“Hout is helemaal onze passie”: constructiebedrijf Van Holme uit Reninge bouwt wandelpad in Plopsaland en boomhutten in Senegal

Het zijn drukke tijden voor de firma Van Holme, een constructiebedrijf uit Reninge gespecialiseerd in onder meer straat- en parkmeubilair, wandelpaden, bruggen en vlonders. Begin dit jaar legden ze nog een wandelpad aan in Plopsaland in De Panne en eind vorig jaar bouwden ze een boomhut in Senegal, waar ze sinds 2015 meehelpen met de uitbouw van hotel Les Palétuviers in Toubakouta.

Wie de voorbije paasvakantie een bezoekje bracht aan het pretpark Plopsaland in De Panne, heeft er ongetwijfeld over het houten pad rond de attractie SuperSplash gewandeld. De firma Van Holme uit Reninge legde die begin dit jaar aan. “De vloer van het wandelpad is gemaakt uit Europese eik en voor de leuning gebruikten we robinia”, zegt zaakvoerder Bram Van Holme. “De stammen op de zijkant van de brug zijn uitgevoerd in douglas. In totaal plaatsten we 220 m² vloer en 75 meter aan leuningen. De leuning zelf bestaat uit houten staanders en liggers met een net in hennep. Bovenaan werd er een touw in het net geweven, wat een mooi detail is.”

“In totaal gebruikten we 24 m³ hout, dat komt neer op ongeveer 22 ton”, gaat Bram verder. “Het hout is allemaal gekapt in duurzaam beheerde Europese bossen. Plopsaland wil namelijk niet werken met tropisch hardhout, wat ik een goeie insteek vind. Het was een mooi project en een heel aangename samenwerking met Plopsaland.”

(Lees verder onder de foto)

Het wandelpad rondom de SuperSplasj in Plopsaland werd begin dit jaar aangelegd door de firma Vanholme uit Reninge. (gf)

Van Holme heeft blijkbaar iets met pretparken, want begin 2020 bouwden ze al mee aan de houten constructie rond de attractie Wakala in Bellewaerde. En ook Plopsaland was geen onbekend terrein. Daar legden ze namelijk net als in het dierenpark Planckendael vroeger al een houten brug aan.

Boomhutten in Afrika

Maar niet alleen in België is de firma Van Holme actief. Ook in Senegal verdienden ze al hun sporen. Daar helpen ze mee aan de uitbouw van hotel Les Palétuviers in Toubakouta. “De bouwheer van het hotel in Senegal is Belgisch”, legt Bram Van Holme uit.

“In Senegal heb je geen doe-het-zelf- zaken om snel wat dingen bij te halen”

“Via een gemeenschappelijke kennis kwamen we met hen in contact. Ze wilden een boomhut en een drijvende hut als uitbreiding van de slaapgelegenheid in het resort. In de kerstvakantie van 2015-2016 bouwden we de eerste boomhut, in april 2016 volgde de drijvende suite. In november van dat jaar kwam daar nog een kinderkamer bij. In februari 2022 legden we er een steiger aan en in november een buitenbakkamer boven de grond. De laatste constructies van het hotel dateren van vorig jaar, meer bepaald een vogelnest in februari en een tweede boomhut in november.”

(Lees verder onder de foto)

In Toubakouta in Senegal bouwt de firma Vanholme mee aan het hotel Les Palétuviers. (gf)

Bouwen in Senegal is echter niet zo vanzelfsprekend. “Er komt heel wat bij kijken”, zegt Bram. “De grote uitdaging is steeds het materiaal. Dat moet enkele maanden vooraf in een container worden geladen. Als je enkele schroeven vergeet mee te nemen, dan heb je daar een probleem. Doe-het-zelfzaken om snel wat dingen bij te halen, zijn er namelijk niet. De te bouwen constructies worden volledig geprepareerd in België. Alles van machines, verankeringen, hout, plaatmateriaal, dakbedekking, glas, ramen en andere zaken die nodig zijn, worden van hieruit verscheept. Ondertussen gaat dat in totaal toch al om een drietal containers. Alle hout die we gebruiken is Afrikaans, zoals okan en padoek, allemaal FSC-gecertificeerd (FSC staat voor Forest Stewardship Council, een internationaal keurmerk dat aangeeft dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos, red.). Het bouwen ter plaatse is een heel avontuur en een unieke ervaring. Het gaat er ook veel rustiger aan toe dan bij ons.”

Metamorfose

De firma Van Holme onderging de voorbije decennia een ware metamorfose. “We zijn gedurende vier generaties geëvolueerd van een eenvoudig timmeratelier naar een constructeur van straat- en parkmeubilair, wandelpaden, bruggen, vlonders, steigers, speeltuigen en tal van andere zaken”, somt Bram Van Holme op. “We vervaardigen ook alles op maat naar de wensen van de klant. Hout is onze passie. Onlangs namen we ook onze nieuwe bureaus in gebruik. We kijken vol vertrouwen naar de toekomst.”

The post “Hout is helemaal onze passie”: constructiebedrijf Van Holme uit Reninge bouwt wandelpad in Plopsaland en boomhutten in Senegal is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar is mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe verdachte opgepakt in zaak rond afpersing van familie Michael Schumacher voor 15 miljoen euro

De Duitse politie heeft opnieuw een vermoedelijke medeplichtige gearresteerd die ervan verdacht wordt de familie van Formule 1-legende Michael Schumacher (55) te hebben gechanteerd. Het gaat om een 52-jarige man die als beveiliger voor de familie werkte, aldus het openbaar ministerie in Wuppertal. Eerder werden ook al een buitenwipper en zijn zoon aangehouden. De mannen zouden in het bezit zijn

Lees meer »

Tweedehandsverkoop van elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar fors gestegen

De tweedehandsverkoop van elektrische auto’s doet het bijzonder goed. In de eerste helft van dit jaar zijn 87,3 procent meer elektrische tweedehandswagens verkocht dan in de eerste helft van 2023. Dat zegt Traxio, de federatie die de sector van autohandel en -herstel vertegenwoordigt. De Vlaamse premie voor de aankoop van een elektrische wagen zit daar volgens Traxio voor iets tussen.

Lees meer »

Albert en Paola stralen op huwelijksverjaardag

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Daarbij zitten ze samen op een bankje.

Lees meer »

Moeder getuigt na agressief gedrag van Waalse leerkrachten tijdens “helse” schoolreis: “Mijn dochter was voortdurend bang om iets verkeerds te doen”

De leerlingen van een lagere school in Wallonië, die niet bij naam wordt genoemd, zouden zowel fysiek als mentaal mishandeld zijn geweest door twee leerkrachten tijdens een vijfdaagse schoolreis. Het duo zou agressief gedrag hebben vertoond. Een moeder van één van de kindjes getuigt over de helse uitstap bij RTL. “Mijn dochter was voortdurend bang om iets verkeerds te doen”,

Lees meer »

Sibelco in Dessel gaat water in groeve bufferen voor periodes van droogte

Aan de groeve van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel is een kantelstuw geïnstalleerd om water te bufferen voor periodes van droogte. Normaal loopt het water van nature over in de Witte Nete, en dat zal ook blijven gebeuren. Maar in natte periodes kan het water nu opgeslagen worden, zodat het bijvoorbeeld door landbouwers gebruikt kan worden bij waterschaarste.

Lees meer »