Fulltime godsdienstleraar én cafébaas in ‘t Fonteintje: “Ik ben de goedkoopste psycholoog in de streek”

Sander en Sue Ellen zijn in café ’t Fonteintje aan hun laatste maanden bezig, maar daarna verkassen ze naar De Nieuwe Muide. Het jonge koppel combineert het horecaleven met een fulltime job. “We werken graag en ik heb weinig slaap nodig”, verduidelijkt Sander.

Sander Vuylsteke (34) en Sue Ellen Van de Walle (31) wonen in Ruiselede op de grens met Poeke. “Mijn ouderlijke woning is maar een halve kilometer van ’t Fonteintje hier in de Tramstraat vandaan, Sue Ellen is afkomstig uit Aarsele.”

Het koppel heeft nog geen kinderen, maar wel al een superdruk bestaan. Sue Ellen is boekhoudster bij Piano’s Maene, Sander staat nog voltijds voor de klas. “Ik ben leerkracht aardrijkskunde en godsdienst, maar geef nu enkel godsdienst in het tweede, derde en vierde middelbaar in Sint-Bavo in Gent. Ver? Dat valt mee, maar het is best dat ik mijn twee jobs gescheiden kan houden”, lacht Sander.

“Als ik ’s nachts thuis kom, dan doe ik soms nog wat schoolwerk”

Hij herstelt momenteel overigens van een elleboogbreuk na een duik in een tenniswedstrijd. “Ik wilde die bal halen, maar ik heb het bekocht met een breuk. De eerste in mijn leven en niet echt handig moet ik zeggen. Maar het zal wel genezen zeker?”

Hij belandde ook al vroeg in de horeca. “Via via startte ik in de Kitsch Club in Knokke, ook in Beau’Bar in Ingelmunster (ook bekend als de voormalige Bina Canar, red.) had ik een leuke tijd. Daarna werkte ik in De Keet en Piece Unique, zaken die ik ook zelf ging runnen en uiteindelijk van de hand deed.”

Een idee van Gregory

Hoewel Sander opgroeide in Ruiselede was hij als jonge gast nooit klant in ’t Fonteintje. “Wij gingen in die tijd naar De Pallieter, maar die bestaat ook al niet meer. Het was mijn goede vriend Gregory Bourgeois die met het idee kwam om ’t Fonteintje over te nemen. Het stond toen een tijdje leeg, maar we kwamen met de gemeente tot een overeenstemming over de concessie. We zijn gestart in 2019, maar Gregory had al snel door dat hij liever voor dan achter de toog stond. We hebben dat in alle vriendschap opgelost, Sue Ellen is dan in de zaak gekomen en nu zijn we ondertussen al vijf jaar verder.”

Van mens tot mens

’t Fonteintje en de aanpalende parochiezaal moeten straks wijken voor een nieuwe cultuurzaal. “De bouw ervan moest eigenlijk al begonnen zijn, maar er waren wat problemen met de aanbesteding. Ondertussen mag ik ook verder doen. De relatie met de gemeente is overigens uitstekend. Ik moet uiteraard de juiste weg volgen, maar alles wat ik aanvraag, keuren ze ook goed. Zo hebben we hier na corona eerst een terras aan de straatkant ingenomen, nu ook aan de kant van de parking. En dat is ook nodig. Vroeger was een café genoeg, nu moet je er al een terras bij hebben.”

’t Fonteintje is op maandag en dinsdag gesloten, open op woensdag van 16 uur en op donderdag vanaf 16.30 uur, telkens tot sluitingstijd. Op vrijdag gaan de deuren open om 9 uur, doorlopend tot 3 uur. Op zaterdag van 14.30 tot 4 uur en op zondag van 9 tot middernacht. “Dat zijn inderdaad behoorlijk lange dagen en avonden, maar met een uur of drie slaap kom ik toe. Weet je dat ik soms als ik thuiskom nog wat schoolwerk doe. En op mijn school zijn ze ook soepel bij het toekennen van de lesuren, die kan ik dus vooral in het begin van de week doen. Het is soms pittig, je staat voor een klas van pubers, maar ik trek daar wel mijn plan. Of mijn ervaring daar van pas komt in het café? Weet je, ik heb al vaker gezegd dat ik de goedkoopste psycholoog ben van Ruiselede en omstreken. De mensen luchten hier vaak hun hart. Maar dat mag en moet ook hé. Beter dan thuis jezelf te zitten opfretten of al die gasten die hun gal spuwen op Facebook. Op café kun je nog eens van mens tot mens babbelen.”

Het publiek is erg divers, iets wat je in veel cafés krijgt te horen, maar in ’t Fonteintje is dat echt wel het geval. “We zitten hier met een hanen-, vinken- en een duivenvereniging. Dat zijn uiteraard geen jonge gasten, maar soms al tachtigers. Op vrijdag- en zaterdagavond heb ik dan ’s avonds in de late uurtjes uiteraard vooral jongeren. Maar dat maakt het ook zo leuk en variërend.”

Café gered van sloop

In De Nieuwe Muide in de Aalterstraat wacht straks een nieuwe uitdaging. “We zullen pas naar daar verhuizen eens we hier weg moeten. Een exacte datum kunnen we daar dus niet op kleven. Normaal krijgen we in augustus de sleutel, we zullen het café grondig onder handen nemen: alles moet er uit eigenlijk, tot de toog en het sanitair toe. We wilden het café redden. Het is gelegen op een vrij groot perceel en er was al interesse om er appartementen op te zetten. Maar dan zou nog maar eens een café verdwijnen in Ruiselede, dat mochten we niet laten gebeuren. En dus hebben we het gekocht”, verklaart Sander.

In ’t Fonteintje is het verenigingsleven ook verankerd. “We hebben hier ook een wielertoeristenclub, zaalvoetbalploegen,… de voetballers van GL Ruiselede die wel eens afzakken naar hier. We staan ook altijd klaar om die verenigingen te steunen, dat weten ze.”

Straks is er ook het EK voetbal. “We zullen zeker wel uitpakken met iets, we tonen de matchen uiteraard. We hebben buiten een groot terras nu, de chalet die er staat is er eentje die we kochten toen we hier kerstmarkt hielden. Er zijn mogelijkheden genoeg. We organiseren hier ook wel eens thema-avonden of zo. We mogen niet klagen, al voel je dat na corona veel zaken veranderd zijn. Je moet soms een extra inspanning doen, gewoon is vaak niet meer genoeg. Maar we doen het graag. Net als lesgeven een passie is voor mij, is de horeca dat ook. Je moet het natuurlijk ook wat in jou hebben. Iedereen kan café houden voor 100 man, met drie man aan de toog is dat iets anders…”

Volgende week: Biljart Palace ‘Den BP’ in Ingelmunster.

The post Fulltime godsdienstleraar én cafébaas in ‘t Fonteintje: “Ik ben de goedkoopste psycholoog in de streek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

Met deze tips scoor je altijd op een rommelmarkt

Rommelmarkten afschuimen. De meesten doen het voor de gezelligheid maar voor antiquairs als Goedele Aerts van Adesso Antiques is de rommelmarkt meer dan wat slenteren in het zonnetje.
The post Met deze tips scoor je altijd op een rommelmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kylian Mbappé: “Voetballen met masker is absolute horror. Het lijkt wel alsof ik dit EK in 3D speel”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken, net zoals hij zei dat spelen met een masker alles behalve een pretje is. Mbappé

Lees meer »

Dronken bestuurster botst frontaal op bestelwagen in Waregem

Bij een verkeersongeluk in de industriezone Vijverdam is woensdagnamiddag een man lichtgewond geraakt. De bestuurster van een personenwagen had te veel gedronken en botste in een bocht frontaal op een bestelwagen.
The post Dronken bestuurster botst frontaal op bestelwagen in Waregem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

Hooggerechtshof geeft Donald Trump deels gelijk over presidentiële immuniteit

Donald Trump kan slechts deels aanspraak maken op presidentiële immuniteit. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag bekendgemaakt. En dat oordeel kan een impact hebben op zijn vervolging voor de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Het Hof stuurt de zaak terug naar de lagere rechtbank die moet uitmaken welke zaken wel en welke niet berecht mogen worden.

Lees meer »

Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.
The post

Lees meer »