan in Koksijde. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »