“Een huis verkopen aan 60.000 euro, dat is belachelijk”: oppositie kritisch over verkoop sociaal patrimonium aan Woonmaatschappij IJzer en Zee

De gemeenteraad van De Panne keurde meerderheid tegen oppositie de verkoop van het sociaal woonpatrimonium goed aan de Woonmaatschappij IJzer en Zee. Voor de verkoop van 158 sociale huizen krijgt de gemeente 9.440.800 euro, dat is gemiddeld 60.000 euro per huis. “Belachelijk”, vindt Christophe Delrive (DAS). Waarom doet de gemeente dit?

“De Vlaamse Regering wil het sociaal woonaanbod uitbreiden en de nodige renovaties versnellen door schaalvergroting”, legt schepen van Woonbeleid Nicolas Luyssen (Het Plan-b) uit. “We worden als lokaal bestuur aangemoedigd om daarom ons sociaal patrimonium over te dragen. Daarnaast krijgen we als gemeente sinds begin vorig jaar geen subsidies meer om te investeren in sociale woningen. Daarom hebben we besloten om de 158 sociale woningen die de gemeente de voorbije decennia heeft gebouwd, over te dragen aan de Woonmaatschappij IJzer en Zee. De Vlaamse Belastingsdienst VLABEL heeft de waarde vastgelegd op 9.440.800 euro.”

“Belachelijk”, reageert Christophe Delrive. “Dat is gemiddeld amper 60.000 euro per sociale woning. Die overdracht is een verarming van ons gemeentelijk patrimonium. Van zodra dit beslist is, is er geen weg terug. Wat met inspraak van de bevolking?” Daarbij maakt Johan Blieck (CD&Vplus) nog de volgende opmerking: “De Woonmaatschappij kan die woningen zo goedkoop kopen, maar kan ze wel volgens marktconforme tarieven terug op de markt brengen.” Partijgenoot Pol George pleit dan ook voor een erfpacht zodat de gemeente nog eigenaar blijft van die woningen. “Dat sociale patrimonium genereert nu jaarlijks ongeveer 200.000 euro aan netto-inkomsten voor de gemeente.”

7,5 miljoen euro

Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) verduidelijkt: “De gemeente is mede-eigenaar van de Woonmaatschappij, dat mogen we niet uit het oog verliezen. We ontvangen 40 procent van de waarde, dat is één van de hoogste correctiefactoren. Het zou de gemeente de komende jaren zeker 7,5 miljoen euro kosten om dat patrimonium up-to-date te maken en dat terwijl we geen subsidies meer krijgen.” Schepen Luyssen vult aan: “We kunnen niet anders dan het te doen volgens de spelregels die de Vlaamse overheid ons oplegt. Wij zijn inderdaad niet verplicht om die woningen aan IJzer en Zee te verkopen, maar als we ze van de hand doen aan een private firma, dan moeten we dat geld opnieuw investeren in sociale woningbouw en dat is niet onze taak. Bovendien verkoopt de Woonmaatschappij zijn patrimonium niet zomaar. Er zijn lange wachtlijsten voor een sociale woning.”

De overdracht werd uiteindelijk meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. De gemeente benadrukt dat er voor de bewoners van de sociale woningen niets verandert. Er volgt nog een infoavond. Het lokaal bestuur blijft ook nog het aanspreekpunt en zal, als dat nodig is, doorverwijzen naar de Woonmaatschappij IJzer en Zee. (GUS)

The post “Een huis verkopen aan 60.000 euro, dat is belachelijk”: oppositie kritisch over verkoop sociaal patrimonium aan Woonmaatschappij IJzer en Zee is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wie wordt Wieltjesambassadeur 2024 in Menen: Emma, Aili of Laetitia?

Nayla Breyne was vorig jaar de allereerste Wieltjesambassadeur. De stad Menen gaat nu op zoek naar haar opvolger. Met Emma Foulon, Laetitia Laevens en Aili Deweerd dingen deze keer drie dames naar de genderneutrale eretitel van de stad.
The post Wie wordt Wieltjesambassadeur 2024 in Menen: Emma, Aili of Laetitia? appeared first on KW.be.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond is er de clash tussen Frankrijk en België. De kapitein spreekt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Forse daling afval op voorjaarsfestivals door herbruikbare bekers

Voorjaarsfestivals en -evenementen hebben door de invoering van herbruikbare bekers veel minder afval. Dat blijkt donderdag uit een monitoring van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). “Evenementen produceren opmerkelijk minder afval, de opkuis verloopt vlotter en de terreinen blijven netter”, klinkt het.

Lees meer »

Luchtverkeer in Seoel tijdelijk verstoord door afvalballonnen uit Noord-Korea

De Incheon-luchthaven in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel heeft 3 uur lang de start-en landingsbanen gesloten nadat enkele afvalballonnen uit Noord-Korea waren gespot. Eén ballon kwam op het tarmac terecht. Daardoor was het luchtverkeer tijdelijk verstoord. Noord-Korea heeft de afgelopen weken honderden afvalballonnen over de grens gestuurd als "vergelding tegen Zuid-Koreaanse propaganda".

Lees meer »

“De Romeo’s mochten alles, wij mochten geen andere acteerjobs aannemen”: waarom Trudy en Pierrot passen voor ‘Familie’-reünie

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale waarin de familiereünie van de Van den Bossches centraal staat. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar de vlieger van oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) ging letterlijk en figuurlijk niet op.

Lees meer »

Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin

Feest in de Kerkstraat 33: het ijssalon van de gebroeders De Buck bestaat dit jaar liefst vijfenzeventig jaar en dat vieren ze samen met de klant. Een ‘golden ticket’ betekent een jaar lang gratis wafels smullen.
The post Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »

Geen zakgeld van papa meer nodig? Buitenechtelijke zoon van prins Albert slaat steenrijke erfgename aan de haak

Nee, de geruchten dat hij een modellencarrière ambieerde, klopten niet, verzekerde Alexandre Grimaldi (20). Al houdt hij zich wel bezig met poseren, kledingmerken promoten en de modeweken in Parijs en Milaan bijwonen. Volgens waarnemers doet de buitenechtelijke zoon van Albert van Monaco (66) er alles aan om in de schijnwerpers te blijven. En daar vond hij nu nog een nieuwe

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Aartsbisschoppen schuldig aan discriminatie nadat ze zus van Chris Dusauchoit niet laten deelnemen aan diakenopleiding: “Dit is historisch”

De burgerlijke rechtbank in Mechelen heeft zich vanmiddag uitgesproken over de zaak van Veer Dusauchoit (62), zus van Chris Dusauchoit, tegen de Kerk. De vrouw uit Herent wilde een opleiding tot diaken volgen, maar werd tot twee keer toe geweigerd door aartsbisschoppen Jozef De Kesel en Luc Terlinden. “Discriminatie”, vindt de rechtbank nu, die ook benadrukt dat het met deze

Lees meer »