“Ik wil de historische steden Damme en Brugge dichter bij elkaar brengen”: tweede editie van kunstroute Amare opgestart

Van 18 mei tot en met 15 september kunnen kunstliefhebbers opnieuw hun hart ophalen met de tweede editie van Amare. De kunstroute rondom de Damse Vaart tussen Brugge en Damme onder leiding van ondernemer Luc Beke en met galeriehoudster Annelies Ysebaert als curator toont het werk van dertig toonaangevende kunstenaars in een feeëriek kader. Ook de plezierboot Lamme Goedzak wordt nu ingeschakeld voor een extra beleving bij dit opmerkelijke kunstproject.

Op het domein van De Blauwe Zaal in Sint-Kruis werd donderdagvoormiddag de tweede editie van het kunstproject Amare voorgesteld. Het schilderachtige panorama van de Damse Vaart tussen Brugge en Damme vormt het decor van deze kunstroute die het werk van dertig beeldende kunstenaars toont.

Lamme Goedzak

Het initiatief wordt geleid door ondernemer Luc Beke, eigenaar van projectontwikkelaar Global Estate Group en ook ook van het domein Blauwe Zaal en de plezierboot Lamme Goedzak die het traject tussen Brugge en Damme op de Damse Vaart aflegt. “Ik verloor mijn hart aan deze hoek van de zwinstreek, zag potentieel in de gevestigde waarden en bundelde de krachten met Annelies Ysebaert, eigenares van de gelijknamige kunstgalerie, die optreedt als curator van dit project”, zegt Luc Beke.

“Met mijn projecten, zoals ook het opwaarderen van de boot Lamme Goedzak, wil ik de historische steden Damme en Brugge dichter bij elkaar brengen en ook iets terugdoen voor de maatschappij na dertig jaar succesvol ondernemerschap.”

Aanlegsteiger

Opmerkelijk is dat de plezierboot Lamme Goedzak nu actief wordt ingeschakeld in de route met beeldende kunst. In samenwerking met Provincie West-Vlaanderen liet Luc Beke immers een aanlegsteiger op de Damse Vaart aanleggen ter hoogte van De Blauwe Zaal, het vertrekpunt van de kunstroute. Aansluitend werd ook nog een brug gelegd over het Zuidervaartje, om zo de doorgang tussen de Blauwe Zaal en de boot te vergemakkelijken, maar dit zou een constructie van tijdelijke aard zijn.

De kunstroute – met het werk van onder meer Conrad Willems, Jan Fabre, Koen Vanmechelen en wijlen Panamarenko – begint dus op het domein De Blauwe zaal in de Blauwezaalhoek in Sint-Kruis (Brugge). Je vindt er alle informatie en ook gratis parkeermogelijkheid.

Op het domein zijn zijn al een aantal kunstwerken te bewonderen en via de boot Lamme Goedzak – of met de fiets of te voet kan ook natuurlijk – gaat het richting Damme-centrum. Daar is er een binnenexpositie met werk van Reinoud D’Haese en Steven Peters Caraballo. Ook op tal van buitenlocaties in Damme-centrum zijn er kunstwerken te ontdekken. Van daaruit gaat het parcours langs de wijnranken van Merula terug naar het domein De Blauwe Zaal.

Tijd om te ontdekken

Dams burgemeester Joachim Coens (CD&V+) is alvast enthousiast over het project. “Dit kunstproject zet ons landschap en onze stad in de kijker en sluit bijzonder mooi aan bij onze visie”, klinkt het “We zetten in op onthaasting. We willen dat de bezoekers de tijd nemen om te ontdekken.”

De kunstroute is in totaal een goeie 6 kilometer lang; 2,4 kilometer op de boot en 4 kilometer te voet of met de fiets. Een standaardticket voor Amare kost 19 euro. Daarvoor krijg je een Amare-krant met plattegrond, het Amare-magazine om meer te weten te komen over de kunstenaars, een ticket voor de boot Lamme Goedzak, een gratis drankje op de site Blauwe Zaal en een huisaperitief bij het bijhorende restaurant Zevensterre.

Voor Dammenaars bedraagt de prijs voor een standaardticket slechts 12 euro, net als voor studenten en voor kinderen tot 12 jaar is het 11 euro. Per Amare-ticket gaat er 1 euro naar het goede doel, namelijk naar Art for All.

The post “Ik wil de historische steden Damme en Brugge dichter bij elkaar brengen”: tweede editie van kunstroute Amare opgestart is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zijn Eric (44) en 46-jarige vrouw onschuldige slachtoffers van drugsgeweld? “Het lijken geen drugsprofielen”

Twee doden en drie gewonden. Dat is de voorlopige tol van een schietpartij met een kalasjnikov op het terras van een café in Brussel-Zuid. Van de daders die op een scooter wegvluchtten, ontbreekt elk spoor. Vermoedelijk gaat het om een afrekening in het drugsmilieu, maar of de slachtoffers ook het beoogde target waren, is lang niet zeker. “Mijn neef is

Lees meer »

De Tour de France win je in de keuken

03:01 De Ronde van Frankrijk wordt de komende drie weken ook een race naast de fiets. De koers is in de ban van een kennissprint in functioneel eten om te presteren, in de bekende jacht op elk procent winst…

Lees meer »

Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd

De magistraat die begin maart in opspraak kwam omdat hij de vragen van het magistratenexamen gelekt had aan minstens twee kandidaten, is woensdag gearresteerd in zijn woning in Gits bij Hooglede. Advocaat-generaal C.B. (58) werd na verhoor vrijgelaten onder voorwaarden.
The post Advocaat-generaal die sjoemelde met examenvragen gearresteerd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jongeman haalt levensgevaarlijke stunt uit op trein

Een jongeman heeft zondag een levensgevaarlijke stunt uitgehaald op een treinrit in de Ardennen. Hij hing schijnbaar ontspannen achterop een rijdende trein tussen Sy en Hamoir in de provincie Luik. ASTB, een vakbond voor treinbestuurders, wil dat een onderzoek wordt geopend.

Lees meer »

Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen

De Internationale Atletiekfederatie World Athletics heeft dinsdag de definitieve olympische ranking bekendgemaakt. Voor dertien Belgen is dat goed nieuws en ook voor Philip Milanov. Hij mag zich in het discuswerpen opmaken voor Parijs.
The post Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Steeds dezelfde schokkende show, maar toch blijven ze stadions uitverkopen: waarom Rammstein zo populair is

Als straks ‘die Sonne brennt’ over Oostende, wachten de bandleden van Rammstein opnieuw 50.000 vurige fans en vestigen de Duitsers een ongezien record. “Rammstein verkocht in vijf jaar 400.000 tickets in ons land voor dezelfde stadionshow.” Dat terwijl de controverse rond zanger Till Lindeman en vermeend seksueel misbruik nog maar net is gaan liggen en de shockrockers al jaren teren

Lees meer »

Biden geeft toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”: “Als je een klap krijgt, sta je weer op”

Een dag na zijn desastreuze debat tegen Donald Trump (78) heeft de Amerikaanse president Joe Biden (81) een toespraak gehouden op een campagnebijeenkomst in de staat North Carolina. Biden reageerde op de kritiek op het “rampzalige” debat en gaf toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”. “Maar ik weet wel hoe ik de waarheid moet zeggen en

Lees meer »

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »