“Recept van mijn lieve schoonma”: Maxime pakt uit met Apiro, een schenkklare piconbereiding

Roeselare is een streekproduct rijker. Met Apiro bracht Maxime Soenen een schenkklare piconbereiding op de markt. En die valt al duidelijk in de smaak. Hij is nu al te verkrijgen in winkels in Roeselare en je kunt hem ook oppikken bij Maxime thuis.

Maxime Soenen (34) woont met zijn gezin in de Karabiniersstraat op de Zilverberg. Prachtig landelijk. Zijn echtgenote Lynn Vanhecke is psychologe en heeft er ook haar praktijk. Zelf is Maxime accountmanager bij Savaco dat IT-oplossingen aanbiedt. Samen zijn ze de ouders van Aurélie (6) en Henri (4). Maxime groeide op in Torhout en Roeselare en werd ook warm onthaald bij zijn schoonfamilie in Rumbeke. En zijn schoonma Ania Roels vormt ook meteen de inspiratie van het project dat hij op poten zette. “Ik heb altijd geweten dat mijn schoonma super lekkere picon klaar maakte. Die dronken we daar ook vaak, soms maakte ze ook een flesje om bij ons thuis te serveren. En dat volgens een recept dat allicht al 50 jaar in de familie wordt gebruikt. Maar een geheim recept. Enkel mijn schoonouders kennen het en ik nu dus ook.”

Gouden doppen

Maxime kwam op het idee om de piconbereiding te commercialiseren. “Ik had er al eens op mijn werk geserveerd voor collega’s en meteen rees daar de vraag om die te kunnen aankopen. Er werd begonnen met 24 flessen, maar het succes smaakte naar meer. Via een vriend die grafisch design studeerde, ontwikkelden we een etiket en uiteindelijk kon ik toffe flessen op de kop tikken in Denemarken. Die werden eigenlijk per abuis geleverd met een een gouden dop, maar dat oogt zo mooi dat we dat hebben behouden.”

“Ook stad Roeselare kocht al 40 flessen”

Sinds november vorig jaar kreeg het project ook een officieel karakter. “Het gaat om alcohol verkopen, dus moet je aan de nodige voorwaarden van het FAVV en de accijnzen voldoen. Ik won ook advies in bij een gespecialiseerde advocaat aangesproken over wat wel niet mocht. Picon is eigendom van de Campari Group.”

Apiro heeft het drankje en dat verwijst naar Ania Picon Roels. Ondertussen produceert Maxim zijn Apiro al in een groot vat. “De ingrediënten zijn geheim. De basis is de Picon Amer. Maar wat het tot een topsmaak brengt, dat houden we voor ons. Wie de picon drinkt gist wel eens. En soms klopt dat ook. Maar het zit hem vooral ook in de verhoudingen en de specificiteit van de ingrediënten. Dus zelf als je achterhaalt wat er allemaal in zit, is het nog moeilijk om die na te maken.”

Maxime verkoopt van thuis uit Apiro aan particulieren, maar die is ondertussen ook al te koop bij heel wat lokale handelaars. “Slagerij Koen en Veerle, hier wat verderop, waren de eersten die een doos kochten en zelf te koop aanboden. Ondertussen loopt dat daar al goed.”

Ook stad Roeselare is al klant. “Ik had vrijblijvend een mailtje gestuurd naar de burgemeester. We hebben die dan samen eens geproefd en uiteindelijk kochten ze 40 flessen aan en werd die al als geschenk gegeven bij de ontvangst op het stadhuis van The Voice-winnaar Christophe Verholle én de kampioenen van Knack Roeselare. Dat is natuurlijk aardig meegenomen. Ik probeer ook in de horeca Apiro te introduceren, maar daar lukt het net iets moeilijker. Wel is het zo dat op Bar Hazart in Oostnieuwkerke dit jaar Apiro zal geserveerd worden. Voor de medewerkers daar is het vooral ook makkelijk omdat het schenkklaar is.”

Lentefeest Aurélie

Maar hoe serveer je nu Apiro het best? “Bij mij stond die altijd in de koelkast, dus op een viertal graden. Ik dronk die dan ook altijd zuiver. Maar nu ik hem op een vat maak, dus op kamertemperatuur, doe ik er twee ijsblokjes bij en dan smaakt hij ook erg lekker.”

Het lentefeest van dochter Aurélie vormde ook de gelegenheid om een flesje Apiro aan te bieden als geschenkje voor de genodigden. “We verkopen Apiro normaal op flessen van 75 cl, maar ik kocht ook al een lot flesjes van 20 cl aan. Dat is leuk om te geven, ook voor bedrijven is dat tof als relatiegeschenk. Dat kan uiteraard met een gepersonaliseerd etiket.”

Op de gewone flessen staat de afbeelding van zijn schoonma Ania. “Ze vond het in het begin wat raar zichzelf op de flessen te herkennen, maar ondertussen vindt ze het wel tof. Het is voor mij ook een eerbetoon aan haar. Een warme madam met een zeer lekkere picon.”

Een fles Apiro kost 21 euro en bestel je via apiro-maison.be.

The post “Recept van mijn lieve schoonma”: Maxime pakt uit met Apiro, een schenkklare piconbereiding is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kamping Kitsch deelt 120 gratis tickets uit aan ouders van kinderen met C-attest: “Beloning voor die nieuwe lading buizen in je kelder”

De storm van de jaarlijkse rapportenslag is ondertussen al gaan liggen, behalve in Kortrijk dan. Daar leverde de hilarische wedstrijd van Kamping Kitsch meer dan 120 winnaars op. Ouders van kinderen die een C-attest hadden, mochten dat doorsturen en ze kregen dan gratis tickets voor het grootste verkleedfestijn van de Lage Landen.
The post Kamping Kitsch deelt 120 gratis

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Even gedaan met het mooie zomerweer: komende week wordt frisser en nat

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ’s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

“Ze betalen hem zéér goed, dus dit gaat gevolgen hebben”: moet Erik Van Looy vrezen voor tv-toekomst in Nederland?

Van 660.000 naar 290.000 kijkers. Erik Van Looy (62) heeft met zijn ‘Pappenheimers’ geen goede beurt gemaakt in Nederland. “Die man is onverstaanbaar,” reageerde de een, terwijl de ander vond dat het een “waardeloos programma” was. Kritiek die zender RTL, waar Van Looy onder contract staat, niet ontgaan zal zijn. In ‘Dag Allemaal’ laat tv-criticus Jules Hanot (70) zijn licht

Lees meer »