“Elke euro wordt goed besteed”: Fietsen met Sep Vanmarcke en Bert De Backer tegen kinderarmoede

Op zaterdag 25 mei kan je samen met voormalig profwielrenners Sep Vanmarcke en Bert De Backer genieten van een social ride, georganiseerd door vzw Ride To Unite. Via drie verschillende fietstochten met afstanden van 51, 71 of 98 kilometer, zamelen ze opnieuw geld in voor Stichting Pelicano dat strijdt tegen kinderarmoede in ons land.

Peter van vzw Ride To Unite (RTU) Bert De Backer neemt de 71 kilometer voor zijn rekening en lokale Anzegemse wielerheld Sep Vanmarcke de 98 kilometer. Zij springen graag mee op de fiets om het verschil te maken. “Omdat het inschrijvingsgeld integraal naar het goede doel gaat, maakt elke extra deelnemer een groot verschil voor een nobel goed doel”, aldus Bert De Backer (40). “Pelicano helpt kinderen die in schrijnende armoede leven tot ze hun plaats vinden in het werkveld.”

Het startschot klinkt om 9 uur op de binnenplaats van de campus Sint-Vincentius van de Sint-Paulusschool in de Kerkstraat in Anzegem. “Halfweg de ritten is een uitgebreide bevoorrading voorzien” n aldus medeorganisator en bestuurslid RTU Axel Desmit. “Elke rit is voorzien van een GPX-file waardoor deelnemers het parcours ook op eigen tempo kunnen afwerken.”

Trotse peter

Bert De Backer ervaart het als een enorm genoegen om het peterschap van vzw Ride to Unite te dragen. “Zowel het parcours als wat de RTU-renners doen in de strijd tegen kinderarmoede, is bijzonder inspirerend”, stelt De Backer. “Dankzij hun acties leerde ik Pelicano ook beter kennen en draag dan ook graag mijn steentje bij in de aandacht die het verdient.” De Backer werd professioneel wielrenner in 2007 bij het Amerikaanse Navigators Insurance Cycling Team. Vanaf augustus 2008 lag hij onder contract bij de Nederlandse ploeg Skil-Shimano. Tijdens de Driedaagse van De Panne-Koksijde 2011 stond hij na de derde etappe aan de leiding, maar verloor hij zijn trui in de afsluitende tijdrit. Wel won hij het Rushesklassement. Tijdens een uitzending van Vive le Vélo in juli 2021 maakte hij bekend dat hij op het einde van dat wielerseizoen zijn carrière zou beëindigen.

Sep Vanmarcke

Van 2010 tot 2023 was Sep Vanmarcke beroepsrenner. Op 1 augustus werd hem een profcontract aangeboden door Topsport Vlaanderen-Mercator en twee jaar later maakte hij de overstap naar de Worldtour bij GarminCervélo met de grote doorbraak in 2012 met zijn eerste overwinning bij de profs bij zijn deelname aan Omloop Het Nieuwsblad. In de straten van Gent versloeg hij Boonen en Flecha in de spurt. In 2013 maakte hij zijn overstap naar de opvolger van de Rabobankploeg, Blanco Pro Cycling. Voor deze ploeg behaalde hij een tweede plaats in Parijs-Roubaix 2013.

“Mijn passie als wielrenner kan ik inzetten voor zeer concreet goed doel”

Hij reed samen met Cancellara naar de streep op de legendarische wielerbaan van Roubaix, waar de Zwitser hem in de sprint versloeg. In 2014 en 2016 behaalde Vanmarcke de derde plaats in de Ronde van Vlaanderen. Enkel Cancellara en Van Avermaet moest hij voorlaten. Ook was hij twee keer tweede in Gent-Wevelgem. Door hartritmestoornissen tijdens het Belgisch kampioenschap moest Vanmarcke zijn wielercarrière vroegtijdig beëindigen in juli 2023. “Dat ik mijn passie als wielrenner kan inzetten voor een zeer concreet goed doel dat het verschil maakt in het leven van opgroeiende kinderen, voelt goed”, aldus Sep Vanmarcke (35).

Grote dankbaarheid

Pelicano Kinderarmoedestichting krijgt geen overheidssteun en is afhankelijk van donaties, testamentaire inkomsten, bedrijfspartnerships of acties zoals RTU. “Onze dankbaarheid is groot voor de talrijke geldinzamelacties die vzw Ride To Unite de voorbije drie jaar organiseerde”, aldus Kristof De Boever van Pelicano Kinderarmoedestichting. “Elke ingezamelde euro kunnen we goed besteden en gaat zonder omwegen naar het welzijn van het kind dat concrete hulp krijgt. Concreet kan dat een dagelijkse warme maaltijd zijn, deftige kledij, een tandartsbezoek, lidgeld aan een vereniging, schoolkosten of een bijdrage voor een schoolreis.”

Acties 2024

Na de spinning van 20 januari in Gent, was er de tweede editie van de RTU-quiz op 9 maart en nu volgt ook de tweede editie van de Social Ride met startschot op 25 mei om 9 uur, simultaan in Anzegem en Brugge. Op 2 juli klinkt in Namen het startschot voor de vijfdaagse richting de Stelvio met maar liefst 36 renners aan de start.

Inschrijven kan op de website www.ridetounite.be/steun.

The post “Elke euro wordt goed besteed”: Fietsen met Sep Vanmarcke en Bert De Backer tegen kinderarmoede is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Schrijnwerker krijgt 6 jaar cel omdat hij klant neersteekt in Zemst

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een schrijnwerker veroordeeld tot 6 jaar cel omdat hij een klant uit Weerde (Zemst) die weigerde te betalen neerstak met een koksmes van 17 centimeter lang. "Hij vond enkele honderden euro’s voldoende om een mensenleven te ontnemen, een ernstige straf is dus nodig", klonk het bij de rechter.

Lees meer »

Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op site Sport Vlaanderen

Vrijdagavond werd bij Sport Vlaanderen Waregem de gloednieuwe all weatherpiste voorgesteld. Het stadsbestuur en vzw De Gaverbeek investeerden in een grote piste die het ganse jaar door gebruikt kan worden. Daarnaast werd ook een extra longeerpiste ingericht. “Dit is een bijzonder moment in onze geschiedenis”, reageert directeur Wim Vanderschueren.
The post Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op

Lees meer »

Onze gerechtsjournalist fileert de malaise bij West-Vlaams gerecht: “Vrouwe Justitia gaat met kopzorgen op vakantie”

Het gerechtelijk jaar 2023-2024 sluit vandaag af en voor velen binnen Justitie in West-Vlaanderen is dat met gemengde gevoelens. Het gesjoemel op het magistratenexamen in januari is een spijkerbom gebleken die een interne strijd aanwakkert binnen het West-Vlaamse parket en een domper op de toekomst zet. Bovendien heerst twijfel over de grondigheid waarmee het strafonderzoek naar de fraude gevoerd wordt.<br

Lees meer »

(School)poort open voor appartementen in Jabbeke?

De nieuwe Permekeschool staat in de steigers. De schoolgemeenschap wenst de omliggende stukken bouwgrond te verkopen om te verkavelen. Maar het gloednieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan RUP omvat ook de hele zone tussen de Stationsstraat, Kroondreef en Graaf de Renesselaan met de Varsenareweg. Groen vreest voor verdere appartementsgebouwen in het centrum.
The post (School)poort open voor appartementen in Jabbeke? appeared first

Lees meer »

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »