“Een job die zoveel voldoening geeft”: Lien Deklerck (34) helpt mensen als thuisverzorgende

Al vijftien jaar is Lien Deklerck een welkom gezicht in vele Tieltse gezinnen. Als thuisverzorgende komt ze er over de vloer om de bewoners te helpen met allerlei dagdagelijkse zaken. Een job die Lien met hart en ziel doet. “Ook de variatie is een pluspunt.”

Toen Lien in het middelbaar een richting moest kiezen, ging ze voor zorgkundige. Meteen daarna kon ze aan de slag bij Thuiszorg Familiezorg. Gedurende de afgelopen vijftien jaar passeerde ze in menig huiskamer en keuken.

Waarom koos je indertijd voor een job in de zorg?

“Mijn mama is verpleegkundige, dus zo heb ik altijd wel wat aangevoeld dat ik later misschien ook in de zorg zou gaan. Het was dan ook ergens logisch dat ik de opleiding tot zorgkundige ben gaan volgen. Ik wist dat het veel voldoening zou geven, om mensen te kunnen helpen. In de thuiszorg is er ook een hele grote variatie aan taken in veel verschillende gezinnen. Ook het sociaal contact sprak me meteen aan. Tijdens mijn studies had ik meteen door dat ik die verzorging echt heel graag deed. Dat is in tussentijd niet veranderd.”

Hoe ziet de gemiddelde dag van iemand in de thuiszorg eruit?

“Mijn dag begint om 8 uur met het helpen bij het ontbijt bij de mensen. Dan is er ook hun toiletbezoek, de was en strijk in orde brengen … Maar net zo goed bereid ik maaltijden of zet ik dingen klaar voor het middag- of avondmaal. Er zijn ook onderhoudstaken en daarnaast doe ik heel wat boodschappen voor de mensen. Ik merk dat onze gezinnen een nette woning echt heel belangrijk vinden, dat zorgt ervoor dat ze zich meer op hun gemak voelen.”

“Ik heb het er altijd moeilijk mee als ik merk dat mensen eenzaam zijn”

“Bij sommige gezinnen ga ik meerdere keren per week langs, anderen keren wekelijks terug op de planning. Maar één gezin is wel echt bijzonder, daar ga ik al bijna 15 jaar langs, even lang als ik bij Familiezorg werk. Het zijn trouwens ook niet altijd gezinnen met enkel ouderen die hulp vragen, ook daar zit wel wat variatie in. Maar evengoed sta ik tot vier keer per dag in de Delhaize van Tielt. (lacht) Daar kennen ze me intussen al.”

Wat zijn de mooiste kanten aan je beroep?

“Vooral dat de mensen telkens erg dankbaar zijn als je bent langs geweest. Je voelt ook dat de hulp heel welkom is. Uiteindelijk zorgen wij ervoor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast ontlasten we mantelzorgers en kunnen we die mensen bijstaan in soms moeilijke periodes.”

Zijn er ook moeilijke momenten?

“Ik heb het er altijd moeilijk mee als ik merk dat mensen eenzaam zijn. Als wij op vrijdag de laatste zijn die ze zullen zien tot we op maandag weer aan de deur staan. Die eenzaamheid komt nog vaker voor dan we denken. Daarnaast is afscheid nemen natuurlijk het allermoeilijkste. Soms gaan mensen naar een rusthuis, soms sterven ze. Gelukkig kunnen we dan altijd rekenen op ons team om mee in gesprek te gaan.”

Waarom zou je iemand een job als thuisverzorgende aanraden?

“De job biedt een hele goede balans tussen je werk en je privé, dat is echt perfect te combineren. Natuurlijk is er ook het sociaal contact met de mensen. Je werkt wel alleen, maar toch niet. Je kan altijd rekenen op je collega’s en verantwoordelijke. Er is ook ontzettend veel variatie, het is echt een mooie job.”

Heb je bij thuiskomst dan nog zin in de zorgtaken van je eigen gezin?

“Ja, eigenlijk wel, al is de ene dag natuurlijk lastiger en vermoeiender dan de andere. Maar ik heb op een mooi tijdstip gedaan met werken en zo nog de hele avond. Koken doe ik bijvoorbeeld zelf heel graag, dus dat voelt niet als een taak.”

Waar geniet je zelf het meeste van?

“Onlangs, na het hemelvaartweekend, zei iemand dat ze zo blij was om me te zien. Dat krijgen we eigenlijk wel regelmatig te horen en dat is fijn. Af en toe krijgen we ook wel eens een kaartje om ons te bedanken voor de vele hulp en dat doet altijd heel veel deugd. Vooral die dingen blijven je dus bij. Ik ben in elk geval van plan om deze job nog héél lang te doen.”

Praktisch

Op donderdag 30 mei organiseert Thuiszorg Familiezorg een jobevent in de avonduren. Iedereen die benieuwd is naar een loopbaan in de thuiszorgdienst kan voor een glaasje terecht in het Familiezorghuis in Tielt. Daar zullen de medewerkers meer uitleg geven over de organisatiecultuur en de vacatures. Dat gaat van huishoudhulp over zorgkundige tot administratieve medewerkers. Ook studenten uit de zorgopleiding zijn zeker welkom, er zijn immers ook vakantiejobs in de aanbieding. Ook wie een carrièreswitch ziet zitten, mag zijn oor te luisteren leggen. Je bent welkom tussen 17 en 20.30 uur in het Regiohuis Thuiszorg Familiezorg, in de Krommewalstraat 1 in Tielt. Inschrijven kan via www.thuiszorgfamiliezorg.be of op 051 40 04 43.

Lien Deklerck

Privé: Lien Deklerck (34) woont samen met haar echtgenoot Wouter Vermeersch en hun dochters Amelia en Elena in Wingene.

Loopbaan: Lien volgde de opleiding Zorgkundige aan het Sint-Jozefsinstituut (SJI) in Tielt. Meteen na haar schooltijd begon ze te werken bij Familiezorg. Ze werkt er nog steeds als thuisverzorgende.

Vrije tijd: In haar vrije tijd speelt Lien graag padel, maar ze houdt ook van uitstappen maken met de kinderen. Ze is lid van het oudercomité van de basisschool in Wingene.

The post “Een job die zoveel voldoening geeft”: Lien Deklerck (34) helpt mensen als thuisverzorgende is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ook Stefaan Vandecasteele blij met vernieuwde Bergstraat: “Mooiste laan van Kortrijk”

Op 3 juli werd de vernieuwde Knokstraat en Bergstraat terug opengesteld voor verkeer en werden de straten feestelijk geopend met de buurt. Buiten enkele handelaars die zich verder niet wilden uitspreken, reageert de buurt positief. “Dit was ook nodig voor de verkeersveiligheid in Aalbeke”, zegt vierde generatie zaakvoerder Stefaan van Vandecasteele Houtimport.
The post Ook Stefaan Vandecasteele blij met

Lees meer »

Bende-overlever David Van de Steen: “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte

Lees meer »

Sammy Swaenepoel niet langer op kieslijst van Vooruit-Groen in Izegem: “Niet akkoord met LGBTQ+-beleid”

Kapper Sammy Swaenepoel (44) is niet langer kandidaat op de lijst van Vooruit-Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in Izegem. Hij stapt op uit onmin met de gang van zaken omtrent het LGBTQ+-beleid binnen de partij. “Ik ben naïef en goedgelovig op de lijst terecht gekomen, nu stap ik er gekwetst en teleurgesteld op en dit na twee jaar inzet

Lees meer »

Na ziekte van haar vader koestert Kim Van Oncen haar gezinsgeluk: “Misschien moeten we maar eens werk maken van die trouw”

“Papa moest na zijn coma alles opnieuw leren: spreken, slikken, stappen, schrijven…” Het was een emotioneel jaar voor Kim Van Oncen. Ze stopte ook met de ochtendshow op Radio2 omdat het naar eigen zeggen moeilijk te combineren was met haar gezin. Of was het toch omdat de luistercijfers tegenvielen? Daarop reageert de actrice/presentatrice in ‘Story’.

Lees meer »

Spektakel aan zee: vier topshows in de kuststeden die je niet wilt missen

Plan je deze zomer een uitstap naar de Belgische kust? Uitstekend idee, want ook naast zee, strand en dijk valt daar nog heel wat te zien en te beleven. De kuststeden pakken uit met een zomers programma vol ambiance en spektakel. Zit het weer tegen, ben je voldoende bruingebakken of gewoon op zoek naar (avondlijk) vertier, kan je dus altijd

Lees meer »

Wevelgem en HOGENT ontwikkelen een methodiekenbundel met spelletjes om kinderen inspraak te geven in beleid

Een kindvriendelijke stad of gemeente, die laat kindjes hun zegje doen over projecten. Maar hoe betrek je hen? In Wevelgem ontwikkelden ze samen met HOGENT een methodiekenbundel met spelletjes. “Zo spelenderwijs en op uniforme manier kinderen laten participeren.”
The post Wevelgem en HOGENT ontwikkelen een methodiekenbundel met spelletjes om kinderen inspraak te geven in beleid appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »

VBS De Waaier in Watou wint speelplaatsmeubel van gerecycleerd plastic

In basisschool De Waaier in Watou is vorige week woensdag de nieuwste aanwinst op de speelplaats ingehuldigd. De school is een van de winnaars van de scholenwedstrijd van Bebat en kreeg een picknicktafel die volledig uit oude plastic inzameltonnen is gemaakt. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van

Lees meer »