Elektronica laat zwaluwen verhuizen naar nieuwe til

Vier studenten van de opleiding Elektronica-ICT aan Vives Hogeschool Kortrijk werken samen met Regionaal Landschap Leie en Schelde aan een project rond dierenwelzijn. Het project heeft als doelstelling zwaluwen te laten verhuizen van het oude station van Avelgem naar een voor hen speciaal geplaatste zwaluwtil.

Ynje Bonvin, Artuur Casaert, Milan Schacht en Eliam Toye gaan met veel enthousiasme de uitdaging aan om dit technologisch zo goed mogelijk uit te voeren. “Het is een grote uitdaging om zwaluwen die onder het dak van het oude station van Avelgem verblijven, tijdens de verbouwingswerken te laten verhuizen naar deze speciaal voor hen geplaatste til. We zijn samen met de experts van Regionaal Landschap Leie en Schelde op zoek gegaan naar oplossingen”, vertelt de 21-jarige Artuur Casaert uit Oostrozebeke.

“Door het afspelen van een geluidsfragment van de zwaluwroep vanuit de richting van de til zouden zwaluwen meer aangetrokken worden tot de nieuwe locatie”, pikt Kortrijkzaan Ynje Bonvin (20) in.

Duurzame oplossing

“Zo hopen we hen te overtuigen om van de zwaluwtil hun nieuwe thuis te maken. Gebaseerd op deze theorie hebben wij een installatie ontworpen die ervoor zal zorgen dat overdag de zwaluwroep om de tien minuten zal worden afgespeeld.”

“De aanwezigheid van een zonnepaneel zorgt via een laadregelaar en een batterij voor de stroomvoorziening van het gehele project”, vertelt Eliam Toye (21). “Op die manier willen wij een duurzame en milieuvriendelijke oplossing realiseren. De zorgvuldig gekozen en geprogrammeerde microcontroller laat op de juiste momenten een geluidsopname van de zwaluwroep horen, die de zwaluwen naar hun nieuwe onderkomen moeten lokken”, stelt de Kuurnenaar nog.

Milan Schacht (21) uit Diksmuide hoopt alvast dat dit project slaagt en dat de zwaluwtil snel bewoond wordt. “Wij zijn misschien technologen, maar we dragen de natuur en onze leefomgeving een warm hart toe. We zijn blij dat we met onze technologische kennis een steentje kunnen bijdragen aan natuurbehoud. We hopen dat dit een proof of concept wordt en dat dit idee in de toekomst gebruikt zal kunnen worden om zwaluwen naar een beschikbare til te lokken”, besluit Milan.

The post Elektronica laat zwaluwen verhuizen naar nieuwe til is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opening van zomerspeelplaats tijdens foodtruckfestival lokt onmiddellijk veel bezoekers naar Stationsplein in Roeselare

Zaterdagmiddag werd de zomerspeelplaats op het Stationsplein in Roeselare officieel geopend. Dat gebeurde tijdens een nieuw, gesmaakt evenement. Het foodtruckfestival voor kinderen lokte onmiddellijk veel bezoekers.
The post Opening van zomerspeelplaats tijdens foodtruckfestival lokt onmiddellijk veel bezoekers naar Stationsplein in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

81 kostuums, 22 liedjes en véél wafels met slagroom: achter de schermen van musical ‘Sneeuwwitje’

Vijfentwintig jaar na de première keert de allereerste musical van Studio 100 terug naar het toneel. Meer dan honderd crewleden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om ‘Sneeuwwitje’ opnieuw tot leven te wekken. Wij namen een kijkje achter de schermen met producer Lore Hias, regisseur Stefan Staes en acteur Manu Van Acker. “Alles wordt gebudgetteerd, tot elk broodje en elke

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »